Lukáš Alner z Diagnose.me: Žena má v priemere o 20% až 30% vyššiu šancu, že dostane nesprávnu diagnózu

0
Lukáš Alner z Diagnose.me: Žena má v priemere o 20% až 30% vyššiu šancu, že dostane nesprávnu diagnózu

Má za sebou bohaté podnikateľské skúsenosti. Jeho meno stálo za zvučnými názvami firiem akými sú Zoznam.sk či Interklinik. Aktívny podnikateľ, pán Lukáš Alner, sa po okolnostiach, ktoré nastali pri komplikovanom pôrode jeho syna, rozhodol svoje skúsenosti s online službami a zdravotníctvom zužitkovať a podieľal sa na zakladaní spoločnosti Diagnose.me.

Spoločnosť ponúka širokej verejnosti možnosť získať názor na svoj zdravotný problém od svetového experta v danej problematike bez ohľadu na to, kde sa nachádza. V rozhovore nám prezradil:

  • ako funguje služba Diagnose.me,
  • koľko percent pacientov dostáva nesprávnu diagnózu,
  • ako sa môžu ľudia poradiť s odborníkmi z celého sveta,
  • ako vyberajú lekárov,
  • koľko trvá odoslanie posudku.

Pán Alner, čo vás priviedlo k nápadu dať širokej verejnosti možnosť skonzultovať svoj zdravotný problém s medzinárodných expertom?

Diagnose.me sme zakladali v roku 2013 spolu s podnikateľom Ivanom Štefunkom po tom, ako sme sa obaja stretli so život ohrozujúcou diagnózou. V takom prípade jednoducho chcete, aby sa na váš problém pozrel ten najlepší odborník. A my sme zistili, že je veľmi ťažké takých odborníkov nájsť a takmer nemožné ich kontaktovať. Diagnose.me sme založili, aby sme ostatným pacientom túto možnosť sprístupnili a čo najviac zjednodušili.

Prečo by mal pacient zvážiť dať si vypracovať druhý názor na svoj zdravotný problém, ak už má k dispozícii jeden, od svojho lekára?

V Diagnose.me ponúkame nielen druhý lekársky názor, ale v prvom rade názor medzinárodného úzko špecializovaného experta, s rokmi skúseností vo svojej oblasti. Pacienti tak získajú prístup k lekárovi, ku ktorému by sa v rámci miestneho zdravotného systému pravdepodobne nedostali. Cieľom našej služby určite nie je podrývať miestne zdravotníctvo a už vôbec nie ho nahradiť, ale podporiť našich lekárov a ich pacientov, aby mohli spraviť najlepšie možné rozhodnutie o ich zdraví.

Napríklad šanca, že na vašom MRI vyšetrení mozgu rozpozná nejaký nepatrný detail špecialista, ktorý sa 20 rokov každý deň pozerá len na MRI mozgu a píše o tom články a knihy je predsa len trochu vyššia, ako keď sa naň pozrie všeobecný rádiológ vo vašej lokálnej nemocnici. A na tom nie je nič zlé – keďže ide o zdravie, v medicíne je bežné požiadať o radu experta, ktorý ma jednoducho viac skúseností s nejakým konkrétnym problémom.

lekar
Foto: pixabay.com

Aké je v súčasnosti vo svete percento nepresnej diagnostiky pacientov?

Štatistiky sú rôzne, najčastejšie sa hovorí o 5% až 20% pacientoch s nesprávnou diagnózou ročne. Takisto určite veľmi záleží od krajiny, v akej sa nachádzate. Dalo by sa však povedať, že väčšina ľudí aspoň raz v živote dostane nesprávnu alebo neskorú diagnózu.

Naši špecialisti zatiaľ odhalili nesprávnu diagnózu v približne 16% prípadov. My však neriešime len prípady, kedy treba potvrdiť alebo vyvrátiť diagnózu, ale veľa pacientov za nami príde preto, že žiadnu diagnózu nemajú, lebo nikto nevie prísť na to, v čom je problém. Prípady, v ktorých naši špecialisti takýmto pacientom pravdepodobnú diagnózu odhalia tvoria až 32% všetkých prípadov.

Váš konzultačný tím tvoria poprední lekári z celého sveta. Ako rýchlo dostane od nich pacient spätnú väzbu? A čo ak mu lekár neodpovie?

Všetci naši lekári vypracujú posudok do maximálne siedmych pracovných dní. Priemerne je to však okolo troch dní a keď si to situácia vyžaduje, vedia to urobiť aj do 24 hodín. Už sme mali viacero prípadov, kedy mal pacient na druhý deň podstúpiť zásadnú operáciu a rýchlo sa potreboval uistiť, že je to správny krok. Lekár má možnosť prípad odmietnuť, ale len v prípade, že pacient neposkytol potrebné zdravotné podklady alebo je jeho zdravotný problém mimo lekárovej špecializácie. V takom prípade zašleme prípad vhodnejšiemu špecialistovi.

Akou formou obdrží pacient názor niektorého z vašich lekárov?

