Hlbší pohľad na neveru: Čo je jej základný átribút a kedy by ste mali spozornieť? Zo slov odborníčky vám padne sánka

0
Hlbší pohľad na neveru: Čo je jej základný átribút a kedy by ste mali spozornieť? Zo slov odborníčky vám padne sánka
Zdroj: Unsplash.com

Ak ste zažili neveru, tak potom viete, aké to je, keď sa vám zlomí srdce na tisíce kúskov. Zo životov ľudí len tak nezmizne a nechystá sa na smetisko dejín. Viac nám o tejto téme povedala vzťahová koučka Michala Koniarová. Vopred by sme vás chceli upozorniť, že akokoľvek by vás nasledujúce slová zasiahli, pani Koniarová sa nezastáva ľudí, ktorí podviedli svojho partnera a ani to nevidí ako riešenie konfliktu. Svojimi slovami vám ponúka na neveru iný pohľad.

Čo je vlastne nevera?

Koučka tvrdí, že kedysi sa vzťahy dali lepšie definovať. V súčasnosti sa rozrastajú – môžu byť otvorené, niekto rád praktizuje aj kamarátstvo s výhodami a pod. Niekedy ľudia ani nevedia, či sú vo vzťahu alebo nie. Na základe toto sa aj ťažko definuje nevera.

„Je to sex? Bozkávanie? Predstavovanie si niekoho iného? Sledovanie porna? Písanie si? Zotrvávanie na zoznamkách aj po tom, ako začal vzťah? Ten zoznam je nekonečný. Ja osobne používam definíciu – aby sme mohli hovoriť o nevere, tak by tam mal byť splnený zásadný atribút, a to je utajovanie,“ vysvetlila koučka.

„Pokiaľ si partner píše s kolegyňou, kamarátkou a viete o tom, viete, kto ona je a ten chat pred vami neskrýva, tak nepôjde o neveru,“ dodala. Princíp nevery spočíva v tom, že sa to deje poza chrbát partnera. Ale, samozrejme, je to veľmi individuálne. Každý môže mať nastavené hranice inak.

Zdroj: Unsplash.com

Koľko z nás je vlastne neverných?

Ako hovorí Koniarová, existujú na to rôzne štúdie. Výsledky jedného výskumu ukázali, že 15% žien bolo v danom momente neverných a 25% mužov. Takáto otázka padla aj na manželov a až 70% ľudí v manželstve má skúsenosť s neverou. „Dá sa povedať, že každý, kto má nad 30 rokov a pár dlhodobejších vzťahov za sebou…je veľmi málo ľudí, ktorých téma nevery úplne obišla,“ skonštatovala koučka.

„Každý, kto sa rozhodne budovať vzťah na dlhé desaťročia a taký záväzok, že ‚spolu zostarneme‘, tak nevera určite nie je nejaká vzdialená a virtuálna vec, ktorá sa toho nášho vzťahu určite nedotkne a vyhne sa nám,“ povedala na rovinu.

Foto: unsplash.com,
Damir Spanic

Radšej sa psychicky pripravte

„Každý, kto vstupuje do dlhodobého záväzku by mal byť nejakým spôsobom mentálne pripravený na tú neveru,“ odporučila Koniarová. Zároveň je podľa nej potrebné, aby ľudia z toho prestali robiť strašiaka a nástroj na likvidáciu vzťahu. „Treba si na to nastaviť triezvejší pohľad, lebo tých ‚zločinov‘ vo vzťahu je oveľa viac ako nevera,“ vysvetlila.

„Samozrejme, nie je nevera ako nevera, ale nemôžeme povedať, že každá je klincom do rakvy. Treba si veľmi vážne vyhodnocovať aj iné veci, pretože máme tendenciu tolerovať strašne veľa toxických vecí vo vzťahu,“ dodala.

Ľudia môžu spanikáriť, keď sa dozvedeli, že ich partner podvádza. No rovnakú váhu by mali udeľovať aj fyzickému či psychickému násiliu vo vzťahu, ktoré sa snažia často prehliadať.

Zdroj: Unsplash.com

Ako sa dá niekomu plne dôverovať?

Istota neexistuje. Sama koučka tvrdí, že nikdy nemôžete partnerovi veriť na 100%. Také niečo priam označuje za sebaklam. „Na čom sa dá jedine stavať je, že budem veriť sama sebe, že keď to príde, tak dokážem adekvátne zareagovať,“ povedala.

Okrem toho nemôžete mať nad nikým kontrolu, darmo je to váš manžel, vy ho jednoducho nevlastníte. Je to potrebné aj z toho hľadiska, že keby k tomu, žiaľ, došlo, nesmiete dovoliť, aby vás to zlomilo.

Koniarová hovorí, že vernosť a dôvera sú základom vzťahu, ale ľudia by mali tak veľmi mali pracovať na svojom vzťahu, aby čo najviac eliminovali dôvody na neveru. Rovnako je dôležité, aby boli ženy sebavedomé, mali svoju úctu a dokázali v prípade takéhoto „záhybu“ správne zareagovať.

Ak ide napríklad o toxické správanie a opakované nevery, vtedy je potrebné, aby ste boli schopné odísť z daného záväzku. To si tiež vyžaduje odvahu.

Aké sú podľa koučky najväčšie paradoxy o nevere a vzťahoch sa dozviete TU. Zároveň môžete nájsť odpovede na ďalšie otázky, ktoré vás trápia.

žiadne príspevky na zobrazenie