Kniha na pláž: Road trip s bývalým

0
Kniha na pláž: Road trip s bývalým
pixabay.com

Ideálna kniha na pláž, k bazénu…alebo aj do kancelárie, keď sa vám nechce robiť a potrebujete sa nejako zabaviť. Road trip je vtipný a dojímavý príbeh o ceste na svadbu do Škótska. Príbeh o strate lásky a jej opätovnom hľadaní. Príbeh, z ktorého budete smutný len jediný raz – keď ho dočítate a budete si priať, aby ešte pokračoval aspoň ďalších sto strán.

Addie a jej sestra vyrážajú na cestu do Škótska, kde sa koná priateľkina svadba. Hudba je prichystaná, sladkosti zbalené, no len čo vyštartujú, niekto do nich zozadu narazí. Ako naschvál za volantom sedí Addin bývalý frajer Dylan, ktorému sa doteraz vyhýbala. Dylan a jeho najlepší kamarát mieria na tú istú svadbu, a keďže je ich auto nepojazdné a verejná doprava nedostupná, Addie nemá na výber a musí ich vziať so sebou.

Maličké auto je čoskoro plné nielen batožiny, ale aj tajomstiev, a počas niekoľkohodinovej cesty sa Dylan a Addie nevyhnú spomienkam na svoj zložitý vzťah… Celý čas sa im navyše lepí smola na päty. Stihnú vôbec doraziť na obrad? A čo je dôležitejšie, naozaj sa ich vzťah pred rokmi ocitol na konci cesty?

Road trip je čítavý príbeh, pohodovka, ktorej nechýba humor. Presne ako v prvej knihe Spolubývajúca, ale aj v ďalšej knihe Výmena, ktorá ešte nevyšla v slovenčine. Ukazuje, že niektoré konce cesty môžu byť začiatkom novej… Autorka perfektne vyvažuje humorné situácie a tie romantické, dojímavé, ktoré vás chytia za srdce. Skvele namiešala postavy a bláznivý svet dvadsiatnikov, takže rýchlo sa usadíte spolu s nimi a nebudete chcieť, aby tento Road trip skončil.

Ukážka z knihy

Roztrasenými rukami zovriem volant, zatiahnem ručnú brzdu a dotknem sa spätného zrkadla. Snažím sa spamätať.
Vidím ho v zrkadle. Bez okuliarov trocha rozmazane. Nemôžem tomu uveriť, ale nepochybne je to on. Je taký známy, až mám chvíľu pocit, že hľadím na svoj vlastný odraz. Srdce mi zrazu búcha, akoby nemalo dosť miesta.
Deb vystupuje z auta. Smetiarske auto pred nami odíde a v jeho predných svetlách sa mihne chvost líšky, kvôli ktorej brzdilo. Líška si vykračuje po chodníku.

Pomaly mi dochádza, čo sa stalo: smetiarske auto zastalo kvôli líške, ja som zastala kvôli smetiarskemu autu a Dylan za mnou nezastal vôbec. A potom – tresk. Znova pozriem na Dylana v spätnom zrkadle. Ešte vždy na mňa hľadí. Všetko sa spomalí, utíchne a vybledne, akoby niekto stíšil celý svet. Dylana som nevidela dvadsať mesiacov.

Beth O’Learyová

Vyštudovala angličtinu, neskôr sa venovala vydávaniu detskej literatúry. Dnes je spisovateľka na plný úväzok. Svoj prvý román Spolubývajúca (IKAR 2019) písala vo vlaku cestou do práce. Námet čerpala zo života. Inšpiroval ju priateľ lekár, ktorý pracoval na dlhé nočné zmeny, a tak sa nevideli celé týždne. Kniha zožala medzinárodný úspech a neskôr nasledovali ďalšie. Beth sa rada zašíva s knihou a so šálkou čaju, zababušená v niekoľkých hrubých
svetroch (bez ohľadu na počasie). Žije neďaleko Londýna.

Milan Buno, knižný publicista

Road trip: https://www.bux.sk/knihy/602027-road-trip.html

žiadne príspevky na zobrazenie