Johnny Depp vs. Amber Heard: Ako sociálne siete ovplyvnili tento spor?

0
Johnny Depp vs. Amber Heard: Ako sociálne siete ovplyvnili tento spor?
Foto: GabboT

Obhájci obetí dúfali, že päť rokov po tom, čo sa #MeToo stalo virálnym, si naša kultúra rozvinula chápanie obťažovania a napadnutia. Najmä domáce násilie je komplikované. Obeť často zostáva s páchateľom v obave z ekonomických, sociálnych alebo fyzických následkov. Niekedy sa obeť bráni. A aj obete môžu pochybiť: Nemusia byť bezúhonné alebo triezve, aby povedali pravdu.

Ale sociálne siete odstraňujú tieto nuansy. Ostali nám namiesto toho mýty. Jedným z takýchto mýtov je „dokonalá obeť“. Dokonalá obeť je nevinná. Nepije a neberie drogy. Vďaka tomu má jasnú spomienku na svoje napadnutie. Má potvrdzujúce dôkazy – ale nie príliš veľa dôkazov, pretože by to naznačovalo, že je pomstychtivá a plánuje o tom v budúcnosti hovoriť. V skutočnosti, keď príde svedčiť, robí to neochotne. Hneď, ako k týraniu dôjde, preruší kontakt so svojím násilníkom. Nerobí nič zlé – v kancelárii, vo vzťahoch, ako matka alebo dcéra. Za celý svoj život nikdy v ničom neklamala. Oblieka sa „vhodne“. V ideálnom prípade je to panna. Ale takáto obeť neexistuje.

Johnny Depp zažaloval svoju bývalú manželku Amber Heard za článok z roku 2018, ktorý Heard zverejnila vo Washington Post, s názvom „Hovorila som proti sexuálnemu násiliu – a čelila som hnevu našej kultúry“. Herečka v článku píše: „Pred dvoma rokmi som sa stala verejnou osobou predstavujúcou domáce násilie. V článku sa o Deppovi nezmieňuje, ale jeho právnici tvrdia, že článok bol o ňom – a bol hanlivý. Za týchto 11 slov pýtal Depp 50 miliónov dolárov.

MTV International, commons.wikimedia.org

Zostrihané videá a zosmiešňovanie

Niekoľko týždňov bola verejnosť a porota bombardovaná videami Heardovej o jej údajnom zneužívaní zo strany jej slávneho bývalého manžela. Videá boli zostrihané a spárované s dezinformáciami, aby vykreslili Amber Heard ako smilnicu, klamárku a na alkohole závislú ženu.

Obvinili ju z fingovania dôkazov o modrinách, a z toho, že v priebehu rokov presviedčala svedkov, aby klamali. Zosmiešňovali hnutie #MeToo zmeneným názvom #MePoo. Zvuk jej plaču bol na TikToku mimoriadne populárny. Nazývali ju Amber Turd, a toto slovo znamená „výkaly“ alebo „opovrhnutiahodná osoba“. Dokonca, niekto zmenil meno herečky aj na oficiálnej filmovej stránke IMDb na „Amber Turd“. Nesprávne napísane meno sa zobrazí na desktope aj v telefóne.

„Amber Heartd zdiskreditovali na základe jej správania, ktoré nemalo nič spoločné s tým, či bola zneužitá alebo nie. Naozaj som si naivne myslela, že to je minulosť, najmä vďaka hnutiu #MeToo,“ hovorí Alexandra Brodsky, obhájkyňa občianskych práv a zakladateľka Know Your IX, organizácie bojujúcej proti rodovému násiliu v školách. „Najmä medzi mladými ľuďmi na Tiktokoku, ktorí by mohli mať rozvinutejšie chápanie sexuálneho súhlasu.“

„Pre mnohých ľudí je naďalej skutočným mylnou predstavou, že po prvýkrát, čo nastane zneužívanie, osoba ukončí vzťah.“

Príbeh páru

Johnny Depp a Amber Heard sa zoznámili v roku 2009, keď ju obsadili do filmu Rumový denník, kde účinkoval aj Depp. V tom čase bol ešte ženatý s herečkou a speváčkou Vanessou Paradise, s ktorou sa rozviedol v roku 2012. S Amber začal randiť v roku 2011 a vo februári 2015 sa civilným obradom zosobášili.

