Majo alias Muž v zástere: Muži sa na ženy vo varení spoliehajú. Odjakživa sa to berie ako ich povinnosť

0
Majo alias Muž v zástere: Muži sa na ženy vo varení spoliehajú. Odjakživa sa to berie ako ich povinnosť

Mnohí ma poznajú ako Muža v zástere, ale som Marián alebo Majo, ako ma všetci volajú, hovorí o sebe Marián Myjavec.

Už 35 rokov okolo seba vytvára pozitívnu energiu a v poslednom čase sa snaží prinášať aj niečo zo svoho kreatívneho ja. Keďže je vyštudovaný umelec a biológ, spojil to a vznikla jeho záľuba v pečení, varení a záhradkárčení. Obľubuje foodstyling, aranžovanie a fotenie jedla. Som veľmi rád, že vám v tomto rozhovore môžem o sebe prezradiť aj niečo viac, dodáva Majo.

Na vašej webovej stránke uvádzate, že úspech človeka nakopne. Čo považujete doteraz za váš najväčší kuchársky (pekársky) úspech?

Najväčší úspech, ktorým to všetko začalo, bolo odštartovanie blogu Muž v zástere, ktorý za veľmi krátku dobu získal obrovskú popularitu a veľké množstvo sledovateľov. Tým som sa dostal do ešte väčšieho povedomia ľudí, keďže mnohí ma poznali už z rôznych iných pekárskych a kuchárskych skupín.

Za úspechy považujem samozrejme spoluprácu s magazínmi Akčné ženy, Svet ženy, Dobré jedlo, taktiež to, že som sa stal jedným z redaktorov webu Fitshaker a v neposlednom rade asi najaktuálnejší úspech je víťazstvo v relácii Bez servítky (úsmev).

A životný?

Celý život som sníval o domčeku so záhradou a veľkou kuchyňou, kde si budem plniť moje ďalšie sny. Jednoducho si vytvoriť taký môj malý svet, kde budem šťastný. A to sa mi pred piatimi rokmi splnilo. Ale snívam ďalej…

Čo nemôže chýbať vo vašej kuchyni?

Moja kuchyňa je plná rôznych pomocníkov, o ktorých mnohí ani nevedia, že existujú. Volám ich „udelátka“ (smiech). Rád si v kuchyni pri varení a pečení uľahčujem prácu. Momentálne sú mojimi najväčšími kamošmi vákuovačka a varič Sous-vide. Čo mi však v kuchyni nesmie chýbať, na úplnom strope rebríčka je kávovar.

Aké je vaše najobľúbenejšie jedlo?

Z tradičných jedál je to Kačica s lokšami a kapustou, Sviečková na smotane a Plnená paprika. Tieto jedlá mám asi na rovnakej úrovni obľúbenosti. A zo zahraničných jedál je to Sushi.

https://svetzeny.sk/recept-od-muza-v-zastere-syrove-krekry-s-cedarom/

Hovorí sa, že najhorší chlap je hladný chlap. Ako je to u vás?

Jedlo samozrejme milujem a neviem si bez neho predstaviť život. Ale nie som na ňom úplne závislý. U mňa platí skôr nevyspatý chlap a chlap bez kávy.

Váš kulinársky vzor? Ku komu vzhliadate?

Mám viacero, väčšinou zahraničných vzorov. Ale čo sa štýlu pečenia, dekorovania, farebnosti a používania kvetov pri fotení dezertov týka, je to Mirka van Gils Slavíková.

Prezraďte, čím si osladíte čaj / kávu? Obyčajný cukor, hnedý cukor, med alebo bez cukru?

Čaj si sladím výhradne medom. Bez zeleného čaju každé ráno nedokážem začať deň. Do kávy si dávam trošku hnedého cukru a bezlaktózové mlieko, aj keď nie som intolerantný na laktózu, ale v káve mi nerobí klasické mlieko dobre.

Neuvažovali ste vydať aj kuchársku knižku?

Samozrejme, že uvažoval a aj uvažujem. Nechajte sa prekvapiť. A bude určite mimoriadne farebná, to viem už teraz.

Váš najlepší kuchynský pomocník?

Môj kuchynský robot (Eta Gratus Kuliner). Už som to niekoľkokrát spomenul, že keby ho nemám, tak ani nepečiem a hlavne nekváskujem. Je to neskutočná láska. Mám k nemu normálne vytvorený vzťah a aj sa s ním občas rozprávam (smiech). Ale inak som normálny.

