Lýdia Machová: „Oplatí sa pracovať na tom, čo nás veľmi baví a v čom vidíme zmysel“

0
Lýdia Machová: „Oplatí sa pracovať na tom, čo nás veľmi baví a v čom vidíme zmysel“
Lýdia Machová

Má iba 29 rokov a ovláda 7 jazykov. Venuje sa aj jazykovému mentoringu a jej kurzami prešlo už vyše 2000 ľudí. Učí ľudí, ako sa efektívne môžu naučiť cudzí jazyk. Získala cenu za moderný inovatívny prístup v súťaži Podnikateľka Slovenska 2017 a organizuje najväčšie svetové stretnutie polyglotov. Zhovárali sme sa s talentovanou Lýdiou Machovou.

Od 11 rokov sa učíte cudzie jazyky. Nakoľko ste sa jazykom venovali v škole a ktoré ste zvládli ako samouk? Koľkými sa dohovoríte?

Ako veľa žiakov na Slovensku, aj ja som sa začala anglický a nemecký jazyk učiť v škole. Už vtedy som si však uvedomila, že ak sa jazykom nebudem venovať aj mimo vyučovania, nikam sa neposuniem. Tak som sa postupne zlepšovala v angličtine a nemčine, a na výške som si postupne pribaľovala nové jazyky: španielsky, francúzsky, poľský, ruský a jazyk Esperanto. Dva roky som tiež navštevovala kurz slovenského posunkového jazyka. Momentálne sa venujem svojmu deviatemu cudziemu jazyku – swahilčine, ktorú sa učím od začiatku tohto roka.

Podľa čoho si vyberáte jazyky, ktorým sa chcete venovať?

Dôvody mám vždy rôzne. Francúzštinu som sa začala učiť počas doktorandského štúdia. Chcela som si vedieť prečítať štúdie o tlmočení, ktoré často nie sú preložené do angličtiny. K poľštine ma motivovala letná brigáda pre call centrum, kde bola znalosť poľštiny výhodou, a ruštinu som sa začala učiť kvôli cestovaniu. Mojím veľkým snom bolo cestovať Transsibírskou magistrálou naprieč Ruskom, ale povedala som si, že s plynulou ruštinou to bude väčšia sranda, a tak som sa jej najskôr dva roky venovala a až minulý rok som cestu podnikla. Čo sa týka swahilčiny, lákalo ma naučiť sa pre zmenu neeurópsky jazyk. Chcela som si na vlastnej koži zažiť, ako mi pôjde učenie sa jazyka bez toho, aby tento proces ovplyvňovali jazyky, ktoré ovládam, a tiež by som chcela ísť do Kene a Tanzánie.

lektorka Lýdia Machová
Foto: Andrea Habšudová – Lýdia Machová

Prezraďte nám, ako dlho vám trvá naučenie sa jedného jazyka?

Každému novému jazyku sa venujem minimálne dva roky. Rozprávanie je pre mňa najdôležitejšie, preto si svoje učebné plány nastavujem tak, aby som sa do polroka vedela dohovoriť, i keď len jednoducho. Po roku už dokážem v cudzom jazyku plynulo komunikovať, prečítať si knižku či pozrieť seriál. Druhý rok venujem upevňovaniu jazyka, aby som sa dostala na úroveň, odkiaľ už nespadnem na začiatok, hoci si dám s jazykom i dlhšiu pauzu. Snažím sa učiť každý deň zhruba hodinku a to počas dvoch, troch mesiacov. Potom si dám pauzu, prestriedam metódy a materiály, ktoré používam a pokračujem ďalej. Je to veľa práce, ale rozhodne to stojí za to.

Plánujete doplniť vaše portfólio jazykových znalostí ešte o nejaký ďalší jazyk?

Rozhodne áno! Rada by som sa naučila brazílsku portugalčinu, je to krásny jazyk a veľmi ma láka. Myslím si však, že sa nikdy jazyky neprestanem učiť, a preto sa v budúcnosti určite pustím aj do iných. Neriadim sa ale žiadnym plánom. Keď sa budem chcieť učiť ďalšie (minimálne o rok a pol, keďže teraz je na pláne swahilčina), rozhodnem sa podľa toho, čo ma zrovna bude zaujímať a baviť.

Zaoberáte sa Jazykovým mentoringom, pomáhate iným, aby sa dokázali naučiť hovoriť cudzím jazykom. Koľko ľudí prešlo vašimi kurzami?

Mojimi kurzami si prešlo už viac ako 2000 ľudí zo Slovenska, Česka a postupne už aj z celého sveta. Omnoho viac ľudí však Jazykový mentoring sleduje na Facebooku a Instagrame. Snažím sa tak ľuďom pomáhať aj prostredníctvom sociálnych médií a e-mailov, kde pridávam rôzne tipy a rady, ako sa cudzí jazyk učiť čo najefektívnejšie. Veľmi ma teší, že čoraz viac ľudí má záujem učiť sa cudzie jazyky inak a pustia sa do toho sami. Ja im len pomôžem nastaviť si ich vlastný učebný plán a podporujem ich na ich ceste k dosiahnutiu plynulosti.

Aké sú vaše tipy pre efektívnu výučbu?

V prvom rade nejde o výučbu. Učím ľudí, ako sa môžu naučiť cudzí jazyk aj sami, ale ja žiadny jazyk nevyučujem. Celá filozofia Jazykového mentoringu spočíva v tom, že je potrebné učiť sa zábavne, systematicky, mať s jazykom veľa kontaktu a používať pri tom efektívne metódy. Ak to všetko zapracujeme do učenia, dokážeme si vytvoriť učebný plán na mieru a úspech v učení sa jazyka je zaručený.

