Koľko ľudí musí siahnuť pre koronavírus pred Vianocami na finančnú rezervu?

0
Koľko ľudí musí siahnuť pre koronavírus pred Vianocami na finančnú rezervu?
Foto: pixabay.com

Šesť z desiatich ľudí siahne pre koronavírus pred Vianocami na finančnú rezervu. Tí, ktorí sa plánujú uskromniť, budú šetriť viac na darčekoch ako na jedle.

Vianoce sa každoročne spájajú so zvýšenými výdavkami. V dôsledku koronavírusu ich bude 60 % ľudí financovať zo svojej rezervy. Aj keď prevláda snaha, aby sa z pohľadu spotreby nemuseli obmedzovať, nie v každej domácnosti sa to stane aj realitou.

Koronavírus rozdeľuje spoločnosť. Dokonca aj vo vnímaní jeho vplyvu na prežívanie vianočných sviatkov. Polovica Slovákov totiž deklaruje, že sa ich aktuálna situácia nedotkne, zatiaľ čo druhá polovica si myslí opak.

Kde najviac šetríme?

Tí, čo potrebujú zredukovať svoje výdavky, tak najčastejšie spravia na vianočných darčekoch (84 %), výzdobe (64 %) a na vianočnom stromčeku (55 %). O niečo menej ľudí plánuje šetriť aj na jedle (54 %). Na čom sa však Slováci zhodli, to je fakt, že si kvôli vianočným nákupom nebudú peniaze požičiavať (86 %).

 

„V predvianočnom období sa výdavkom úplne nevyhneme. Preto sú ideálnym časom, keď si môžeme paradoxne aj niečo usporiť. Pri zaokrúhľovaní platieb kartou nám totiž odíde z každého nákupu malá suma automaticky bokom na sporiaci účet. A my si tak po Vianociach môžeme zrátať nielen to, koľko nás stáli, ale aj to, koľko sme si popri nákupoch usporili,“ uvádza Linda Valko Gáliková, PR manažérka 365.bank.

kalkulacka
Foto: pixabay.com

Ako si vytvoriť finančnú rezervu?

Na čo najviac míňame?

Najviac peňazí pritom míňame na jedlo, a to celoročne. V supermarketoch sme vlani nechali až zhruba 40 % svojej celkovej útraty v obchodoch. Pred sviatkami a silvestrovskými oslavami „prejeme“ ešte viac. Tržby v potravinách boli vo štvrtom kvartáli minulého roka priemerne o 11 % vyššie než v ostatných štvrťrokoch. Veľká časť jedla pritom končí v koši.

Odhady hovoria o 35 až 168 kg na osobu ročne, čo predstavuje priemerne štyri hlavné jedlá týždenne. Skutočnosť, že približne každý druhý človek tento rok pre vplyv koronavírusu zníži spotrebu jedla, tak odľahčí nielen našu peňaženku, ale navyše sa pozitívne prejaví aj v nižšej miere plytvania.

Foto: pixabay.com

žiadne príspevky na zobrazenie