Jedlo, ktoré poteší mamy aj vegetariánov – cuketové rizoto

0
Jedlo, ktoré poteší mamy aj vegetariánov – cuketové rizoto

Poznáte cuketové rizoto? Jeho čaro som objavila asi pred tromi rokmi a odvtedy je v našom jedálničku minimálne jedenkrát do mesiaca. Jeho príprava je ľahká, nezaberie veľa času a je veľmi chutné. Výhodou je, že sa dá rôzne variovať.

Čo potrebujeme:

  • prísady cuketové rizoto250 g ryža na rizoto (ideálne Arborio)
  • cuketa (1 ks veľká, alebo 2 menšie)
  • menšia cibuľa (šalotka)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 900 ml zeleninového vývaru (ja používam bio bujón z DM)
  • maslo
  • soľ, čierne, korenie
  • syr / sušené paradajky

Postup:

Nadrobno si nakrájame cibuľku a cesnak, na jemno opražíme do zmäknutia. Pridáme ryžu, opražíme na sucho. Postupne dolievame vývar. Najprv 300 ml, o pár minúť 300 ml. Medzitým si načistím a nadrobno nastrúham cuketu. Dolejem posledných 300 ml vývaru. Keď je už voda temer vyparená, do panvice nasypem nastrúhanú cuketu. Všetko spolu pomiešam a nechám povariť. Ideálne, kým sa z cukety nevyparí voda. Podľa potreby dosolím.

cuketové rizotoVeľmi dôležité: Po odstavení z ohňa vmiešam do vriacej zmesi veľký kus masla – cca 2 polievkové lyžice. S maslom už nevarím, len nechám pod pokrievkou roztopiť. Následne premiešam.

Ku koncu varenia môžeme vmiešať nastrúhaný syr. Veľmi chutné sú aj nadrobno nakrájané sušené paradajky.

Zvykne sa jesť samé ako hlavné jedlo, ale môže slúžiť aj ako príloha napríklad k mäsu.

Veríme, že cuketové rizoto bude chutiť aj vám.

Tip pre deti:

Deťom do rizota nadrobno nakrájam dve alebo tri kolieska salámy. Tešia sa, že majú „salámikové“ rizoto. Cuketa je veľmi jemná a lahodná, jej chuť nie je výrazná, ani neviete, že je v rizote:).

Benefity cukety

Cuketa za ľahká, nízkokalorická zelenina. 100 g cukety obsahuje až 93% vody a cca 16 kalórií. Je bohatá na stopové prvky, vitamíny E a A, karotén, magnézium, horčík, draslík, meď, zinok a mnohé ďalšie.

Zbavuje telo zápalu, udržuje zdravý krvný tlak, zvyšuje energiu, pomáha pri redukcii hmotnosti. Odstraňuje nedostatočné trávenie, pomáha pri liečení astmy, chráni pred rakovinou, posilňuje zuby a kosti. Pomáha udržiavať pokožku zdravú a mladistvú.

Ako dezert vyskúšajte banánovú bábovku:

Banánová bábovka ľahko a rýchlo

 

 

 

žiadne príspevky na zobrazenie