OĽaNO podporilo správu Najvyššieho kontrolného úradu o procesoch v RTVS, Čekovský na čierne diery upozornil už vlani (video)

0
OĽaNO podporilo správu Najvyššieho kontrolného úradu o procesoch v RTVS, Čekovský na čierne diery upozornil už vlani (video)

3.11.2021 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 3. novembra, 15:44

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) má za to, že správa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) správne poukázala na netransparentné nakladanie s finančnými prostriedkami koncesionárov v Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS).

Na stredajšej tlačovej konferencii to uviedol predseda Mediálneho výboru Národnej rady SR (NR SR) Kristián Čekovský (OĽaNO).

Čierne diery

Predseda výboru povedal, že už pred vyše rokom upozornil na takzvané čierne diery v RTVS, teda na programy a systém výroby programov, ktorý vzbudzoval pochybnosti o tom, či sú robené transparentne.

„Hovorili sme o tom, že televízne programy sa vyrábajú bez toho, aby im predchádzal transparentný výber producentov a pri schvaľovaní projektov sa obchádzajú interné smernice. Niektorí vysokopostavení manažéri v RTVS sú neraz v konflikte záujmov,“ skonštatoval Čekovský. Dodal, že doterajšie finančné kontroly vrátane auditu NKÚ tieto podozrenia potvrdili.

Ani jeden návrh neprešiel cez register námetov

„Úrad vo svojej správe konštatuje, že RTVS v kontrolovanom období nedodržala pri výberovom konaní interné predpisy a vnútorná kontrola ich dodržiavania bola nedostatočná. Kontrola ukázala, že ani jediný návrh programu neprešiel cez centrálny register námetov, ako to vyžadujú pravidlá RTVS,“ vysvetlil poslanec.

Pripomenul, že pri takto nastavenom procese kontrol je dôležité, aby bola dobre robená spätná kontrola. To znamená, že by sa preverovalo, či sú peniaze koncesionárov využívané účelne.

„Spätná kontrola ukázala, že to tak nefunguje a jednotlivé procesy v rámci inštitúcie zlyhávajú. Dokázala to aj kontrola z rezortu kultúry,“ upozornil a dodal, že pri kontrole efektívnosti vynakladania finančných prostriedkov zlyháva Rada RTVS.

Peniaze nie sú nijako zadefinované

RTVS by sa mala podľa Čekovského postaviť správe NKÚ a jej zisteniam čelom a nastaviť svoje procesy tak, aby boli transparentné. „To isté požadujeme aj my,“ zhodnotil poslanec. V RTVS podľa neho vôbec nie je jasne zadefinovaný výber programov a producentov či dodávateľov, a nie je zabezpečené ani súťažné prostredie.

„RTVS hospodári s balíkom približne 40 miliónov eur na výrobu televíznych programov, a tieto peniaze nie sú nijakým spôsobom zadefinované, akým spôsobom majú byť prerozdelené,“ uzavrel. Z peňazí koncesionárov podľa jeho slov žije hŕstka najväčších producentov.

Čekovský výsledky kontroly zľahčuje

RTVS sa voči slovám Čekovského, že výsledky kontroly NKÚ zľahčuje, ohradila.

„RTVS vníma vyjadrenia pána poslanca Kristiána Čekovského ako prvoplánové, tendenčné, zavádzajúce a veľmi neprofesionálne. Pán Čekovský si pravdepodobne neuvedomuje, že svojimi vyjadreniami vytvára politický tlak na verejnoprávnu inštitúciu. Celá situácia RTVS mrzí, o to viac v dnešných mimoriadne náročných časoch, keď sa kultúra borí s mnohými existenčnými problémami a pán Čekovský rieši spolitizovanie verejnoprávnej inštitúcie, resp. jej využívanie na politické ciele,“ uviedla hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová.

RTVS podľa jej hovorkyne rešpektuje výsledky kontroly NKÚ ako najvyššej kontrolnej autority a robí všetko pre to, aby zistené nedostatky v čo najskoršom možnom čase odstránila prostredníctvom novelizácie svojich interných smerníc.

„Žiaľ, musíme skonštatovať, že na pozadí vyjadrení pána poslanca vnímame osobnú averziu voči súčasnému vedeniu RTVS. Vzhľadom na stále prebiehajúci súdny spor pána Čekovského s RTVS môže verejnosť v konečnom dôsledku jeho stanoviská vnímať aj ako konflikt záujmov,“ uzavrela Pivarčiová.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: televízne programy, Transparentnosť
Zdroj: Webnoviny.sk – OĽaNO podporilo správu Najvyššieho kontrolného úradu o procesoch v RTVS, Čekovský na čierne diery upozornil už vlani (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

žiadne príspevky na zobrazenie