Lepšie spoznajte sami seba alebo ako si písať denník

0
Lepšie spoznajte sami seba alebo ako si písať denník
pixabay.com

Denník je skvelým spôsobom, akým zachytíte myšlienky a pocity súvisiace s udalosťami vášho života. Existuje niekoľko rôznych spôsobov, ako to urobiť.

Písanie si denníka ako nástroj na zvládanie stresu a sebapoznávanie, funguje najlepšie, ak je vykonávané dôsledne, ale aj príležitostné. Sporadické písanie denníka môže zmierniť stres, keď je zamerané na vďačnosť alebo emocionálne spracovanie.

Jeden z najúčinnejších spôsobov, ako znížiť stres pomocou denníka, je podrobne napísať o pocitoch a myšlienkach súvisiacich so stresovými udalosťami. Existuje niekoľko rôznych spôsobov, ako denník viesť. Spôsob písania denníka, ktorý si vyberiete, môže závisieť od vašich aktuálnych potrieb a vašej osobnosti.

Výhody vedenia denníka

Denník umožňuje ľuďom ujasniť si svoje myšlienky a pocity, a tým získať cenné sebapoznanie. Je to tiež dobrý nástroj na riešenie problémov. Často je možné problém analyzovať a riešenia sa ľahšie nájdu, keď ich vidíte na papieri.

Písanie o traumatických udalostiach nám pomáha spracovať ich. Uvoľnenie príslušných emócií a zapojenie oboch hemisfér mozgu do procesu umožňuje, aby sa zážitok plne integroval do mysle. „Žurnálovanie“ vám môže tiež pomôcť zamerať sa na oblasti vášho života, na ktoré sa radi častejšie zameriavate, ako je to v prípade denníka zameraného na vďačnosť. Takto funguje aj denník, ktorý si vediete len občasne. Zdravotné výhody vedenia denníka sú vedecky dokázané.

Výskum ukazuje nasledovné:

  • Zapisovanie do denníka znižuje príznaky astmy, artritídy a ďalších zdravotných komplikácií.
  • Zlepšuje kognitívne funkcie.
  • Môže posilniť reakciu imunitného systému.
  • Môže pôsobiť proti mnohým negatívnym účinkom stresu.
dennik
pixabay.com

Nevýhody denníka

Pre ľudí s poruchami učenia môže byť ťažké vyrovnať sa so samotným aktom písania. Perfekcionisti sa môžu napríklad zaujímať o čitateľnosť svojej práce, svoje perá alebo iné periférne faktory až tak, že sa nedokážu sústrediť na myšlienky a emócie, ku ktorým sa pokúšajú dostať. Ostatní môžu mať unavené ruky alebo sa zdráhajú opäť prežívať negatívne skúsenosti.

Ak si budete písať denník iba o vašich negatívnych pocitoch bez začlenenia myšlienok alebo plánov, tak vám to môže v skutočnosti spôsobiť ešte väčší stres. Jednoduchým spôsobom, ako tomu zabrániť, je zaistiť, aby ste ukončili svoje denníky niekoľkými slovami o potenciálnych riešeniach vašich problémov, veciach, ktoré vo svojom živote oceňujete alebo o veciach, ktoré vám dodávajú nádej v život.

Ďalšie postupy zvládania stresu

Na rozdiel od viacerých techník zvládania fyzického stresu, ako je joga alebo cvičenie, je zapisovanie do denníka skvelou možnosťou pre zdravotne postihnutých. A hoci niektorí preferujú používanie počítača, na zapisovanie do denníka je potrebné iba pero a papier, takže je to lacnejšie ako techniky, ktoré si vyžadujú pomoc triedy, knihy, učiteľa alebo terapeuta.

Denník však z vášho tela neuvoľňuje napätie ako svalová relaxácia a iné fyzické techniky. Je to však skvelá metóda na celkové zníženie stresu, ako aj sebapoznanie a emočné uzdravenie.

