Jana Kondrcová: Nebojte sa zdravého stravovania. Čerstvosť, lokálnosť a čo najviac základných potravín

0
Jana Kondrcová: Nebojte sa zdravého stravovania. Čerstvosť, lokálnosť a čo najviac základných potravín

Viete, že je pre organizmus je prospešnejšie dať si kúsok kváskového chlebíka ako jeden suchár? Napadlo vás niekedy, že nie je kalória ako kalória? Iná je v brokolici a iná vo víne. Čo si však vyberáme? Zamýšľame sa nad tým, čo jeme? O dôležitosti a vplyve zdravej a vyváženej stravy v podcaste pre akčné ženy porozprávala Jana Kondrcová.

S Jankou sa rozprávala moderátorka Lucia Hurajtová.

Zdravá strava nie je o tom, čo smiem a nesmiem

Janka Kondrcová je výživová poradkyňa. Výživa ju zaujala natoľko, že sa rozhodla študovať tento odbor aj na vysokej škole v Nitre. Sama na sebe a na deťoch zistila, aký veľký má výživa vplyv. Ako dokáže pomôcť. Ako veľa sa dá ňou napraviť, ale aj pokaziť.

Sama hovorí, že chce pomáhať ľudom, aby našli v strave to správne. Aby sa naučili rozlíšiť, po čom majú siahnuť. Neponúka žiadne výživové doplnky alebo ketodiéty. Nie je ten typ výživového poradcu, ktorý odovzdá jedálniček a nechá ľudí stravovať sa podľa nutričného plánu. Snaží sa zanalyzovať, čo ľudia robia zle, vysvetľuje im, čo je správne a čo nie.

Cukru máme dostatok

„Poznáme mýtus, vysadím sacharidy, aby som schudla. Organizmus si však cukor vytvorí. Aj v prípade, že ho má nedostatok. Netreba pozerať na to, že ja cukor budem jesť, lebo ho potrebujem. My máme cukru dostatok. V strave ho máme veľmi veľa a netreba to s ním preháňať, zbytočne sladiť a pridávať vysoké množstvá. Treba začať napr. pri pečení. Ak mám v recepte 300 gramov cukru, postupne sa dostaneme na 100 gramov. Zvykneme si. Nebude nám to chýbať. Všetci by sme si mali postupne hľadať cestičku k zdravším variantom,“ hovorí Kondrcová.

Naozaj posledné jedlo o 18hod?

Ako pri všetkom, aj v tejto oblasti je veľmi dôležitý individuálny prístup. Nedá sa paušalizovať. Kondrcová vysvetľuje: „Ak idem spať o 21. hodine, tak je správne, že večeriam o 18. hodine. Nie je dôležité, o koľkej budem jesť, ale kvôli dobrému tráveniu nejesť tri hodiny pred spaním. Takisto je individuálne aj množstvo porcií. Niekto prosperuje na troch porciách denne a je to v poriadku. Niekto potrebuje päť porcií denne, aby večer nevyjedal. Treba sledovať svoj organizmus, ako reaguje.“

Vypočujte si aj podcast o domácej dialýze s Evou Kováčovou

Vyváženosť stravy a večerné vyjedanie

„V zdravej vyváženej strave by sme nemali rozmýšľať nad tým, že môžem / nesmiem. Mali by sme siahať intuitívne a s rozumom. Toto si dám, lebo mám nato chuť. A na druhý deň, toto si dám, lebo je to zdravé a potrebujem jesť zdravo,“ hovorí Janka. Prečo však ľudia majú tendenciu pojedať, najmä vo večerných hodinách?  Bez ohľadu nato, či a koľko jedli? Podľa výživovej poradkyne v takomto prípade neboli počas dňa vyvážené jedlá. Večer vyjedáme, lebo nám chýba energia.

„Chute na sladké a pochutiny prichádzajú väčšinou preto, že sme počas dňa nemali vyváženú stravu. Nedali sme organizmu to, čo potreboval. Je potrebné potom zmeniť stravovanie celkovo počas celého dňa,“ vysvetľuje Kondrcová.

Odporúčania a dobré rady

„Nebojte sa zdravého stravovania. Nebojte sa ísť sa s niekým poradiť. Držať sa zdravého sedliackeho rozumu.Tak, ako to robili naše staré mamy: strukoviny, voľne dostupné lokálne potraviny. Počúvať sám seba. Stravovať sa zdravo. Čerstvosť, lokálnosť a čo najviac základných potravín,“ odporúča Kondrcová z Výživy JK.

Vypočujte si aj podcast s Patrikom Hermanom: Prosím, dávajte pozor na seba a na svojich blízkych

V podcaste sa dozviete aj toto:

Aký je rozdiel medzi výživovým špecialistom, výživovým poradcom a nutričným terapeutom?

Ako naučiť deti zdravo jesť od malička?

Schudneme so suchármi?

Nakoľko dôležité sú pre nás raňajky?

Vedeli ste, že telo sa samé detoxikuje každú noc?

Aký očistný pôst odporúča?

Čo si treba všímať na obaloch potravín?

žiadne príspevky na zobrazenie