Jeseň si žiada kvalitné oblečenie do mesta i hôr. Viete, akú bundu nosí Kate Middleton?

0
Jeseň si žiada kvalitné oblečenie do mesta i hôr. Viete, akú bundu nosí Kate Middleton?

Fascinácia oblečením neprestáva od dôb, kedy sa ľudia začali odievať a zakrývať tak nielen svoje telo, ale zároveň sa aj hriať či chrániť pred vonkajšími vplyvmi. Nielen pre ženy a mamy, ale pre všetkých existujú na tomto svete kúsky, ktoré sa ľuďom páčia. Jedna známa značka okrem toho, že pracuje s udržateľnosťou, vracia sa tak trochu ku koreňom a využíva najmä ovčiu vlnu. Zaujímavosťou je, že si bundu z jej kolekcie obliekla aj vojvodkyňa Kate.

Nezáleží na tom, či vás fascinuje ruch a šum v uliciach, alebo vaše srdce bije pre prírodu. V novej kolekcii značky, ktorá je aktuálne v predaji a ponúka kúsky na jeseň a zimu 2019, si prídu na svoje milovníci trekingu aj mestského života.

A pretože sa švédska značka s líškou v logu okrem iného dlhodobo snaží o maximálnu udržateľnosť svojich produktov, nahrádza unikátny, vysoko funkčný materiál G – 1000 jeho novšou, udržateľnejšou verziou z organickej bavlny a recyklovaného polyesteru. Veľký priestor naprieč celou kolekciou dostáva tiež vlna, a to hneď v niekoľkých variantoch.

S ohľadom na životné prostredie je skvelé, že môžete fleecovú mikinu vyrobenú z polyesteru nahradiť vlneným svetrom. Vlna je prírodný materiál, ktorý sa dá recyklovať. A pokiaľ ju hodíte do kompostu, rozloží sa. Fleecová mikina tu však bude ešte niekoľko sto rokov,“ hovorí Erik Blomberg, vedúci oddelenia inovácií značky Fjällräven, ktorý sa v posledných rokoch aktívne venuje vývoju produktov z vlny.

FOTO: Martina Beňová

Recyklovaná vlna

Okrem klasickej vlny, známa značka využíva čím ďalej, tým viac vlnu recyklovanú, a po novom začína pracovať tiež s tzv. obnovenou vlnou. Každá z nich má pritom svoje jedinečné vlastnosti a rôzne možnosti využitia. Samozrejmosťou je, že všetka použitá vlna je získavaná bez použitia tzv. mulesingu.

Táto vlna spĺňa základné požiadavky spoločnosti a pochádza len od dodávateľov, ktorí vôbec nevystavujú svoje ovce a jahňatá tzv. mulesingu – bolestivému zákroku, pri ktorom sa zvieratám odstraňujú z oblasti okolo konečníkov kusy kože, aby sa predišlo vzniku parazitickej infekcie.

Ani nestrihanie však nie je cesta, nakoľko sa ovca bez pravidelného strihu nedokáže hýbať ani jesť. Vidieť to aj na fotografii nižšie. Je preto dôležité ovce správne strihať, ale neubližovať im.

Nakoľko ide pri tejto vlne o materiál s dohľadateľným pôvodom, človek si vie presne zistiť, z akej oblasti a od ktorého farmára ju značka získala. Na výrobu recyklovanej vlny sa používajú rôzne zbytky vlnených vlákien z výroby, ale tiež staré vlnené oblečenie. Fjällräven si ju necháva vyrábať v Taliansku a používa ju nielen na svetre, ale tiež na tričká, bundy a dokonca aj batohy.

https://www.instagram.com/p/B3Hre7fIrYu/

Okrem toho používa táto značka aj vlnu z prebytkov. Ide pôvodne o „odpad“ z mäsového priemyslu. Vlnu, ktorá by sa inak vyhodila, vykupujú od farmárov zo švédskeho ostrova Gotland a vyrába z nej výplne do zimných búnd alebo ju lisuje a používa ju na chrbtové časti batohov.

Poddajná, rozložiteľná a odolná

Okrem toho, že ide o prírodný materiál, ktorý je udržateľnejší ako jeho syntetické alternatívy, má vlna veľa ďalších skvelých vlastností. „Vďaka svojmu pôvodu je biologicky rozložiteľná, je odolná a zároveň poddajná, nepohlcuje pachy, vie efektívne odvádzať vlhkosť od tela, hreje, keď je zima, a chladí, keď je teplo.

Na novinky z kolekcie Greenland v bratislavskom showroome sa prišli počas prezentácie pozrieť aj blogerky a známe tváre Slovenska. Vedeli ste o tom, že bundu od tejto značky vlastní aj manželka princa Williama, Kate Middleton? Nosí kaki verziu. 

Aké skúsenosti s outdoorovými značkami máte vy? Ako obliekate seba či svojich drobcov do času i nečasu, slnka i dažďa?

https://www.instagram.com/p/B3SmK0ghHud/

žiadne príspevky na zobrazenie