Inštuktorka prvej pomoci Andrea: Najväčšia chyba je, keď vyčkávame, že niekto niečo urobí

1
Inštuktorka prvej pomoci Andrea: Najväčšia chyba je, keď vyčkávame, že niekto niečo urobí

Ako má vyzerať lekárnička? Čo si brať na výlety? Ako postupovať pri krvácaní z nosa? Kedy treba ísť do nemocnice? To sú otázky, na ktoré odpovedá Andrea Stískalová, certifikovaná inštruktorka prvej pomoci so 17-ročnou praxou.

Je zakladeľkou spoločnosti ABClife a poskytuje kurzy a školenia prvej pomoci. S Andreou sa rozprávala moderátorka Martina Beňová a podcast vznikol v spolupráci s poisťovňou Allianz.

Aká je najväčšia chyba pri poskytovaní prvej pomoci?

„Najväčšia chyba je, keď vyčkávame, že niekto niečo urobí. Ale nie vždy je tam niekto, kto niečo urobí. Keby sme urobili malý krok, môžeme tomu človeku zachrániť život alebo mu skrátiť pobyt v nemocnici. Treba urobiť aspoň niečo,“ hovorí Andrea.

„Chyba je neurobiť nič. My máme pocit, že niekto niečo spraví a my sami nič neurobíme. Niekedy stačí, keď sme pri tom človeku a rozprávame sa s ním, zavoláme pomoc, a čakáne s ním, kým príde sanitka.“

Ako odstrániť ten blok, že čo ak urobíme niečo zle a čo ak ten človek zomrie?

Náš právny systém je nastavený tak, že nie sme právne postihnuteľný. Že keď urobíme niečo, splníme si tým len svoju povinnosť občana, že musíme poskytnúť prvú pomoc. Keď privoláme pomoc, tak je veľká šanca, že sme urobili, čo sme urobiť mali.

Čo presne znamená prvá pomoc?

„Nebyť ľahostajný,“ odpovedá Andrea. „Na každom školení sa pýtam, či už niekto poskytoval prvú pomoc a každý odpovie nie,“ spomína Andrea. „Pretože máme zafixované, že prvá pomoc rovná sa resistutácia.“

„Ale nie je to tak, prvá pomoc je to, čo spravíme, keď potrebujeme pomôcť svojmu dieťaťu alebo partnerovi. Je to niečo, čo spravíme, aby sme mu uľavili. Niekedy stačí len pofúkať. Resistutácia je zohľadnutá aj v prvej pomoci, ako krok ktorý je nutný, keď niečo, čo urobíme predtým, nestačí,“ vysvetľuje Andrea.

Prvá pomoc sa vyvíja. Prvá pomoc, ktorá bola pred 30 rokmi, to dávno nie je tá, ktorá je teraz. Sú výskumy a snažia sa tú prvú pomoc zefektívňovať. Aj pri tých klasických zraneniach sa už volí iný prístup.

Vo videu sa ďalej dozviete:

  • Čo by mala obsahovať lekárnička?
  • Čo si brať na výlety?
  • Ako postupovať pri krvácaní z nosa? Kedy treba ísť do nemocnice?
  • Čo robiť pri zlomenine a hlavne, čo nerobiť.
  • Aké sú najčastejšie úrazy detí.
  • Aký mala najťažší prípad, kde zasahovala?
  • Ako nespanikáriť.

žiadne príspevky na zobrazenie

1 komentár