Hugh Jackman, ktorý prežil rakovinu, radí, čo robiť, aby ste predišli chorobe

0
Hugh Jackman, ktorý prežil rakovinu, radí, čo robiť, aby ste predišli chorobe

Toto jednoduché preventívne opatrenie vám môže doslova zachrániť život, hovorí Hugh Jackman, jeden z najpopulárnejších mužov v Hollywoode, ktorý hral vo všetkých žánroch od superhrdinského trháku po muzikál.

Austrálsky áčkový herec, ktorý je najznámejší svojou prácou na franšíze X-Men, Les Miserables, The Prestige a ďalších, sa nedávno dostal na pódium Broadway, aby si zahral vo veľmi očakávanom obnovení hry The Music Man.

Napriek všetkým svojim mnohým úspechom za posledné desaťročie Jackman čelil v zákulisí osobnému boju: opakujúci sa boj proti bazaliómu, forme rakoviny kože. Teraz herec vyzýva ostatných, aby urobili jedno dôležité opatrenie, ktoré podľa neho mohlo zabrániť jeho vlastným zdravotným problémom.

Hugh Jackman bojoval s rakovinou kože viac ako raz

Jackmanovi bola prvýkrát diagnostikovaná rakovina kože v roku 2013 a médiá uvádzajú, že hviezda doteraz bojovala s touto chorobou až šesťkrát.

Herec bol otvorený voči verejnosti počas každej fázy, keď bol zdravý, a poďakoval svojim lekárom, rodine, priateľom a fanúšikom za starostlivosť a podporu. „Ďalší bazocelulárny karcinóm. Vďaka častým kontrolám a úžasným lekárom je všetko v poriadku,“ napísal herec v roku 2017 na Twitteri.

Prečítajte si: Čo používa Sandra Bullock na kruhy pod očami?

Bazalióm je najbežnejšou formou rakoviny kože v USA a predstavuje približne 80 percent všetkých prípadov rakoviny kože, píšu odborníci z Johns Hopkins Medicine. Tieto zhubné výrastky môžu vyzerať ako „bradavice, chrumkavé škvrny, červenkasté škvrny, materská znamienka, uzlík alebo hrbolček alebo rana, ktorá sa nehojí,“ vysvetľuje zdravotnícka organizácia.

Vzhľadom na široké spektrum možných prejavov spojených s bazaliómom je dôležité upozorniť dermatológa na akúkoľvek pretrvávajúcu kožnú léziu.

Herec teraz vyzýva ostatných, aby sa natierali opaľovacím krémom

S viac ako 30-miliónovou sledovanosťou na sociálnych sieťach Jackman hlásal, aby ostatní prijali preventívne opatrenia proti rakovine kože. Hovorí najmä to, že verí, že nosenie opaľovacieho krému v detstve mohlo zabrániť jeho vlastnej diagnóze.

V roku 2021 po svojej poslednej biopsii herec zverejnil video na Instagrame, v ktorom vyzýva ostatných, aby to urobili. „Len vám chcem dať vedieť, práve som navštívil svojich úžasných dermatológov a lekárov a videli niečo, čo bolo trochu nepravidelného tvaru,“ povedala hviezda Wolverin s obväzom na nose. „Takže urobili biopsiu a kontrolujú ju.“

Príďte na event Pre zdravie ženy do Košíc alebo Bratislavy

Jackman dodal, že zatiaľ čo jeho lekári boli optimistickí, že tento konkrétny útvar je benígny, pre ostatných je bola dôležitá pripomienka, aby „išli na kontrolu a používali opaľovací krém. Nebuďte ako ja, a natierajte sa opaľovacím krémom,“ povedal svojim fanúšikom.

V roku 2016 zdieľal podobnú správu so svojimi fanúšikmi po samostatnej biopsii. „Príklad toho, čo sa stane, keď nenosíte opaľovací krém – bazálna bunka. Najľahšia forma rakoviny, no napriek tomu je vážna. PROSÍM, POUŽITE opaľovací krém a choďte na pravidelné kontroly,“ napísal vtedy. Táto forma rakoviny môže byť „lokálne agresívna“, hovoria odborníci.

Bazalióm je lokálne agresívny

Bazalióm sa zriedka šíri do lymfatických uzlín alebo iných orgánov a považuje sa za vysoko liečiteľný. Odborník Johns Hopkins však varuje, že môže byť aj „lokálne agresívny“ – to znamená, že akonáhle sa u vás rozvinie jedna kožná lézia, pravdepodobne sa vám rozvinie viac v rovnakej oblasti tela.

„Bazalióm nie je niečo, čo by ste mali brať na ľahkú váhu,“ píše Deborah S. Sarnoff, MD, prezidentka The Skin Cancer Foundation. „Keď vám diagnostikovali BCC, je veľmi pravdepodobné, že sa v priebehu rokov vyviniete viac, čo povedie k nepretržitej liečbe a možno aj znetvoreniu.“

Keďže bazocelulárny karcinóm je často výsledkom intenzívneho slnenia, často sa vyskytujú na dobre viditeľných častiach tela. BCC sa u vás s najväčšou pravdepodobnosťou vyvinie na tvári, ušiach, nose, krku, ramenách alebo chrbte.

Dodržiavanie týchto opatrení vás môže ochrániť pred rakovinou kože

Pravidelné nanášanie veľkého množstva opaľovacieho krému s vysokým SPF aspoň 15 až 30 minút pred odchodom von môže výrazne znížiť vaše šance na rozvoj rakoviny kože v priebehu času. Keď ste na slnku, aplikujte ho znova každé dve hodiny. A buďte obzvlášť opatrní na pláži, kde voda a piesok môžu intenzívne odrážať slnečné lúče, varuje Americká spoločnosť klinickej onkológie (ASCO).

Okrem natierania sa opaľovacími krémami existuje niekoľko ďalších spôsobov, ako predchádzať rakovine kože. ASCO odporúča obmedziť pobyt na slnku medzi 10:00 a 16:00 a pokiaľ je to možné, zakryť sa ochranným odevom. Patria sem odevy s vysokým krytím vyrobené z husto tkaných látok, klobúky a slnečné okuliare s 99 až 100-percentnou UV ochranou.

A keďže prevencia je len jeden kúsok skladačky, mali by ste chodiť aj na pravidelné prehliadky k svojmu lekárovi alebo dermatológovi. Ako Jackman varoval svojich fanúšikov po tom, čo sa naposledy stretol s rakovinou, „nemyslite si, že sa vám to nemôže stať.“

LAUREN GREY Lauren Gray je spisovateľka, redaktorka a konzultantka z New Yorku.

Zdroj: bestlifeonline.com

žiadne príspevky na zobrazenie