Každý deň si ukradnem pár minút pre seba

1
Každý deň si ukradnem pár minút pre seba
www.bymaaria.com

Mama dvoch chlapcov, autorka motivačnej a fit knižky, zakladateľka portálu o zdravom životnom štýle a chodiaca inšpirácia pre všetkých, ktorí chcú cvičiť a zdravo žiť.  

Rozprávali sme sa s fit mamou Jankou Šimkovičovou o podnikaní, ale aj o varení.

Čím si chcela byť, keď si bola malá?

Baletkou! Úplne ma to fascinovalo, aj som chodila na balet do ZUŠ. Po jej skončení už nebola ďalšia možnosť vzdelávať sa vo Vranove a na cestovanie do iného mesta som bola ešte “malá”. Tak sa rozlynul sen o baletke. Časom, keď som viac navnímala, aké ťažké to majú baletky, som rada, že som za tým nešla.

Ako vznikla myšlienka založiť web o cvičení?

Z vlastnej potreby mať informácie o cvičení, strave a novinkách v oblasti zdravého životného štýlu na jednom mieste.

šport, beh, žena behá
Zdroj foto: Archiv Janka Šimkovičová

Kedy si sa rozhodla napísať svoju prvú knižku a ako vznikala?

Úplne prvá vec, čo ma napadlo bolo, napísať ebook. Bol to taký trend a rozmýšľala som, čo všetko sa dá s takým e-bookom robiť. Prvotinu som robila v spoluautorstve. Za svoje prvé samostatné dielo, ktoré vznikalo pod mojou taktovkou považujem Zdravé rýchlovky. Kuchárka, kde nájdete zdravé recepty, ktoré si viete pripraviť behom 30 minút. Predáva sa aj ebook, ale viac ľudí chce printovú verziu. Málokto chce behať po kuchyni s počítačom v ruke :) Táto kniha vznikla tiež z mojej potreby. Dlhšie som si hovorila, že mať pokope rôzne zdravé jedlá na jednom mieste, ktoré vzniknú rýchlo, čiže nebudem stáť dlho v kuchyni, to by som potrebovala. Oslovila som pár ľudí, ktorí rozumejú výžive a ich recepty naozaj chutia a sú zdravé, aby prispeli do knihy. A tak sme spoločne vytvorili užitočnú a zdravú kuchárku, v ktorej nájdete aj inšpiratívne rozhovory.

Podnikáš už viac ako 5 rokov. Vieš pomenovať nejaké prekážky, s ktorými si sa postretla na doterajšej ceste v podnikaní?

Jedinou prekážkou som si bola vždy len ja. Keď podnikáte, veľkou výhodou je to, že pracujete podľa seba. Nikto vám do toho nehovorí, neurčuje vám tempo. Na druhej strane je to veľmi náročné, pretože hrozí, že jediné zlé rozhodnutie môže ohroziť celé doterajšie úsilie. Ak by som mala byť konkrétna, najväčšiu prekážku v rozvoji som si vytvorila vtedy, keď sa bála obchodovať. Strach ma pripravoval o klientov, teda aj ďalšie príjmy.

https://www.instagram.com/p/Bdw1c04FA3k/?taken-by=janasimkovicova1

Vieš si ešte predstaviť, že by si sa vrátila do práce v korporácii?

Nie. A vždy, keď si to predstavím, pôsobí to ako nočná mora, ale zároveň hnací motor a motivácia.

Čo ti podnikanie prináša?

Asi najviac pocit sebarealizácie v oblasti, ktorú milujem. Tiež slobodu a flexibilitu, ktorú si najviac cením ako matka detí. Keď ma potrebujú, som s nimi, či majú vystúpenie, či sú chorí alebo si urobíme výnimočný deň, aj keď je bežný pracovný.

Čo sú tvoje priority a ako vyzerá tvoj bežny deň?