Získali ste cenu za moderný inovatívny prístup v súťaži Podnikateľka Slovenska 2017. Čo pre vás toto ocenenie znamená?

Veľmi ma táto cena potešila, pretože vďaka nej si mnoho ľudí v mojom okolí uvedomilo, že Jazykový mentoring nie je len taký voľnočasový projekt, akým sa môže zdať, ale že to je skutočné podnikanie, ktorému sa venujem naplno už dva a pol roka. Nesmierne veľa som sa na tejto ceste naučila a stále sa učím.

Prostredníctvom Jazykového mentoringu ľuďom ukazujeme, že jazyk im nikto do hlavy nenaleje. Naučia sa ho jedine sami, ak sa budú jazyku venovať systematicky za pomoci efektívnych metód. Túto myšlienku šírime pomerne inovatívnym spôsobom, keďže celá naša firma pôsobí online a rovnako fungujú online aj všetky kurzy. Dokonca aj tie, v ktorých vytvárame komunitu 50 ľudí, ktorí sa učia rôzne cudzie jazyky spolu, ale podľa vlastného učebného plánu.

Odovzdávanie ceny Lýdii Machovej
Odovzdávanie ceny Lýdii Machovej

Ste organizátorkou najväčšieho svetového podujatia pre polyglotov, kde toto podujatie prebieha a koľko je účastníkov?

Najväčšie svetové stretnutie polyglotov sa konalo tento rok už po druhýkrát v Bratislave a pred tým niekoľkokrát v Berlíne v Nemecku. Podujatia sa na konci mája zúčastnilo 548 jazykových nadšencov z vyše 55 krajín. Bol to neuveriteľný zážitok a určite odporúčam všetkým, ktorí milujú učenie sa cudzích jazykov, aby si to budúci rok nenechali ujsť.

Čo považujete za svoj doteraz najväčší úspech?

Povedala by som, že vôbec založenie Jazykového mentoringu. Na začiatku to bola odvážna myšlienka, že dokážem ľudí presvedčiť, aby sa aj oni stali samoukom, a aby sa pustili do učenia sa jazyka pomocou mojich metód bez učiteľa. Mnoho ľudí v mojom okolí neverilo, že by to mohlo fungovať. Dnes je už omnoho jednoduchšie prinášať nové kurzy, keď mám niekoľkotisícové publikum, ale na začiatku o mne nevedel nikto a spätne si uvedomujem, že to chcelo odvahu pustiť sa naplno do takéhoto inovatívneho projektu. Ale som veľmi rada, že som to urobila, lebo Jazykový mentoring sa stal mojou obrovskou vášňou.

Ako si popri všetkých aktivitách zadeľujete svoj čas?

Stále lepšie a lepšie. Prvé mesiace podnikania som robila často aj do noci, po víkendoch, a aj keď ma to bavilo, bolo to náročné. Postupne som však priberala členov tímu (dnes je nás spolu už 7, niektorí na plný úväzok, niektorí ako pomocníci), a tak si dnes vieme úlohy zadeliť tak, aby sa veci posúvali vpred aj vtedy, keď som ja na dovolenke. Za toto som svojmu tímu nesmierne vďačná. Tento rok som si vyhradila víkendy ako čas, kedy nepracujem, a rovnako sa snažím počítač neotvárať neskoro večer. Je to však proces, ktorým si musí prejsť asi každý podnikateľ.

Ako zvyknete oddychovať?

Rada chodím cez víkendy turistikovať do hôr, v zime lyžovať, a počas celého roka cestovať, kamkoľvek. V bežných dňoch sa najlepšie uvoľním na stretnutí s kamošmi a pri pozeraní seriálov.

Aké máte ďalšie plány do budúcnosti? Čo je váš najväčší sen?

Chcela by som docieliť, aby sa ktokoľvek, kto má prístup k internetu, dokázal naučiť jazyk sám. Prostriedky na internete sú takmer pre akýkoľvek jazyk, stačí vedieť, ako ich správne využiť. To je vízia našej firmy a na tom pracujeme.

Skúste nám dať tri rady pre ženy, ktoré by sa chceli vydať na cestu za vlastným snom.

Môžem poradiť len na základe vlastnej skúsenosti:

  1. Oplatí sa pracovať na tom, čo nás veľmi baví a v čom vidíme zmysel – aj keď v tom na začiatku nevidí zmysel nikto okolo nás.
  2. Ak neviete, ako začať, začnite veľa čítať blogy a stránky ľudí, ktorí robia niečo podobné. Odoberajte ich emaily, sledujte ich webináre, kúpte si ich kurzy. A všetky nápady si zapisujte, najlepšie do pekného zošita, ktorý budete mať stále so sebou. Ja som takto prišla na skvelé veci, ktoré by mi na začiatku isto nenapadli.
  3. Nebojte sa o svojich nápadoch hovoriť s inými. Nikto vám váš nápad neukradne, lebo vy preň máte aj tak najväčšie zapálenie. Povedzte okoliu o svojom nápade alebo aspoň to, že hľadáte niečo v tom a tom smere, a počúvajte reakcie a nápady svojich známych. Možno budete prekvapené, kam vás to celé zavedie.

žiadne príspevky na zobrazenie