V roku 2016 Amber požiadala o rozvod. Vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že ich „vzťah bol intenzívne vášnivý a občas nestabilný, no vždy zviazaný láskou.“ Konečné podmienky vyrovnania boli dohodnuté v roku 2017 a v rámci tejto dohody jej Depp mal zaplatiť 7 miliónov dolárov. Amber neskôr vyhlásila, že keďže nemali žiadnu predmanželskú zmluvu, mala by počas manželstva nárok na polovicu Deppovho zárobku vo výške 65 miliónov dolárov, ak by o to požiadala.

V roku 2018 sa Depp súdil s denníkom The Sun za vyhlásenie, že je „wife beater“. Heard bola kľúčovým svedkom počas vysoko medializovaného procesu v júli 2020. Sudca vyhlásil, že Depp nemá nárok na odškodnenie a že „veľká väčšina údajných útokov na pani Heardovú pánom Deppom (12 zo 14) bola preukázaná.“ Súd zamietol Deppovo tvrdenie o hoaxe v novinách. Deppova výzva na zrušenie verdiktu bola zamietnutá v marci 2021.

A nakoniec, vo februári 2019 obžaloval Heard za výrok v The Washington Post. Súd trval od apríla do 1. júna 2022.

Právni experti nečakali, že Depp vyhrá svoj spor proti jeho ex-manželke

Johnny Depp už stratil sympatie na Britskom súde v roku 2018 proti denníku The Sun, kde potvrdili, že Depp bol ‚mlátič manželky‘ a v ‚podstate bola pravda‘ že Depp fyzicky zneužil Amber Heard až 12 krát. Napriek tomu súd odohrávajúci sa v Amerike vo Virgínii dopadol úplne inak.

V oboch prípadoch jej právny tím predložil veľa dokumentov o zneužívaní, čo naznačuje, že Depp skutočne zneužíval Heard – dokazujú to záznamy, ako aj fotografie poranení Amber Heard. A napriek tomu po niekoľkých týždňoch, čo sociálne médiá intenzívne rozoberali správanie Amber Heard, verdikt v prospech Deppa sa dal očakávať.

Porota nakoniec uznala, že Johnny Depp si zaslúži 15 miliónov dolárov. V rozsudku sa písalo, že Heard očiernila Deppa, keď konala so „zlomyseľnosťou“, keď sa označila za obeť domáceho násilia. Je bizarné, že tá istá porota uznala, že jeden z Deppových právnikov ohovoril Heard, keď ju obvinil z falošnej „hoaxovej“ scény zneužívania, na ktorú bola privolaná polícia v dome páru.

Prečítajte si: Donala Trumpa usvedčila nahrávka jeho rozhovoru: Ako objektivizoval ženy?

Ako Tiktok obvinil Heard ako ‚zlú obeť‘

Verdikt padol po procese, ktorý bol odvysielaný v televízii – čo je mimoriadne zriedkavá situácia v konaní, ktoré sa týka obvinení z domáceho násilia. Proces bol navyše predmetom masívneho mediálneho pokrytia, takmer všetko v prospech jedného účastníka konania.

Je tiež nezvyčajné, že porota v takom prípade nebola sekvestrovaná. Teda že ju neizolovali, aby sa predišlo náhodnému alebo úmyselnému ovplyvneniu poroty jej vystavením vonkajšiemu vplyvu alebo informáciám, ktoré nie sú na súde prípustné.

Zaujatá porota?

Porota pozostávala z piatich mužov a dvoch žien, čo nebolo pre Amber výhodné. Štúdie ukazujú, že muži budú pravdepodobnejšie akceptovať mýty znásilnenia a prisudzovať väčšiu vinu obetiam ako ženy. Followeri Deppa využili možnosť zobrazovať rôzne vtipy a memečka a manipulovať tak sociálne siete.

