Kedy budú úspešné ženy brané rovnako vážne ako úspešní muži?

0
Kedy budú úspešné ženy brané rovnako vážne ako úspešní muži?
Foto: pexels.com

Istá štúdia ukazuje, že kritika sa vyskytuje oveľa viac pri hodnotení práce žien ako pri hodnotení mužov. A je to len jeden príklad toho, ako sa spoločnosť snaží zabrzdiť ambicióznejšie ženy.

Štúdia lingvistu a technického podnikateľa Kierana Snydera bola publikovaná na stránkach fortune.com pod nadpisom „Vysoko výkonní muži a ženy sú v recenziách opísaní inak“.

Slovné spojenie „popísané inak“ bolo pritom obrovským podcenením skutočnosti.

Štúdia Snyderovej spoločnosti, ktorá zahŕňala porovnanie 248 hodnotení výkonnosti na pracovisku v 28 rôznych spoločnostiach, odhalila prekvapujúce výsledky.

Kritickú spätnú väzbu obsahovalo iba 58,9% hodnotení mužov v porovnaní s 87,9% hodnotení žien. U mužov sa spätná väzba prejavovala vo forme konštruktívnych návrhov na zlepšenie, ale pre ženy bola oveľa osobnejšia. Snyder vytiahol všetky hodnotenia, ktoré obsahovali „negatívnu osobnostnú kritiku“, vrátane slov ako „panovačná“, „drsná“, „prudká“, „emocionálna“ a „iracionálna“. Z 83 kritických hodnotení, ktoré dostali muži, iba dve obsahovali takúto kritiku osobnosti. Ukázalo sa však, že až 71 z 94 hodnotení žien bolo takto osobne kritických.

Aké boli hodnotenia žien?

Snyder ako prvý poukázal na obmedzenia svojej štúdie, ktoré spočívali v tom, že požiadal technických pracovníkov, aby sa dobrovoľne podelili o hodnotenia výkonnosti (hoci o povahe štúdie nič nevedeli). Ako však správne zdôrazňuje, tieto zistenia si určite zaslúžia ďalšie skúmanie. Samotné slovo „drsné“ sa v recenziách o ženách používalo 17-krát, ale u mužov sa neobjavilo ani raz.

Výkonnosť pracovníkov, ktorých Snyder skúmal, boli takmer výlučne silné, takže tieto kritiky sa vo všeobecnosti týkali reálne úspešných a vysoko výkonných žien. A prax uštedriť úspešnej žene ostrú dávku sexizmu, aby priveľmi nevyskakovala, nie je ojedinelým fenoménom.

Yelena Serova, https://www.instagram.com/incredibleworldmuseum/

Prípad kozmonautky a pilotky

Ruská kozmonautka Yelena Serova sa dostala na titulky, keď bola po rokoch výcviku pripravená vyraziť do vesmíru. Napriek jej značným odborným vedomostiam novinári bombardovali Serovu otázkami o osobnej starostlivosti a rodičovstve. Asi som nebola jediná, kto jej v duchu zatlieskal, keď na tlačovej konferencii konečne vybuchla po tom, čo sa jej opýtali, ako si na Medzinárodnej vesmírnej stanici upravovala vlasy. Yelena odpovedala: „Môžem sa tiež spýtať otázku: zaujímate sa aj o účesy mojich kolegov?“

Potom je tu prípad stíhacej pilotky SAE, majorky Mariam al-Mansouri. Za jej účasť na misii proti cieľom islamského štátu si ju veľmi vážili, aj tak ju však komentátori Fox News museli zhodiť: „Problém je, že keď ho bombardovala, nemohla zaparkovať,“ povedal jeden, zatiaľ čo ďalší vtipkoval: „Bolo by to považované za bomby na zemi?“ pričom použil slovo, ktoré v slangu znamená poprsie.

Krásna právnička Amal Clooney

Vzor sa opakuje znova a znova; ochrankyňa ľudských práv Amal Alamuddin je ďalším príkladom, keď ju médiá v opakovaných titulkoch obmedzujú na bezmennú cukrovinku Georga Clooneyho. „George’s girl“ môže mať hviezdnu medzinárodnú reputáciu, dva právnické tituly a mnoho ocenení, môže hovoriť niekoľkými jazykmi a pravidelne spolupracovať s Organizáciou Spojených národov.

