Kožušinové farmy dostanú v Taliansku stopku

0
Kožušinové farmy dostanú v Taliansku stopku

Boj za práva zvierat pokračuje aj v roku 2022. Aj keď nie vždy sú primárnym cieľom iba samotné práva vybraných druhov, konečný výsledok splní účel aj v prípade iného zámeru. Príkladom sú zvieratá z kožušinových fariem. Chovné stanice tohto typu už o niekoľko mesiacov v Taliansku nenájdeme.

Kým za práva niektorých zvierat sa bojuje na pôde neziskoviek a občianskych združení, iné sa stali predmetom agendy vybraných politických zoskupení. Svoje o tom vedia politici v krajine na Apeninskom polostrove. Tam bol pred koncom predchádzajúceho roka predložený návrh, ktorý úplne zakazuje chov kožušinových zvierat za účelom výroby kožušín. Návrh získal dosť veľkú podporu a aktuálne všetko nasvedčuje tomu, že avizovaná stopka pre tento druh fariem bude definitívna.

Foto: www.pixabay.com

Koniec týrania aj ochrana pred vírusmi

Nie každý návrh súvisiaci s ochranou práv zvierat si medzi politikmi nájde takú podporu ako zákaz chovu kožušinových fariem. V tomto prípade sa pod to okrem snahy zastaviť týranie kožušinových zvierat podpísali aj problémy s koronavírusom. Ten bol opakovane zistený na viacerých chovných staniciach nielen v Taliansku, čo v snahe zabrániť šíreniu vírusu viedlo k utrácaniu viacerých jedincov. Situáciu hneď využili aj aktivisti, ktorí sa pripojili ku kampani lobujúcej za koniec týchto chovných staníc. Tí lobovali za tento zákaz už predtým. Majiteľom fariem dlhodobo vytýkali nehumánne praktiky končiace zabitím len kvôli získaniu kožušiny.

Po dočasnej stopke prišiel trvalý zákaz

Talianske kožušinové farmy mali na istý čas zakázanú činnosť už predtým. Tamojšia vláda im dala stopku krátko po tom, čo sa u viacerých noriek zistila nákaza koronavírusom. Zákaz však bol iba dočasný, aspoň tak to vláda pôvodne plánovala. Situácia nakoniec dospela k trvalému zákazu, ktorý ukončí činnosť kožušinových fariem v krajine natrvalo. Aj keď návrh ešte stále čaká na oficiálne potvrdenie zákazu, kroky talianskeho vládneho kabinetu jasne deklarujú, že ide o hotovú vec, ktorá už čoskoro vstúpi do platnosti.

Zákaz kožušinových fariem od júla 2022

Líšky, norky a činčily sa budú za účelom spracovania kožušín v Taliansku chovať už iba pár mesiacov. Na základe vládou predloženého návrhu sa majú všetky talianske farmy tohto typu zavrieť koncom júna. Od 1. júla 2022 nesmie vykonávať túto činnosť žiadna farma v krajine. Nakoľko biznisu s kožušinami sa v Taliansku nadmieru darí, pre mnohých majiteľov to bude krok znamenajúci existenčné ohrozenie. Vláda myslela aj na finančné straty, ktoré im kvôli zákazu vzniknú, a do rozpočtu na rok 2022 zahrnula 3 mil. € určené na ich kompenzáciu.

Farmy s chovom na mäso sa nezatvoria

Chystaný zákaz kožušinových fariem nepostihne úplne všetky chovné stanice s kožušinovými zvieratami. V činnosti budú môcť pokračovať farmári, ktorí chovajú vybrané druhy zvierat za účelom spracovania mäsa. Jedná sa o nutrie a králiky, z ktorých sa budú môcť využívať aj kožušiny, no len v prípade, keď nebudú jediným cieľom chovu. Práve táto výnimka vyvolala kritiku. Kritici upozorňujú, že chovatelia sa môžu pokúšať obchádzať zákaz práve tým, že na farmu s nutriami a králikmi ukryjú aj zvieratá chované výlučne kvôli kožušine.

Taliansko nie je prvá európska krajina

Talianska vláda nie je prvou, ktorá pristúpila k takémuto zákazu. V Európe je v súčasnosti už niekoľko krajín, kde sa líšky, norky a činčily chovať nesmú. Kým niektoré štáty tak urobili na základe výzvy Európskej komisie v dôsledku snahy o ochranu pred koronavírusom, v iných sa zákaz schválil už pred pandémiou. Príkladom je Česká republika, kde sú kožušinové farmy zakázané od roku 2017. Európskymi krajinami so zákazom platným už niekoľko rokov sú napríklad aj Belgicko, Holandsko, Chorvátsko, Veľká Británia či Luxembursko. V roku 2019 bol NR SR zákaz schválený aj na Slovensku.

Foto: www.pixabay.com

Prečítajte si aj: Ekologické nakupovanie: Ako na udržateľnú a etickú módu?

Zdroj foto na titulke: www.pixabay.com

žiadne príspevky na zobrazenie