Sociálne siete napadli Heard na mnohých frontoch. Obviňovali ju za to, že neopustila Deppa po prvom prípade údajného zneužívania. Štúdie však ukazujú, že obete intímneho partnerského násilia často zostávajú vo vzťahoch, okrem iného zo strachu alebo lásky.

„Pre mnohých ľudí je naďalej skutočným mylnou predstavou, že po prvýkrát, čo nastane zneužívanie, osoba ukončí vzťah,“ hovorí právnička Deborah Tuerkheimer. Podľa nej bol rozsudok ‚prípadovou štúdiou, v ktorej sa ženy, ktoré sa nesprávajú podľa našich očakávaní, na verejnom súde znevýhodňujú.‘

Zneužil Johnny Depp Amber Heard?

Sústreďme sa však na hlavnú otázku tohto konkrétneho prípadu ohovárania, zneužil Johnny Depp Amber Heard? — účty Deppových fanúšikov sa zamerali konkrétne na myšlienku, že Heard nevyzerá ako obeť. Deppov právny tím spochybnil jej vystupovanie ako obete poukázaním na incident v roku 2009. Vtedy policajt zo Seattlu zasiahol do hádky medzi Heard a jej priateľkou Tasyou van Ree.

Amber Heard s Jasonom Momoom a Nicol Kidman na premiére Aquamena, Gage Skidmore from Peoria, AZ, United States of America

Heard bola zatknutá, hoci obvinenia boli neskôr stiahnuté. Tasya Van Ree vydala vyhlásenie, že incident bol ‚nesprávne interpretovaný‘ a že Heard bola ‚neoprávnene‘ obvinená, a ďalej tvrdila, že polícia bola ‚misogynistická‘ a ‚homofóbna‘. „Je neslušné, že Amber je znovu vypočúvaná, Amber je brilantná, čestná a krásna žena a ja ju mimoriadne rešpektujem,“ povedala.

Amber si mienku ľudí nenaklonila ani tým, že sumu 7 miliónov dolárov, ktorú získala od Deppa, a prisľúbila ako dar dobročinným organizáciám, im nakoniec ani neposkytla. V mnohých memečkách sa opakuje aj to, že Amber pošpinila Deppovu posteľ výkalmi.

Fanúšik Johnnyho Deppa zverejnil na svojom účte zábery z vypočúvania o tomto incidente bez kontextu, ktorý dala prípadu Tasya van Ree. To je len jeden príklad mnohých momentov, ktoré sa zverejnili zo záznamu bez kontextu a vyvrátenia. „Bohužiaľ máme verejnosť, online médiá, ktoré sa nechali zviesť emocionálnou rétorikou a neposkytli kontext, ktorý podkopáva a diskredituje druhú stranu, a to je škaredosť, ktorá sa deje v procese,“ hovorí Carrie Goldbergová, právnička, ktorá sa špecializuje na sexuálne zločiny.

Ako sa má správať obeť?

Účty sociálne sietí boli obzvlášť zlé pri útoku na to, ako sa Heard správala na lavici obžalovaných. „Očakáva sa, že obete prejavujú správne množstvo emocionality,“ hovorí Deborah Tuerkheimer. ‚Ženy sa musia veľmi opatrne správať.‘ Vo svojej knihe to nazýva scenár „Perverse Goldilock“. „Ak sú príliš emocionálne, vnímajú sa ako hysterické, nedôverčivé a podozrivé. Ak sú príliš pokojné, tak je vyčítané, že sú ploché a chladné, a to tiež hrá proti nej.‘

Niektoré z najvirálnejších videí na Tiktoku ukazovali na každé chvenie pery a vzdychy ako na nejakú zle hranú lesť.

