Inšpirujúca reč Meghan Markle: „Bola som šokovaná a nahnevaná“

0
Inšpirujúca reč Meghan Markle: „Bola som šokovaná a nahnevaná“
meghan markle

Meghan Markle je meno, ktoré sa ocitlo v internetových vyhľadávačoch za minulý rok najčastejšie. Málokto vie, že je nielen pôvabná herečka a manželka princa Harryho, ale aj inšpiratívna dáma, ktorá kedysi pracovala ako poradkyňa pre medzinárodnú charitu.

To, že jej nie je ľahostajná rovnosť mužov a žien, dokázala vo svojom prejave v roku 2015 na konferencii UN Woman počas Medzinárodného dňa žien. UN Woman je Organizácia Spojených národov pre rodovú rovnosť a posilnenie postavenia žien, ktorá funguje od roku 2010.

Meghan opisovala svoj príbeh z mladosti, ktorý bol pre ňu inšpiráciou až do dospelosti. Prišla vtedy na skutočnosť, že aj malé dievča môže zmeniť určité veci. Stačí len mať záujem a niečo pre to urobiť. Len nedávno sme toto vystúpenie objavili na youtube, tak sme sa rozhodli, že ho preložíme, aby bolo dostupný pre všetkých.

Foto: youtube.com

Na konferencii za mikrofónom

K mikrofónu sa postavila v čiernych šatách a bez akejkoľvek pomôcky v podobe papiera začala rozprávať. Poslucháči si mohli vypočuť výborný deväťminútový prejav bez jedinej chyby či zaváhania, so skvelou intonáciou a prednesom. Zrejme na tom mali podiel aj jej herecké skúsenosti a štúdium divadelného umenia, kde sa naučila, ako narábať s hlasom.

Keď mala jedenásť rokov

Keď chodila na základnú školu, so spolužiakmi pozerali televíznu show a práve bežala reklama na prípravok na umývanie riadu. V titulkoch bol nápis: „Ženy v celej Amerike bojujú s mastnými hrncami a panvicami.“ V tom sa dvaja chlapci z jej triedy ozvali: „Áno, presne tam ženy patria – do kuchyne.“

Dodnes si pamätá, aká bola v tej chvíli šokovaná a nahnevaná. Cítila sa byť dotknutá. Vnímala to ako niečo nesprávne a že by sa s tým malo niečo urobiť. Keď prišla domov, porozprávala o tom svojmu otcovi. Ten jej dodal odvahu a povzbudil ju, aby to nenechala len tak a napísala listy. Rozhodla sa, že napíše trom najvplyvnejším ženám Ameriky a aj do spoločnosti, ktorá vyrábala tieto čistiace prostriedky.

V tej dobe to bola prvá dáma, Hillary Clinton, druhou bola niekoľkokrát ocenená televízna žurnalistka Linda Ellerbee a treťou advokátka Gloria Allred, ktorá zastupovala ženy napríklad pri sexuálnom obťažovaní a stála vo viacerých známych sporoch proti celebritám. Napríklad herečke Hunter Tylo pomohla vysúdiť 4 milióny dolárov, keď ju producent Aaron Spelling vyhodil zo seriálu kvôli tehotenstvu.

Prečítajte si aj článok o najmladšej starostke na Slovensku

Po niekoľkých týždňoch…

O nejaký čas, na jej veľké prekvapenie, dostala odpovede plné povzbudenia od všetkých troch žien. Následne, z detského televízneho kanálu Nickelodeon, kde pôsobila aj Linda Ellerbee, poslali kameramanov a išli  spraviť reportáž priamo k nej domov.

A presne o mesiac, firma Procter and Gamble zmenila svoju reklamu na prípravok a namiesto „ženy z celej Ameriky“ použili slovné spojenie „ľudia z celej Ameriky“. V ten moment si uvedomila, aký dopad môže mať jej aktivita a angažovanosť. Už vo svojich jedenástich rokoch získala a pochopila svoj začínajúci vplyv na vývoj udalosti, keď sa zastala rovnosti medzi pohlaviami.

Pár slov na záver

Ďalej vo svojej reči uviedla, že potrebujeme mať viac takých mužov, akým bol jej otec, alebo prezident Rwandy, kde v parlamente sedí až 64% žien (dnes je to 68%), ktorí podporujú ženy.

Na záver sa vyjadrila: „Mali by sme pripomínať dievčatkám, že ich hlas nie je v skutočnosti taký nepatrný, a že môže spôsobiť zmenu. Dievčatá so snami sa potom zmenia na ženy s víziou.“ A ešte dodala: „Žena je rovnocenná svojmu manželovi, sestra bratovi. Nie je lepšia ani horšia, obaja sú si rovní.“

Aj keď tento prípad nezasahoval do práv žien nejako dramaticky, je dobrou ukážkou toho, že aj v mladom veku sa dá niečo dosiahnuť. Podľa nášho názoru, Meghan nahnevali predovšetkým neprimerané reakcie jej spolužiakov, ktoré spravili z pomerne bežnej reklamy nástroj na zahanbenie žien. Ide však o to, aby sme si uvedomili, že ak nám niečo nie je ľahostajné, alebo vidíme niekde krivdu, treba sa ozvať a postaviť sa za správnu vec.

Celú jej reč si môžete pozrieť tu:

žiadne príspevky na zobrazenie