Stratégie, ktoré treba vyskúšať

Písanie je vysoko účinný nástroj na odbúranie stresu a môže mať niekoľko foriem, takže existuje niekoľko možností, ktoré vám môžu vyhovovať. Ak už máte svoj obľúbený denník, v každom prípade pokračujte! Ale možno budete chcieť okrem toho skúsiť aj niečo nové. A ak ste v písaní nováčikom, vyskúšajte si niekoľko postupov a zistite, čo vám najlepšie vyhovuje.

Denník vďačnosti

Niektorí ľudia si vedú denník vďačnosti, kde uvádzajú tri alebo viac aspektov každého dňa, za ktoré sú vďační. Ide o vysoko efektívnu stratégiu na odbúranie stresu, pretože vám pomáha zamerať sa na pozitíva, ktoré už vo svojom živote máte, a vytvárať lepšiu náladu. Bonusovou výhodou je, že vám zostane záznam o mnohých pekných veciach, ktoré sa počas vašich dní stali, takže ak sa v budúcnosti budete cítiť skleslo, môžete sa rozveseliť niekoľkými stranami a pripomenuť si veci, ktoré by ste mali vo svojom živote oceniť.

Ochrana osobných údajov
Zápisník nájdete na eshop.akcnezeny.sk

Emocionálne uvoľnenie

Môžete tiež napísať o svojich emocionálnych reakciách na udalosti, ktoré sa stali počas celého dňa, ako o spôsobe zvládania stresu. To vám môže pomôcť spracovať to, čo cítite, a možno dokonca preskúmať pozitívnejšie možnosti precítenia.

Keď píšete o pozitívnych skúsenostiach, umožní vám to maximalizovať a vychutnať si pozitívne pocity, ktoré môžete mať z dobrých vecí, ktoré sa vo vašom dni stali. Je to tiež skvelý spôsob, ako rozšíriť pozitívne a zvládnuť negatívne veci, ktoré sa vo vašom živote dejú, a zvýšiť tak svoj pomer pozitivity, čo je dôležitý aspekt zvládania stresu. 

Osobné plánovanie

Niektorí ľudia si jednoducho vedú denníky, aby si robili plán, čo potrebujú každý deň robiť, ciele, ktoré majú, spomienky, ktoré si vytvoria, a ďalšie veci, na ktoré nechcú zabudnúť. Pretože zapisovanie si vecí môže pomôcť udržať vašu myseľ prehľadnú a zapamätať si, čo je pre vás dôležité, môže to tiež zmierniť stres. Byť organizovanejší a vyrovnanejší je skvelý spôsob, ako sa cítiť menej stresovaní.

A pamätajte si, že ak zistíte, že nedodržiavate pravidelný rozvrh denníka, je to zvyk, ktorý môžete kedykoľvek obnoviť. Aby vám to fungovalo, nemusíte si písať denník denne, ale párkrát týždenne. Je to stále veľmi prospešné, a dokonca aj občasný denník, ktorý vytiahnete podľa potreby, prináša výhody.

Ak ste mali tento zvyk a prestali ste, pretože ste nestíhali, pamätajte – každý deň je dobrý deň na to, aby ste sa k tomuto návyku vrátili.

Záverom

Môžete si kúpiť vopred pripravené denníky alebo diáre. Niektoré z nich obsahujú výzvy na písanie. Iné obsahujú dátumy. Alebo môžete použiť na denník obyčajný zápisník.

Časom zistíte, že denník vám pomôže odbúrať stres. Ak nie, nebojte sa vyhľadať odbornú pomoc. Terapeut vám môže pomôcť zaistiť efektivitu vášho denníka alebo vám môže pomôcť nájsť alternatívne stratégie na zníženie stresu, ktoré vám lepšie vyhovujú.

Zdroj: www.verywellmind.com

žiadne príspevky na zobrazenie