Už ako malý chlapec ste vedeli, že vás to ťahá do kuchyne. Je to niečo, čomu sa venujete aktuálne naplno?

Varenie, pečenie, blogovanie a písanie receptov je moje hobby a vášeň. Prináša mi to aj rôzne spolupráce, ale zatiaľ ma to neuživí. Pracujem ako obchodný reprezentant pre optickú distribúciu, čo znamená, že dodávam okuliarové rámy a slnečné okuliare do optík. Takže naplno sa snažím venovať práci aj záľube.

Viete si predstaviť, že by to tak bolo?

Keďže svoju prácu milujem, zatiaľ si neviem predstaviť život bez jedného ani druhého. Snažím sa to ideálne skĺbiť aj s mojimi ďalšími záľubami. Do budúcnosti to však nevylučujem. Ale nerozmýšľam nad tým.

Aký máte vzťah k reštauráciam? Chodíte do nich rád?

Pokiaľ nemusím, tak reštaurácie vyslovene nevyhľadávam. Niekedy to síce nejde, keďže pracovne dosť cestujem a dám si rád jedlo aj v reštike. Ale väčšinou si poviem, že by som to uvaril lepšie (smiech).

V čom vidíte rozdiel medzi varením / pečením mužov a žien? Je vôbec nejaký?

Na toto mám jednoznačnú odpoveď. Ženy sa boja experimentovať a poriadne dochucovať jedlo. Idú skôr na istotu a držia sa presne receptov. Ale samozrejme, je to môj názor a postreh, takže s ním nemusíte súhlasiť. Pochopiteľne varia a pečú viac ženy ako muži. Muži sa v tomto na ženy spoliehajú. Ale keď už varí muž, baví ho to a nájte sa v tom, tak je to vypiplanejšie.

Vy ako muž v zástere lámete srdcia (úsmev). Veľa žien by si prialo mať doma mužov, ktorí sa neboja postaviť k sporáku a niečo uvariť (iné ako čaj a párky). Poradíte, ako ich zmotivovať? (úsmev)

Ako som spomenul v predchádzajúcej odpovedi, muži sa na ženy vo varení spoliehajú. Odjakživa sa to berie ako ich povinnosť. Ja som bol od mojich študentských čias odkázaný vo varení sám na seba. Bol som zvyknutý na dobrú domácu stravu a keď som sa chcel dobre najesť, musel som si navariť sám. Tak som si vybudoval vzťah k vareniu a pečeniu. A ako sa hovorí, láska ide cez žalúdok. Prečo by mali tú lásku jedlom ukazovať len ženy?

Váš najlepší kamoš Lievito Madre (pozn. redakcie: tuhý taliansky pšeničný kvások) má tri roky. Rastie vaše priateľstvo každým dňom?

Môj kvások zbožňujem. Pekne si spolunažívame a kŕmime jeden druhého. Ja mu dám trošku múky, on mi dá skvelý kváskový chlieb. Veľmi si rozumieme. Kváskujem takmer denne. Ráno začínam tým, že zapínam rúru a pečiem chlebík. Pre mňa, pre rodinu, susedov, známych. Aj do práce beriem pravidelne chlieb. Do niektorých optík mám bez môjho voňavého kváskového chleba zákaz vstupu (smiech).

https://svetzeny.sk/recept-podla-muza-v-zastere-vonavy-kvaskovy-chlieb/

Čo by ste nám pripravili, ak by sme ku vám prišli na návštevu?

Moje vychýrené oškvarkové pagáčiky, cheesecake a jednoznačne nejaký fajnový drink. Na tie som expert. Napríklad „Akčné Frizzante“ s vínom Pavelka.

Aký recept by mala vyskúšať každá akčná žena?

Keď si prebehnete môj blog, tak nebudete vedieť, čo vyskúšať ako prvé. Medzi najobľúbenejšie recepty, ktoré musíte jednoznačne vyskúšať, patria moje Domáce Horalky, Špeciálny kváskový makový závin a Cuketová roláda, ktorú som upiekol aj v Bez servítke.

Ďakujem pekne za rozhovor.

Oslovil aj vás Majo alias Muž v zástere? Ktorý jeho recept by ste najradšej vyskúšali?

Zdroj foto: archív M. M.

žiadne príspevky na zobrazenie