Jej najvýznamnejším úspechom však určite bolo ulovenie srdca najzaujímavejšieho starého mládenca Hollywoodu. Dokonca aj v titulkoch o kariére Amal Alamuddin je výmaz jej profesionálnej identity doslova očividný: „Snúbenica Georga Clooneyho odmieta žiadosť OSN o vyšetrenie konfliktu v Gaze.“

amal
https://www.instagram.com/amalclooneyofficial1/

 

Úspešné ženy vyvolávajú rozpaky

Tieto rôzne prípady odhaľujú vzorec – úspešné ženy spôsobujú, že sa ľudia cítia nepohodlne. Úspešná žena je považovaná za neobvyklý alebo neprirodzený zjav. A takéto ženy potrebujú, aby boli priviazané, alebo nejakým spôsobom ponížené.

Najlepším spôsobom, ako ich vrátiť späť do pút zvládnuteľnosti, je pripomenúť im skutočnosť, že bez ohľadu na ich úspechy sa budú posudzovať predovšetkým ako ženy a bude sa hodnotiť ich výzor. Koniec koncov, dievčatá by mali byť sympatické, poddajné, slušné, tiché a nežné. Ak ste príliš inteligentné, príliš úspešné, príliš zdatné, riskujte, že vám niekto pripomenie, že ste ste taká za cenu ženskej „príťažlivosti“.

Reálne prípady žien

Keď u mužov stále tlieskame silnému vodcovstvu, dvojitý štandard môže byť tak očividný, že je takmer vtipný, ale ženám, ktoré sa snažia denno denne na pracovisku presadiť, to vôbec nepríde zábavné.

Profesorka Corvin tweetovala svoju skúsenosť s @EverydaySexism: „Takmer každý semester, ktorý učím, som nazývaná tučná a lesba. Obidva prívlastky sú pravdivé, ale nezdajú sa mi zvlášť relevantné pre moje pedagogické schopnosti.

Ďalšia, školiteľka, Aubrey Hirsch, sa zverila: „Moja obľúbená hláška bola v časti Inštruktorove najväčšie slabiny, kde som sa dočítala: „Všimla som si, že Aubrey priberala na váhe, ale potom som zistila, že mala minulý semester dieťa, takže je to pochopiteľné.““

Učiteľka Susan sa vyjadrila tiež: „Raz o mne študent napísal: „Aj keď bola tehotná, učila triedu dobre.“ Stále neviem, prečo študent očakával, že tehotenstvo nejakým spôsobom ovplyvní moje učenie.“

Prečítajte si aj článok Ženy a online svet – myslíte, že nám internet nepraje?

Ženy na významných pozíciách

Tieto pocity sú stále bežnejšie, než by ste si mohli myslieť. Nedávno Stella McCartneyová povedala: „Samotná sila u ženy je dosť abrazívna a nie je príťažlivá.“

Stella McCartney s Annou Wintour
https://www.instagram.com/stellamccartney/

Toto nie je problém, ktorý sa bude dať rýchlo napraviť. V našich spoločenských predstavách je hlboko zakorenené, že pre ženu platí pravidlo, aby bola príťažlivá, a jej úspech sa vníma ako niečo nepodstatné. Sme pripravení umožniť ženám, aby cítili podporu a nie dešpekt a iróniu?

Pomôcť by mohlo zaradenie väčšieho počtu žien do popredných miest a zverenie náročných úloh. Pretože čím viac žien je na významných pozíciách, tým ťažšie ich bude niekto stereotypne označovať ako „atypické“. Všetci v tom môžeme mať úlohu skúmaním vlastného podvedomia a sledovaním jazyka, ktorý používame, najmä na pracovisku alebo pri rozhovore s mladými ľuďmi.

Medzitým tlieskame ženám, ako je kozmonautka Yelena Serova, ktorá poukázala na dvojaký štandard toho, čo to je. A vyzývam každú silnú letku, aby nasledovala príklad brazílskej pilotky, ktorá vyhnala mužského pasažiera z lietadla po tom, čo údajne kričal, „neletím so ženou pri pilotovaní“. Vďaka tomu bude nabudúce dvakrát premýšľať, kým niečo hlúpe povie.

Foto: pexels.com

žiadne príspevky na zobrazenie