Lera Simashkevich: Som z Bieloruska a svet ma nenávidí

0
Lera Simashkevich: Som z Bieloruska a svet ma nenávidí

Lara Simashkevich, mladé dievča z Bieloruska, nedávno uverejnila status na sociálnej sieti LinkedIn:

Ahojte všetci, som z Bieloruska a svet ma nenávidí. Nechcem na vás svojimi slovami tlačiť, ani vás vyzývam, aby ste verili v mierumilovných ľudí na území Bieloruska či dokonca Ruska.

Len si prajem, aby ste ma počuli a vnímali moju bolesť o tom, čo sa dnes deje. V roku 2020 sa v Bielorusku konali masové protesty proti Lukašenkovi; bol to najväčší a najdlhší protest, aký bieloruský ľud zažil. Trpeli sme za náš politický aktivizmus.

Polícia nás dobila na smrť, vláda nám zobrala majetok, vyhodili nás z práce, vyhodili z univerzít, dostali sme pokuty v sumách, ktoré sa nedali zaplatiť. Čakali sme na podporu od iných krajín, čakali sme na sankcie z Európskej únie, zo Spojených štátov.

Nikto nám však nevenoval pozornosť. Nechcem obviňovať iné krajiny, pomohli šíriť povedomie o probléme Bielorusov, pomohli nám podporou, veľmi si to vážim! Ale čo vidíme teraz? Stovky ľudí ma obviňujú, že som Bieloruska, stovky ľudí agresívne reagujú na to, že hovorím po rusky.

Prečítajte si: Ukrajinská reportérka komentuje konflikt na Ukrajine

Neviem pracovať v medzinárodnom biznise, neviem si ľahko nájsť nové kontakty a kamarátiť sa s ľuďmi z Európy či Ameriky. Bielorusko v roku 2020 z politických dôvodov opustilo viac ako 250 tisíc ľudí. V percentuálnom vyjadrení je to rovnaké, ako keby USA opustilo 8,5 milióna ľudí.

Ľudia stále odchádzajú, pretože nesúhlasia s vládou, pretože vláda Bieloruska ničí naše životy. Som Bieloruska, momentálne žijem v Českej republike a fandím Ukrajine a každý deň zaspávam so strachom v srdci.

Nenávidíme našu vládu a dali sme to najavo v roku 2020. Nikto z Bielorusov nechce bojovať a zúčastniť sa vojny, ľudia masovo opúšťajú krajinu, pretože Lukašenko a vláda nám nedávajú na výber, ale teraz nás nikde nemajú radi. 

Zdroj: LinkedIn

žiadne príspevky na zobrazenie