Jane Austen – žena, ktorej talent v mužskom svete nič neznamenal

0
Jane Austen – žena, ktorej talent v mužskom svete nič neznamenal

Len samotný William Shakespeare má viac adaptácií svojich diel ako Jane Austen. Spisovateľkin životopis prešiel cenzúrou jej vlastnej rodiny. Slávnou sa stala až po svojej smrti, keď sa svet stal k ženám priateľskejší.  Jej smrť je dodnes nejasná rovnako, ako aj jej vzhľad.

Život ako z románu a nevyjasnená smrť

Jane Austen sa narodila v roku 1775 na fare v Hampshire v Anglicku a umrela ako 41-ročná za nevyjasnených okolností. Jane mala 6 bratov a jednu sestru, ktorá jej bola z celej rodiny najbližšou osobou.

Základné vzdelanie získala od svojho otca reverenda, neskôr študovala na dievčenskej internátnej škole, čím získala kvalitnejšie vzdelanie než väčšina žien v jej dobe. Na internátnej škole ochorela na týfus, ktorému takmer podľahla. Jane mala obrovskú záľubu v anglickej literatúre, ako bol napríklad spisovateľ William Shakespeare.

Prečítaj si: Slávne ženy – J.K.Rowling, najznámejšia spisovateľka na svete

Jej každodenný život vyzeral rovnako, ako v jej knihách. Plesy, návštevy známych a príbuzných, občasné výlety do Londýna. Život poznačený spoločenskými konvenciami a stereotypmi slobodnej ženy bez stáleho príjmu, odkázanej na milosť starších bratov a príbuzných.

Jane Austen a jej lásky

Jane situáciu skomplikovala skutočnosť, že nemala žiadne veno. Jej otec mal finančné ťažkosti a nemal žiadne peniaze, ktoré by mohol preniesť na svoje dcéry. Svoju šancu však dostala v roku 1795, keď stretla Toma Lefroya.

Írsky synovec rodinného priateľa Tom Lefroy vzbudil záujem 19-ročnej Jane. Zúčastnila sa s ním niekoľkých večierkov a páčil sa jej natoľko, že o ňom napísala svojej sestre Cassandre a chválila sa, že často tancovali a navštívila niekoľko plesov.

Potom napísala Cassandre zaujímavý list. „Očakávam, že dostanem ponuku od môjho priateľa v priebehu večera,“ napísala. Nie je jasné, či mala Jane na mysli ponuku na sobáš alebo len tanec – no Janeini životopisci o tom odvtedy špekulujú. Tak či onak, mladícky románik čoskoro vyprchal. Lefroy sa presťahoval späť do Írska a nakoniec sa stal najvyšším sudcom Írska.

V roku 1802 dostala 27-ročná Jane ďalšiu šancu na lásku. Bola na návšteve u priateľov, keď ju Harris Bigg-Wither, brat jej priateľov, požiadal o ruku. V tom čase bola Jane relatívne stará vo svete, kde sa ženy vydávali mladé. Bigg-Wither bol o šesť rokov mladší, no aj tak ho prijala.

Príbeh sa mohol skončiť tam, kde sa z Jane Austenovej stala Jane Bigg-Wither. Ale deň po prijatí Bigg-Witherovho návrhu urobila Jane niečo ohromujúce: zrušila zasnúbenie.

Nie je jasné, či to Jane urobila kvôli svojej sestre Cassandre, ktorá smútila nad smrťou svojho snúbenca, alebo či jednoducho nemala rada Bigg-Withera.

Možno tam bol úplne iný dôvod. Hoci boli Jane a Cassandra finančne závislé na svojej rodine, možno sa rozhodli žiť životy, ktoré nezávisia od rozmarov manželov a detí. A Jane, ktorá bola zanietenou spisovateľkou už od tínedžerského veku, sa možno bála, že život manželky a matky by jej narušil písanie.

Neskorší život Jane Austen

Po smrti svojho otca Jane žila v dome svojho brata v meste Chawton, kde sa dnes nachádza múzeum Jane Austen. Už v tom čase bola spisovateľkou, jej diela však vychádzali anonymne. Autorstvo jej kníh odhalil pred svetom jej brat, u ktorého bývala, až po jej smrti. Jane sa tak stala slávnou spisovateľkou až po svojej smrti, ako väčšina slávnych žien jej doby.

Jediná podobizeň Jane Austen, ktorú namaľovala jej sestra

Smrť Jane Austen je dodnes nejasná. Viacerí odborníci špekulujú, že slávna spisovateľka ženských románov trpela Adisonovou chorobou alebo tuberkulózou. Dokonca, že umrela na otravu arzénom, ktorý sa nachádzal v liekoch na reumu.

Stvorila ideu silnej ženy 18. storočia vo vyššej  anglickej spoločnosti

Literárne hrdinky Jane Austen sú známe svojou inteligenciou a morálnosťou. Sú to silné hrdinky, ktoré kontrastujú s pochabosťou svojho okolia. Trápia ich problémy, ktoré zvyčajne trápili mladé nevydaté ženy z vyššej spoločnosti vtedajšej doby.  Jane príbehy svojho života vkladala aj do tých knižných príbehov.

Jej prvé vydané dielo Rozum a cit je o jej láske k advokátovi, ktorého jej rodina zakázala, pretože bol finančne závislý od svojej rodiny. Kniha Rozum a cit vyšla až niekoľko rokov po jej napísaní na náklady autorky pod anonymným meno „By lady“. O jej autorstve kníh vedela len Janina rodina. Sprostredkovateľom kníh s vydavateľom bol jej brat Henry (pozn. redakcie – Henry bol brat, ktorý Jane ubytoval vo svojom dome, v ktorom je dnes múzeum Jane Austen a zároveň sa postaral o to, aby aspoň po jej smrti knihy boli vydávané pod jej skutočným menom).

Prečítaj si: Slávne ženy – Frida Kahlo silná žena v slabom tele

Jane Austen je aj v súčasnosti literárnymi kritikmi uznávaná za jej schopnosť pre detailný opis charakterov, predovšetkým ženských postáv a zároveň za jej postrehy vychádzajúce z každodenného života stredných a vyšších vrstiev. Jej opisy si aj napriek veľkému množstvu detailov zachovávajú celistvosť a vlastnú individualitu. Jej diela patria medzi povinnú literatúru na všetkých britských vysokých školách a univerzitách.

Zdroj foto: Pexels, Wikipedia Commons

žiadne príspevky na zobrazenie