Kniha poviedok KORENE odkrýva nepoznané

0
Kniha poviedok KORENE odkrýva nepoznané

Tím skvelých žien vydáva knihu poviedok KORENE. „Rozhodli sme sa nejsť cez kamenného vydavateľa. Vybrali sme sa ťažšou cestou, ale chceme si držať svoje línie, robiť to po svojom. S ilustráciami. S láskou“, hovorí Prof. Emília Beblavá, jedna z autoriek knihy.

O čo ide?
  • Je to súbor 8 poviedok, dve z nich sú preložené (rusínsky a ukrajinský jazyk)
Prostredie:
  • Zložitý život na Zemplíne
Časový horizont:
  • Poviedky sa týkajú života za ostatných 100 rokov

Prečítajte si aj rozhovor s prof. Beblavou: V mimovládnom sektore máte slobodu otvárať nové témy a presadzovať zákony, ale zároveň máte finančnú nestabilitu

„Zvyčajne si pamätáme tri generácie rodinných príbehov. Čo sa stalo prarodičom, starým rodičom a ako sa žilo, keď sme boli deťmi my. To často formuje naše vnímanie toho, čo je norma, čo je správne. V týchto príbehoch hľadáme odpovede, ako robiť ťažké rozhodnutia v našom živote, ktorý láme i ohýna vietor, búrky, krupobitie, ale zároveň osvetľuje slnečná žiara. Príbehy, rituály a návody na rozhodovanie sa takto cez naše korene odovzdávajú z generácie na generáciu. Zo štrbín našej duše sa nám čas od času vynárajú nielen tieto príbehy, ale aj momenty, kedy nám boli odovzdávané. Ležali sme na gauči a do očí nám cez okno svietilo slnko, sedeli na stoličke v kuchyni a šúpali zemiaky, či oberali hrozno na vinici.
Niektorí z nás tieto príbehy potom rozprávajú ďalej svojim deťom. A to je jeden z dôvodov, prečo som sa do písania týchto poviedok pustila. Aby aj moji synovia mali pevný koreň. Bude už na nich, ako často a silno z neho budú čerpať. Ďalším dôvodom, prečo som napísala tieto príbehy, je otvoriť vo vás úvahy o vašich koreňoch, o vašej identite. Úvahy o tom, ako sa pokúsiť zachovať si ju, ale zároveň nikoho nezraniť. A ukázať vám Zemplín, jeho krásy a pestrofarebnosti,“  uvádza autorka poviedok, prof. Beblavá.
Vydanie tejto unikátnej knihy môžete podporiť aj tu.

žiadne príspevky na zobrazenie