„Bolo tam toľko sledovania a kontroly nad tým, ako sa prezentovala, že mnohí uverili, že „všetko predstiera,“ hovorí Tuerkheimer. „Ukazuje sa, že ľudia nie sú veľmi dobrí v súdení správania, najmä pokiaľ ide o obvinených osôb, ktorí tvrdia, že boli zneužívané.“

Tieto stratégie na podkopávanie obvinení nie sú mimoriadne nové. „Obhajoba v prípadoch, ktoré zahŕňajú intímne násilie partnera alebo sexuálne napadnutie vždy zobrazuje druhú stranu ako klamárov, oportunistov, zlatokopov, pomstychtivých, a tvrdí, že druhá osoba využíva hnutie #MeToo alebo že on je skutočný zneužívateľ,“ hovorí Goldberg. „To sa vždy stane.“

Prípad Harveyho Weinsteina

Počas procesu Harveyho Weinsteina v New Yorku jeho právnici spochybnili obete Weinsteina o tom, že udržiavali kontakt so superproducentom, aby si zabezpečili svoju kariéru v Hollywoode aj po tom, ako ich napadol.

Okolnosti procesu Depp-Heard boli trochu odlišné: ženy, ktoré svedčili proti Weinsteinovi v New Yorku, neboli v dlhodobých romantických vzťahoch s údajným zneužívateľom. Ale niekoľko s ním pokračovalo v kontakte, e-maily, ktoré boli ‚priateľské, dokonca flirty,‘ hovorí Deborah Tuerkheimer, ktorá starostlivo monitorovala prípad Weinsteina, ‚a počas krížového vyšetrovania, tlačili Weinsteinoví právnici na toto očakávanie, že ženy prerušia všetky väzby.‘

Johnny Depp, foto: Harald Krichel, commons.wikimedia.org

Aj tak, Weinstein prehral prípad. V tom čase sa tucty žien dostali k príbehom o napadnutí Weinsteinom. Alexandra Brodsky poukazuje na to, že kým mnohé obete Weinsteina možno považovať za „nedokonalé,“ v počte sú silné.

Podpora na sociálnych sieťach

V roku 2016 Newsweek vykonal kontrolu tweetov, ktoré používali mená hercov a ktoré sa im páčili najmenej 100-krát. Pritom našiel asi 36, ktoré podporovali Amber Heard alebo znevažovali Johnnyho Deppa, oproti iba dvom na podporu Deppa.

Od 19. apríla 2022 podobná štúdia zistila, že bolo uverejnených najmenej 509 tweetov, ktoré splnili kritériá štúdie z roku 2016. Pričom veľká väčšina z nich podporila Deppa. Tí, ktorí písali o procese na sociálnych sieťach, väčšinou podporovali Deppa a boli proti Heardovej.

BuzzFeed News informovalo, že medzi 25. a 29. aprílom 2022 bolo na Facebook nahraných 1 667 príspevkov s použitím hashtagu #JusticeForJohnnyDepp, s celkovým počtom viac ako 7 miliónov interakcií, t. j. lajkov a zdieľaní medzi nimi.

Medzitým mala Amber Heard na podporu iba 16 príspevkov s 10 415 interakciami. Okrem toho na TikToku mali videá označené #JusticeForAmberHeard viac ako 21 miliónov kombinovaných zobrazení, zatiaľ čo videá označené ako #JusticeForJohnnyDepp mali k 29. aprílu viac ako 5 miliárd kombinovaných zobrazení. Dvaja z Heardove expertných svedkov, psychiatri Dawn Hughes a David Spiegel, mali sa stali na svojich profiloch terčom negatívnych komentárov po ich vystúpení počas procesu.

Videá s hashtagom #justiceforjohnnydepp dosiahli na TikToku do konca procesu viac ako 18 miliárd videní.

Zdá sa, že Depp má viac fanúšikov ako mnoho iných verejných činiteľov, ktorí boli obvinení z obťažovania alebo napadnutia. Jeho Piráti z Karibiku sú naďalej jedným z najúspešnejších filmov na svete.

Jeho fanúšikovská základňa je obzvlášť hlasná a zručná v lobby: keď tím Oscarov požiadal ľudí, aby hlasovali za najobľúbenejší film z roku 2021, film, ktorý Depp produkoval minulý rok takmer bez médií, Minamata, sa umiestnil na treťom mieste v hlasovaní na Twitteri. „Je oveľa ťažšie, keď majú ľudia radi obvineného, keď majú radi filmy, v ktorých bol,“ hovorí Brodsky.

