Kolíkovej ministerstvo chce posilniť alternatívne riešenie sporov, mediáce budú poskytované bezplatne

0
Kolíkovej ministerstvo chce posilniť alternatívne riešenie sporov, mediáce budú poskytované bezplatne

29.8.2021 (Webnoviny.sk) – Ministerstvo spravodlivosti SR (MS SR) chce posilniť alternatívne riešenie sporov na Slovensku, a to prostredníctvom zabezpečenia bezplatného poskytovania mediácie.

Zároveň rezort vytvoril novú pozíciu špecialistu v oblasti trestnej mediácie, ktorá pilotne vznikla na žilinských súdoch. Rezort spravodlivosti o tom informoval vo svojom profile na sociálnej sieti.

Cieľom národného projektu ministerstva je budovanie a posilnenie alternatívneho riešenia súdnych sporov prostredníctvom mediácie a efektívneho využívania nástrojov restoratívnej justície v Slovenskej republike.

Najčastejšie riešia rodinné či susedské spory

Mediátori najčastejšie riešia rodinnoprávne, susedské, ale aj majetkové spory, avšak čoraz viac sa riešia už aj spory v školskom prostredí alebo v oblasti zdravotnej starostlivosti.

„Často sa teda využíva mimo súdneho konania, ale cieľom projektu je práve posilniť jej využitie v tých sporoch, keď už začne súdne konanie,“ vysvetlila odborná garantka MS SR v civilnej časti projektu Beata Swanová. Mediácia je podľa nej cesta, ako spravodlivo vyriešiť spor rýchlo, a teda menej nákladne ako je to v súdnom konaní.

Súdom chýbajú informácie

Ako ďalej uviedla, prieskumy súčasného stavu preukazujú, že jednou z prekážok širšieho využitia mediácie je to, že súdnom často chýbajú praktické informácie. Súčasťou projektu je preto okrem širšej propagácie mediácia aj vzdelávanie v tejto oblasti.

„V implementačnej fáze projektu bude zabezpečenie poskytovania mediácie pre účastníkov súdnych sporov zadarmo, pričom odmena pre mediátora bude hradená z prostriedkom na to vyčlenených v projekte. Dúfame, že sa týmto projektom docieli širšie informovanie verejnosti o mediácii, ale aj širšie informovanie odbornej verejnosti, najmä teda súdov a advokátov, ktorí majú rozhodné slovo pri zastupovaní klientov v súdnych konaniach,“ uzavrela Swanová.

Viac k témam: alternatívne riešenie sporov, mediátor, riešenie sporu
Zdroj: Webnoviny.sk – Kolíkovej ministerstvo chce posilniť alternatívne riešenie sporov, mediáce budú poskytované bezplatne © SITA Všetky práva vyhradené.

žiadne príspevky na zobrazenie