Laktózová intolerancia má riešenie. Chcete ho poznať?

0
Laktózová intolerancia má riešenie. Chcete ho poznať?

Ak ste niekedy po konzumácií mliečnych produktov pocítili náhle kŕče v žalúdku, je možné, že netolerujete laktózu. Nejde o nič výnimočné. V stredoeurópskych a východoeurópskych krajinách trpí niektorou z foriem laktózovej intolerancie 10 až 20% populácie. O aký presne problém sa jedná? Laktózová intolerancia je neschopnosť dostatočne tráviť laktózu (mliečny cukor) z mlieka a mliečnych výrobkov. Prejavuje sa nepríjemnými tráviacimi ťažkosťami po ich konzumácii. Našťastie na tento problém poznáme riešenie. 

Ako vzniká laktózová intolerancia?

Laktózová intolerancia je porucha trávenia spôsobená neschopnosťou stráviť laktózu, hlavný sacharid v kravskom mlieku a mliečnych výrobkoch. Je pomerne bežným javom a postihuje približne dve tretiny dospelej populácie celosvetovo. Dochádza k nej primárne vtedy, keď náš organizmus nedokáže vytvárať dostatok enzýmu laktáza, ktorý je potrebný na trávenie laktózy. Pri normálnej funkcii laktáza štiepi laktózu na galaktózu a glukózu, ktoré následne prechádzajú z čreva do krvi. Problém však nastáva vtedy, keď sa v tenkom čreve laktóza nerozštiepi, pretože nemá k dispozícii dostatok spomínaného enzýmu. Takto sa mliečny cukor v nerozštiepenej forme dostane až do hrubého čreva, kde je pomocou črevných baktérii a plynov skvasený.

Laktóza sa nachádza v materskom mlieku a takmer každý sa narodí so schopnosťou ju stráviť. Neznášanlivosť laktózy sa však môže vyvinúť v každom veku, ako v detstve tak aj v dospelosti, kedy tvorba laktázy klesá. Sekundárna laktózova intolerancia sa vyskytuje spolu s inými druhmi ochorenia: Crohnova choroba, celiakia, ulcerózna kolitída a po chemoterapii.

Symptómy laktózovej intolerancie

Objavia sa približne v čase od 30 minút do 12 hodín po konzumácii mlieka alebo mliečnych výrobkov. Závažnosť symptómov závisí od toho, koľko laktózy ste práve skonzumovali a koľko jej váš organizmus dokáže tolerovať. V hre je tiež dedičný faktor. Medzi najhlavnejšie symptómy patrí:

  •         Nadúvanie;
  •         kŕče;
  •         plynatosť;
  •         hnačka;
  •         bolesti brucha, zvracanie;
  •         celkový pocit žalúdočnej nepohody.

K nim sa môžu pridať systémové ťažkosti akými je bolesť hlavy, zvýšená únava, bolesť svalov, ekzém a svrbenie kože.

Kde všade je prítomná laktóza?

  •         V kravskom a kozom mlieku;
  •         syroch;
  •         jogurte a ďalších kyslomliečnych výrobkoch;
  •         smotane;
  •         masle;
  •         zmrzline;
  •         priemyselne vyrobených produktoch s obsahom mlieka.

Pravdou však je, že niektorí ľudia tolerujú jogurt a kyslomliečne výrobky aj napriek tomu, že mlieko a ďalšie mliečne výrobky netolerujú.

Riešenie

Na trhu je už dostupný celý rad bezlaktózových produktov, od mlieka cez jogurty až po maslo a smotanu. Zvyčajne ich spoznáte pod označením lactose-free. Váš problém tiež môže pomôcť vyriešiť užívanie výživového doplnku LACTOSOLV® s obsahom enzýmu laktáza, ktorý je potrebný na trávenie mliečneho cukru. Práve enzým laktáza je hlavnou aktívnou zložkou tohto produktu. Užíva sa pred každým jedlom s obsahom laktózy (1-3 kapsule podľa množstva laktózy v jedle, ktoré sa chystáte skonzumovať) a zapije sa vodou. Laktáza v jednej kapsule LACTOSOLV®u rozloží približne 30g laktózy, čo zodpovedá približne 0,5 l mlieka.

Prečo práve LACTOSOLV®?

Spoločnosť Sciotec – Stada, výrobca produktu LACTOSOLV®, je inovátor a expert v oblasti potravinových intolerancií. Je držiteľom certifikátu na vývoj, výrobu a distribúciu diagnostík a enzýmov určených na diagnostiku a liečbu gastrointestinálnych ťažkostí a intolerancií. Vyrába svoje produkty podľa GMP smerníc v najvyššej kvalite. Spôsob ochrany enzýmu pred žalúdočným kyslým pH a zároveň pred oxidáciou vplyvom vzdušnej vlhkosti patrí k jeho know-how a zaručuje vysokú účinnosť, na ktorú sa pacient môže spoľahnúť.

Distribúcia produktu LACTOSOLV® prostredníctvom farmaceutického trhu zaručuje tiež primerané podmienky skladovania. Laktáza je enzým, (bielkovina) a preto tento produkt musí byť správne skladovaný. Hlavne vysoké teploty enzým denaturujú a spôsobujú jeho neúčinnosť. Ak si plánujete vziať LACTOSOLV® so sebou napríklad na dovolenku, nenechávajte ho ležať na slnku, pretože by tak došlo k jeho zničeniu podobne ako pri probiotikách.

LACTOSOLV® neobsahuje laktózu, histamín, fruktózu, lepok ani umelé farbivá.

Upozornenie: Pokiaľ zo stravy úplne vylúčite všetok vápnik, dbajte na to, aby ste ho nahradili z iných zdrojov potravín. Skvelým zdrojom vápnika je napríklad brokolica, tmavozelená listová zelenina, kel kučeravý, kapusta, špenát, tofu, sezamové semienka, chia, mandle, sušené figy, fazuľa, pomaranče, losos, trstinová melasa, morské riasy, vajcia.

Už čoskoro bude môcť 50 z vás otestovať produkt LACTOSOLV® v pohodlí svojho domova. Sledujte nás, aby vám žiadne informácie o testovaní neunikli!

 Obrázky zdroj: Klubzdravia, Freepik

žiadne príspevky na zobrazenie