Herecké nebo sa zapĺňa: Zomrel obľúbený herec Josef Abrhám

0
Herecké nebo sa zapĺňa: Zomrel obľúbený herec Josef Abrhám

Vo veku 82 rokov zomrel český herec Josef Abrhám, necelý rok po úmrtí svojej manželky, herečky Libuše Šafránkovej. TASR správu prevzala v utorok zo spravodajského servera Novinky.cz.

Pre choré srdce a iné zdravotné problémy bol tento herec v poslednom období pripútaný na invalidný vozík, píše spravodajský server iDnes.cz. Od roku 1976 bol ženatý s herečkou Libušou Šafránkovou a majú spolu syna Josefa. Šafránková zomrela 9. júna 2021 vo veku 68 rokov.

Abrhám sa narodil 14. decembra 1939 v Zlíne. Vyštudoval Divadelnú fakultu Akadémie múzických umení v Prahe. V 60. rokoch minulého storočia pôsobil v pražskom Divadle na Vinohradoch a v Činohernom klube. Krátko pôsobil aj v Národnom divadle v Prahe.

Pred kamerou Abrhám debutoval vo filme Strop (1961) v réžii Věry Chytilovej. Neskôr sa predstavil sa vo viacerých filmoch vrátane Marečku, podejte mi pero! (1976) či Vrchní, prchni! (1980), kde stvárnil hlavnú postavu Dalibora Vránu. Známy je aj ako primár Blažej zo seriálu Nemocnica na okraji mesta (1977).

Abrhám sa tiež predstavil v úlohe spisovateľa a dramatika Karla Čapka v životopisnej dráme Člověk proti zkáze (1989) alebo ako slávny Jaroslav Hašek vo filme Velká cesta (1963).

Prevzaté z: TASR

Titulná foto: Josef Abrhám pri preberaní ocenenia Hercova misia na Art Film Feste v Trenčíne v roku 2010. (TASR, autor Radovan Stoklasa)

žiadne príspevky na zobrazenie