Naši špecialisti vypracujú pacientovi štruktúrovaný písomný posudok, v ktorom podrobne opíšu, čo zistili zo zaslaných podkladov a aký ďalší postup navrhujú. Veľkou výhodou je, že posudky sú písané zrozumiteľne a „ľudskou rečou“ a vždy máte možnosť priamo s vybraným špecialistom aj ďalej komunikovať. Mnohí sú dostupní aj na video hovor. Navyše vás celým procesom sprevádza naša zákaznícka podpora, ktorá vám vie poradiť vhodného špecialistu či odporučiť potrebné vyšetrenia a dohliada na to, aby všetko prebehlo v poriadku.

Podľa akých kritérií vyberáte špecialistov do svojho tímu v Diagnose.me? Je niektorý z nich obzvlášť výnimočný v svojom odbore?

Aby sme našim pacientom zaručili, že sa na ich problém pozrie len skutočný odborník, vytvorili sme našu Odbornú lekársku komisiu. Jej členovia sú vysoko uznávaní odborníci, ktorí sú svetovými lídrami vo svojej oblasti. Každý špecialista na našej platforme musel prejsť ich procesom kontroly a schvaľovania.

Vyzdvihnúť by som tu teda mohol každého z nich, ale spomeniem napríklad profesora Scheltensa, ktorý v podstate vynašiel spôsob, akým sa v dnešnej dobe diagnostikuje Alzheimer; doktora Hessa, medzinárodne uznávaného experta na mini-invazívnu chirurgiu chrbtice; alebo doktora Efthimiou, ktorý sa špecializuje na liečbu autoimunitných porúch, napísal 2 učebnice na túto tému a ktorého už 8 rokov nájdete každý rok v rebríčku „Super doktor“ a „Najlepší doktor“ v New York Times a New York Magazine.

Najčastejšie sa hovorí o 5% až 20% pacientoch s nesprávnou diagnózou ročne.

Ide vždy o názor jedného lekára, alebo môže pacient požiadať aj o názory od viacerých odborníkov?

Kľúčom k správnej diagnóze je najčastejšie správna interpretácia snímok (MRI, CT,..). V niektorých prípadoch je teda aj potrebné, aby sa najprv konzultoval rádiológ a potom ďalší špecialista. V prípade komplexnejších problémov ponúkame klientom aj multidisciplinárne posudky, kde sa na ich prípad pozrie tím odborníkov, ktorí spolu na posudku spolupracujú.

Foto: pixabay.com

Využívate často možnosť druhého lekárskeho názoru aj vy a vaša rodina?

Áno, vždy keď sa v mojom okolí robí nejaké závažnejšie rozhodnutie ohľadom liečebného postupu, konzultujem ho s našimi odborníkmi. S mnohými z nich máme veľmi priateľské vzťahy a vedia mi poradiť nie len aký je najlepší postup, ale aj najlepšieho lekára alebo kliniku v mojej dostupnosti. U mnohých z nich som už ja alebo moji známi boli na vyšetrení aj osobne. Takúto možnosť samozrejme sprostredkujeme vždy aj všetkých našim klientom. Vo viacerých prípadoch sme klientovi okrem posudku vybavovali aj vyšetrenie alebo operáciu na renomovaných klinikách v zahraničí.

Do ktorých krajín majú dosah služby vašej spoločnosti?

Posudok od našich expertov si môže vypýtať naozaj ktokoľvek a klientov máme po celom svete. Aktívni sa snažíme byť najmä v krajinách, kde kvalita zdravotného systému nie je taká vychýrená, ako napríklad na západe Európy a takisto v malých štátoch, kde úzke špecializácie odborníkov nie sú bežné. Obchodných partnerov, ktorí naše služby ponúkajú zadarmo svojim klientom máme najmä v strednej a východnej Európe a postupne sa rozširujeme smerom na východ, napríklad do Ruska a zakaukazských štátov.

Musia byť materiály odosielané prostredníctvom Diagnose.me na lekársku konzultáciu výlučne v angličtine?

Súčasťou služby je samozrejme aj preklad zdravotných podkladov do jazyka špecialistu a následne preklad posudku od špecialistu do jazyka klienta, takže jazykovej bariéry sa u nás báť nemusíte.

Chceli by ste niečo špeciálne odkázať účastníčkam konferencie Pre zdravie ženy?

Zdroje vyššie uvedených štatistík takisto hovoria, že žena má v priemere o 20% až 30% vyššiu šancu, že dostane nesprávnu diagnózu. Stáva sa to najmä kvôli systémovým chybám v našom zdravotníctve: lekári sa na fakulte učia rozpoznávať príznaky podľa určitej šablóny. Pokiaľ pacient do tejto šablóny nezapadá, je oveľa pravdepodobnejšie, že dostane zlú diagnózu.

A ženy jednoducho do tejto šablóny nezapadnú oveľa častejšie, ako muži, keďže sa v menších počtoch zúčastňujú medicínskych výskumov (ako výskumníčky aj ako pacientky) a niektoré príznaky môžu pociťovať inak, kvôli špecifickým faktorom ako napríklad menštruačný cyklus, tehotenstvo alebo menopauza. Ak si chcete byť isté, že pre svoje zdravie robíte to najlepšie, vždy je lepšie osloviť viac ako jedného lekára.

Za rozhovor ďakuje: Lucia Gáborová

žiadne príspevky na zobrazenie