Louise Blanchard Bethune – prvá profesionálna architektka novodobých dejín

0
Louise Blanchard Bethune – prvá profesionálna architektka novodobých dejín
/commons.wikimedia.org/

Architektúra už dávno nie je oblasťou, kde sa presadzujú iba muži. Priestor v nej majú aj ženy, ktoré sa chcú živiť navrhovaním stavieb. Ešte pred niekoľkými  desaťročiami to však bolo úplne inak. Na vlastnej koži to zažila aj Louise Blanchard Bethune. Práve ona prepísala dejiny a otvorila brány do sveta architektúry ďalším ženám.

Rodáčka z amerického mesta Waterloo v štáte New York nebola prvou ženskou architektkou v histórii. Niekoľko žien sa tejto práci venovalo aj predtým, no žiadnej z nich sa ju nepodarilo vykonávať na profesionálnej úrovni. Prelomová príležitosť sa naskytla až Louise Blanchard Bethune. Práve s jej menom sa dodnes spája zrod novodobých dejín ženskej architektúry.

Foto: Wikimedia

Prvé skúsenosti s prácou architektky

Cesta za prepísaním histórie sa začala formovať už na strednej škole v Buffale, kde sa Louise prvýkrát zaoberala myšlienkou stať sa architektkou. Jej záujem o túto oblasť neskôr vyústil do absolvovania 2-ročného študijného programu na Cornell University. Po ukončení programu si našla prácu v architektonickej kancelárii v Buffale, ktorú viedol britsko-americký architekt Richard A. Waite. Po jeho boku získala prvé skúsenosti s návrhmi budov, medzi ktorými bol napríklad hotel Pierce Palace. Popri práci u Richarda mala čiastočný úväzok aj u architekta F. W. Caulkinsa, ktorý jej takisto odovzdal mnoho cenných poznatkov.

Po 5 rokoch si založila vlastný ateliér

Práca pod taktovkou 2 prominentných architektov poskytla Louise značný rozhľad a potrebné znalosti. Tie spojila s odvahou a nezávislosťou, ktoré boli odmala neodmysliteľnou súčasťou povahovej výbavy ambicióznej Američanky, a po 5 rokoch sa rozhodla vydať svojou cestou. V roku 1881 založila vlastný ateliér, ktorý s ňou už o pár mesiacov viedol jej budúci manžel Robert Bethune. Nový ateliér začal pôsobiť pod značkou Bethune & Bethune (neskôr ako Bethune, Bethune & Fuchs) a už v prvých mesiacoch svojho pôsobenia získaval lukratívne zákazky.

Ateliéru prial veľký rozmach Buffala

Založenie ateliéru bolo ideálne načasované. Louise si možno ani sama neuvedomovala, že 80. a 90. roky 19. storočia boli pre architektov pôsobiacich v Buffale jedným zo zlatých období.  Otvorenie Erijského kanála totiž sprevádzal nástup veľkého rozmachu mesta, v ktorom boli vytvárané nové pracovné miesta. Nárast populácie vyžadoval nové obytné budovy aj objekty občianskej vybavenosti. Louise ako autorka moderných budov s dôrazom na ich bezpečnosť, funkčnosť a zdravé vnútorné prostredie postupne dostávala zákazky na návrhy viacerých škôl či nemocníc. V jej portfóliu však nechýbali ani hotely, priemyselné objekty či obytné domy.

Najznámejšie stavby od L. B. Bethune:

– Lafayette Hotel (Buffalo)

– Chandler Street Complex (Buffalo)

– Witkop and Holmes Headquarters (Buffalo)

– sklady spoločnosti Iroquois Door Plant Company (Buffalo)

Lafayette Hotel, Foto: Wikimedia

Prvá členka architektonických inštitúcií

Počas dlhoročnej kariéry sa Louise podarilo navrhnúť viac ako 100 stavieb. Výsledkom jej práce však nebola iba kvantita, ale aj kvalita. To si všimli aj predstavitelia architektonickej asociácie Western Association of Architects (WAA), kde bola Louise v roku 1885 prijatá ako prvá žena v dejinách. O 3 roky po prijatí do asociácie WAA sa ako prvá žena v histórii stala aj členkou Amerického inštitútu architektov (AIA). Ten síce po zlúčení s WAA v roku 1889 prešiel mnohými zmenami, no Louise Blanchard Bethune v ňom ako členka figurovala naďalej.

Členstvom vo vrcholových asociáciách sa ambície prvej profesionálnej architektky nenaplnili, práve naopak. Louise sa veľmi rýchlo zhostila novej úlohy. Okrem toho, že otvorila dvere do sveta architektúry ďalším ženám, prevzala na seba úlohu bojovníčky za rovnosť platov medzi ženami a mužmi. Jej aktivity sprevádzané verejnými vystúpeniami a vydávaním kníh neslávili úspech hneď, no postupne sa platové podmienky amerických architektiek a architektov začali vyrovnávať.

Zdroj foto na titulke: Wikimedia Andre Carrotflower

žiadne príspevky na zobrazenie