Jill Bidenová prosí Putina o koniec vojny: Slová ukrajinskej matky jej zlomili srdce

0
Jill Bidenová prosí Putina o koniec vojny: Slová ukrajinskej matky jej zlomili srdce

Kým Slovenskou scénou otriasa návšteva prominentného páru Geissenovcov, Slovensko sa dočkalo inej prestížnej a dôležitej návštevy. Na naše územie prišla prvá dáma USA Jill Bidenová.

Čakal ju tu bohatý program, ako napríklad stretnutie s prezidentkou, či oslavy Dňa matiek. Počas svojej návštevy však navštívila aj Ukrajinu, na ktorej stále prebieha nezmyselná vojna. Na území nášho suseda sa stretla aj s manželkou Volodymyra Zelenského. Ich privítanie bolo plné emócií, no to nie je všetko, čo otriaslo Bidenovou. Rozprávala sa s ukrajinskými ženami, ktoré si prešli úplným peklom.

Ako informuje CNN, stretla sa v Užhorode s matkou Annou. Kvôli hrozným podmienkam nemajú na Ukrajine dostatok jedla a keď ľudia v rade čakali na kúsok chleba, ruskí vojaci na nich spustili paľbu. Tu sa to ale nekončí.

Prišli bez ničoho 

Tisícky ľudí vyhnala táto vojna zo svojich domovov, pričom sa museli rozlúčiť so svojimi najbližšími. Nové útočisko našli aj na území Slovanskej republiky. Jill Bidenová sa preto rozhodla rozprávať s hliadkami, ktoré sú na hraniciach. Mnohí utečenci prišli s malým množstvom veci, zobrali si len to nevyhnutné a ani na to veľakrát nezostal čas.

Prvá dáma počula o príbehoch, kedy prišli ľudia bez topánok. Vojna sa začala 24. februára, v tom čase teda ešte bola tuhá zima a takýmto spôsobom išli niekoľko kilometrov. Otriasol ňou aj prípad iba 11-ročného chlapca, ktorý slovenské hranice prekročil sám a na ruke mal napísané iba telefónne číslo. Dnes je už našťastie so svojimi najbližšími.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa First Lady Dr. Jill Biden (@flotus)

Prosila ju manželka Zelenského

Keď Bidenová navštívila Ukrajinu, z krytu vyšla Olena Zelenská, manželka ukrajinského prezidenta, a žiadala ju o jediné – pomoc. Ľudia potrebujú pomoc, ktorá sa týka duševného zdravia. Neľudskosť, ku ktorej dochádza v ich milovanej krajina otriasa celým svetom. Čo majú však povedať ľudia, ktorí sú pod paľbou a stali sa aj obeťami sexuálneho násilia zo strany ruských vojakov?

Zelenská sa vyjadrila aj k týmto tragickým udalostiam. S Bidenovou preberali znásilnené ženy a deti, nehovoriac o tom, že boli svedkami paľby a zabíjania ľudí. 

„Chcem sa len vrátiť domov. Chcem len držať za ruky moje deti,“ – Olena Zelenská.

Zelenská a Bidenová sa stretli pri príležitosti Dňa matiek. Prvá dáma USA odkázala ukrajinským matkám, že stojí pri nich a Putina prosí, aby skoncoval s touto nezmyselnou a brutálnou vojnou.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa First Lady Dr. Jill Biden (@flotus)

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa C-SPAN (@cspan)

Jej dojatie cítila aj Čaputová 

S Jill Bidenovou sa stretla aj naša hlava štátu Zuzana Čaputová. Tvrdí, že toto stretnutie len potvrdilo, že Slovensko má vo svete rešpekt. Rozprávali sa o viacerých témach a došlo aj na stretnutie s Olenou Zelenskou. 

„Cítila som jej dojatie zo stretnutí na východnom Slovensku, aj s manželkou prezidenta Zelenského, Olenou, v Užhorode. Ako stále aktívna učiteľka sa zaujíma o osud ukrajinských deti, žien a rodín, ktoré museli opustiť svoju krajinu, no rovnako vyzdvihla aj nezištnú pomoc našich ľudí, dobrovoľníkov, charitatívnych organizácii a rodín, ktoré pomáhajú ich utrpenie zmierniť,“ odkázala hlavu štátu. 

Jill Bidenová považuje Slovensko za nádhernú krajinu, ktorá má spoločné hodnoty s USA a odhodlanie pomáhať ľuďom. „Aj to z nás robí priateľov, spojencov a partnerov,“ uzavrela Čaputová.

žiadne príspevky na zobrazenie