Kto by mal platiť na prvom rande?

0
Kto by mal platiť na prvom rande?
pixabay.com

Kto je ten, kto by mal skutočne zaplatiť účet na rande? Odborníci na zoznámenie a vzťahy sa zhodujú, že toto je najlepší spôsob, ako rozhodnúť, kto zaplatí účet – čítajte ďalej.

Na každom rande príde jeden obávaný okamih: keď príde účet k stolu a vy dvaja tŕpnete, čo bude nasledovať. Väčšinou, ak muž na prvom rande nevytiahne peňaženku, stráca u ženy body. Ale čo ak sa stretávajú aj naďalej? Osoba, ktorá je zodpovedná za zaplatenie účtu na rande, môže byť často predmetom sporu dokonca aj po niekoľkých mesiacoch alebo rokoch randenia. Ale pár sa donekonečna nemôže hádať o tom, kto by mal platiť.

Zaplatiť by mal byť ten, kto navrhne schôdzku

Aj keď sú záležitosti spojené s peniazmi často osobné a rozhodne závisia od každého páru, odborníci naznačujú, že zaplatiť by mal byť ten, kto navrhne schôdzku.

Vypnutie platiteľa na základe toho, kto navrhne konkrétny dátum, je zdravý spôsob, ako udržať finančnú zodpovednosť vo vzťahu rovnocennú, zatiaľ čo ku každému partnerovi sa z času na čas dostane ošetrenie. „Či už sa jedná o prvé rande alebo pár v dlhodobom vzťahu, osoba, ktorá pozýva, by mala byť pripravená zaplatiť,“ hovorí odborník a autor zoznamiek Kevin Darné. „V opačnom prípade by bolo veľmi trúfalé navrhnúť ísť von a automaticky predpokladať, že si druhá osoba vezme kartu.“

Aby ste sa nastavili na finančnú rovnosť vo svojom vzťahu, expertka na randenie a vzťahy Carol Roderick, PhD, navrhuje, aby obaja partneri každý mesiac vyčlenili nejaké prostriedky na svoj vlastný rozpočet na rande. „Suma peňazí, ktorú si každý vyhradí, by mala odrážať to, ako dvojica celkovo nakladá s financiami vo svojom vzťahu,“ navrhuje Roderick. „Ak napríklad jeden partner zarába podstatne viac, môže mať väčší rozpočet ako jeho partner.“

Ako zvládať konflikty vo vzťahu? Prečítajte si týchto 13 tipov

Výdavky hradia viac muži

Štúdia z roku 2015 zverejnená v časopise SAGE Journals o financiách randenia zistila, že „74 percent mužov a 83 percent žien uviedlo, že obaja členovia páru prispievajú na výdavky na randenie po tom, čo spolu chodia po dobu šiestich mesiacov.“

Väčšina mužov a žien však uviedla, že výdavky hradia viac muži. Takmer dve tretiny opýtaných mužov sa domnievalo, že ženy by mali prispievať peniazmi na pokrytie výdavkov na randenie a 44 percent mužov uviedlo, že by prestali randiť so ženou, ktorá nikdy neplatí. Avšak 76 percent mužov tiež uviedlo, že sa cítia vinní, keď prijímali peniaze od žien.

piknik
pixabay.com

Rytierstvo alebo sexizmus?

Podľa autorov štúdie objavy ukazujú, „koľko ľudí odoláva tradičným rodovým normám alebo sa im prispôsobuje v jednom aspekte – randenia, ktorý historicky súvisel s mužmi prejavujúcimi tzv. „benevoletný sexizmus“, dominanciu a schopnosť plniť úlohu živiteľa rodiny počas dvorenia.

Samozrejme, za päť rokov od zverejnenia tejto štúdie sa veľa zmenilo, keď sa spoločnosť začala vzďaľovať od sexistickej tradície mužov, ktorí sa vždy chytili šeku na rande so ženou, čo sa často maskuje ako rytierstvo.

Milé gesto alebo nevýhoda pre ženu?

Zatiaľ čo muži, ktorí platia za rande, to v čase platenia účtu môžu považovať za milé gesto, párom by to v skutočnosti mohlo spôsobiť medvediu službu. Podľa Forbesu ide o očakávanie pohlavia, ktoré je zdanlivo pozitívne, ale v skutočnosti negatívne, označované ako benevolentný sexizmus.

V takom prípade by zvyk mohol byť na úkor kariéry a príjmu ženy. Benevolentný sexizmus znižuje kariérne túžby žien, spomaľuje výkon ich úloh, znižuje ich snahu o dosiahnutie rovnakého platu a ovplyvňuje ich spätnú väzbu v práci, uvádza Forbes.

Zavedenie toho pravidla, že partner platí účet na základe toho, kto navrhol dátum, umožní obom vo vzťahu zostať rovnocennými a zmierni skrytú nevôľu.

Foto: pixabay.com

žiadne príspevky na zobrazenie