Momentálne každý deň vyzerá inak :) Mladšieho syna máme v škôlke doobeda 3 hodiny, aby sa pohral s deťmi. Je z detí, ktoré milujú kolektív a mali sme veľký problém, keď starší odchádzal z domu, vždy trvalo minimálne pol hodinu, kým sa upokojil a vysvetlili sme mu, že on ešte nechodí do škôlky a musí ostať doma. Potom sme našli túto alternatívu, a chodí teda denne na 3 hodiny. V tom čase sa snažím čo najviac pracovať. Vtedy pracujem na všetkom, kde sa potrebujem maximálne sústrediť. V podstate je moja práca rozdelená do 3 smien. Ráno cca 3 hodiny, potom keď Oliver zaspí mám tak 1,5 hodiny a tretia smena začína po 21.00, keď už obe deti spia. Takýto režim bude pretrvávať do Septembra, kým aj mladší syn nepôjde ako trojročný do škôlky na celý deň. Priznávam, že už sa na to teším, lebo pracovať v takomto “chaose” je veľmi náročné. Zvládam to, lebo viem, kedy má takéto fungovanie koniec :)

rodina, rodina spolu, muž a žena
Autor foto: Martin Fazekáš. Archiv Janka Šimkovičová

Darí sa ti zladiť prácu s rodinou?

Myslím, že áno. Každopádne som už prestala mať akékoľvek výčitky, či som dobrá mama, ak popri nich aj pracujem. Ale v tomto má podnikanie veľkú výhodu, že keď sa potrebujem venovať viac rodine, môžem. Keď zasa mám pracovné veci, niekedy aj cez víkend, vedia to pochopiť a vedia, že im to vynahradím.

Povedz nám viac o svojej knižke iMAMA, kde sa rovnako veľa hovorí o pracovno-rodinnom balanse. Čo sa v knižke dozvieme?

Ja vnímam knihu hlavne ako povzbudenie pre ženy, ktoré ktoré hľadajú impulz k sebarealizácii alebo sa jej nechcú vzdať, keď sa stali matkami. Určite nemá nabádať ženy, aby robili na materskej, ak to tak necítia. Snažili sme sa, aby ženy našli v knihe viacero rôznych príbehov úspešných žien a to ich podnetilo k ich vlastnej ceste. Neukazujeme nim len úspech, ale aj to, že je to veľmi ťažká cesta, mnohokrát sme na hrane so silami, ale každú ženie niečo iné vpred, prečo sa nevzdáva.

Čomu sa rada venuješ, keď relaxuješ?

Na jednej strane mám rada aktívny relax, keď chodíme na celodenné výlety, alebo si idem zabehať, či cvičím. Ale rada to vykompenzujem aj horúcim kúpeľom vo vani s knihou v ruke. Veľmi rada čítam.

Ako si dopĺňaš energiu bežný deň?

Časom pre seba. Každý deň si “ukradnem” pre mňa vzácnych hoci len pár minút, kedy sa snažím byť sama so sebou. Buď cvičím, alebo si čítam, alebo si vychutnávam obed, či kávu bez toho, aby som pritom niečo robila alebo len tak pozerám z okna.

https://www.instagram.com/p/BeNwfvbFYja/?taken-by=janasimkovicova1

Na knižku Zdravé rýchlovky máš úžasné ohlasy. Máš aj svoj najobľúbenejší rýchly recept, ktorý rada opakuješ?

Teším sa, že práve Zdravé rýchlovky sú tak úspešné. Vznikala z mojej potreby a túžby. V kutiku duše som si hovorila, snáď ju bude potrebovať aj niekto iný okrem mňa. Verila som, že bude nápomocná a vyzerá, že áno. Mám v nej viacero obľúbených receptov ale vyhráva 3-omega pizza alebo vajíčkové muffiny.

Aké máš ďalšie pracovné plány do budúcna?

Je mnoho vecí, ktoré mám v pláne a chcela by som sa im venovať. Chcela by som viac písať, preto rozbieham svoj blog, ktorý bude súčasťou cvičte.sk.  Začali sme produkovať videa, z čoho sa veľmi teším, lebo je to úžasne kreatívna práca. A veľmi by som sa chcela venovať režírovaniu. Rada by som aj študovala réžiu a dramaturgiu. Tiež chcem svoju vlastnú online reláciu, na ktorej som začala pracovať. Je toho veľa, ale práve podnikanie ma naučilo trpezlivosti. Neriešiť veci len s nadšením, ale parkrát sa na to vyspať a zhodnotiť ich ešte raz.

https://www.instagram.com/p/Bd-P7e_F4Mv/?taken-by=janasimkovicova1

Ďakujeme pekne za rozhovor:)

S Jankou sa môžete stretnúť a porozprávať aj na podujatí Akčné ženy v Košiciach, ktoré bude už 10. 2. 2018. 

žiadne príspevky na zobrazenie