Depp bol nevyspytateľný herec

Depp bol dlho považovaný za nezodpovednú osobu na scénach kvôli údajne nevyspytateľnému správaniu, ako aj údajnému užívaniu drog a alkoholu. Zasvätenci zo štúdia ho v príbehu Hollywood Reporter z roku 2020 o jeho verejnej implózii nazvali „rádioaktívnym“.

Príbeh opisuje herca s „neuhasiteľnou túžbou po pomste“, čo sa odráža v textových správach o Heardovej, ktoré boli predložené ako dôkaz na súde. Poslal sms kolegovi hercovi Paulovi Bettanymu o tom, ako sníval o vražde svojej vtedajšej manželky: „Potom … jej spálenú mŕtvolu, aby som sa uistil, že je mŕtva,“ napísal v jednej z takýchto správ. “I will f-ck her burnt corpse afterwards to make sure she’s dead,” napísal doslova Depp.

Napriek tomu sa zdalo, že hlavným názorom na TikToku bolo, že Depp mal právo hovoriť o svojej manželke týmto spôsobom.

Virálny príspevok s viac ako 222 000 lajkami mal cez Heardovej pomliaždenú tvár nápis: „Mohol ťa zabiť… Mal na to plné právo.“

„Mnoho ľudí ju jednoducho nemalo rado,“ hovorí Alexandra Brodsky. „Mysleli si, že je nezodpovedná alebo príliš divoká, a to znamenalo, že v ich očiach bola doslova neschopná zneužitia – buď na ňu Depp nikdy nepoložil ruku, alebo ak áno, zaslúžila si to.“

Ako sa prípady posudzujú?

Mylné predstavy o tom, kto sú obete a ako sa majú správať, môžu ovplyvniť nielen to, ako sa prípad posudzuje, ale či vôbec príde do súdnej siene. „Toto sa stáva stále,“ hovorí Brodsky. „V takýchto prípadoch právnici, prokurátori a policajti rozhodujú, či podať žalobu na súd proti zneužívaniu.“ Prokurátori zvažujú, z čoho môže byť ich obeť obvinená, a tak uzavrú dohodu s údajným útočníkom. Obávajú sa, že porota nebude spravodlivo rozhodovať o žene, ktorá bola znásilnená, keď bola napríklad opitá na party.

Žiadna žena, ktorá je pod drobnohľadom, nemôže nikdy žiť podľa štandardu ‚dokonalej obete‘. Dokonca aj tí, ktorí sa k tomu obrazu dokonalej obete priblížia, sa ocitnú pod paľbou, keď svedčia o napadnutí.

Právni experti tvrdia, že žaloba za ohováranie sa stala novou príručkou pre zneužívateľov, ktorí sa snažia vyhnúť následkom.

Áno, obaja zúčastnení určite viac krát pochybili, a veci, ktoré sa stali v ich vztahu, boli toxické, vo vzťahoch plných rešpektu by sa nemali stávať. Na lavicu svedkov sa posadila aj bývalá psychologická poradkyňa hereckého páru, ktorá povedala, že Depp s Heardovou sa týrali navzájom. Ale ak si porovnáme sumy, tak 7 miliónov dolárov ako „manželské vyrovnanie“ (pričom pôvodne mohla Amber vysúdiť oveľa viac) a 15 miliónov za poškodenie povesti, je trochu nepomer, a ukazuje, kto v tomto prípade vyhral.

Žiaľ, prípad Depp-Heard vysiela obetiam jasný odkaz, že by nemali hovoriť, inak utrpia verejné poníženie.

————–

Pozn. redakcie: Suma, ktorú porota udelila Johnnymu Deppovi na vyplatenie bola pôvodne stanovená na 15 miliónov dolárov, ale neskôr ju sudca znížil na 10,35 milióna dolárov, lebo poškodenie prekročilo štátny limit Virgínie.

Foto na titulke: commons.wikimedia.org, GabboT

Zdroj: en.wikipedia.org, time.com, theguardian.com

žiadne príspevky na zobrazenie