Marcela Havrilová: Byť online neznamená byť k dispozícii 24 hodín denne

0
Marcela Havrilová: Byť online neznamená byť k dispozícii 24 hodín denne

Vedeli ste, že na svete začalo v jednom momente pracovať z domu až 47 miliónov ľudí? Spoločnosť Microsoft za uplynulých desať mesiacov pracovala s viac ako 2000 školami, viac ako 400 000 žiakmi a obrovskou skupinou rodičov.

V rámci interného prieskumu v spoločnosti zistili, že až dve tretiny pracovných miest, ktoré vzniknú v budúcnosti, nepoznáme a nevieme sa na ne pripraviť. Skutočne je to však tak? Riaditeľka pre oblasť školstva Microsoft Česká republika a Slovensko, Marcela Havrilová, v podcaste pre Akčné ženy prezrádza veľmi zaujímavé informácie. Napríklad aj to, ako je dôležitá práca na sebe, ak máme záujem posúvať sa ďalej. V tom prípade sa nemusíme až tak báť o našu prácu či budúcnosť. Závisí to však len a len na nás a našej flexibilnej reakcii na zmeny.

S Marcelou Havrilovou sa rozprávala Lucia Hurajtová.

Dôležitosť vzdelávania

„Microsoft sa celosvetovo venuje oblasti školstva a vzdelávania. Oblasť školstva je jeden z pilierov, na ktorých stojí naša biznisová aktivita i niektoré projekty. Oblasť školstva nie je o vzdelávaní našich interných ľudí, ale ide o biznisový pilier. Stratégiou Microsoftu je prinášať vzdelávanie komukoľvek, kedykoľvek a odkiaľkoľvek. To je vízia nášho piliera školstva a vzdelávania. Každý študent, každý žiak má mať prístup k vzdelávaniu za akýchkoľvek podmienok,“ vysvetľuje Havrilová.  Upozorňuje na skutočnosť, že už dávno hovorili o tom, že vzdelávanie vôbec nemusí prebiehať iba v budove školy. Napríklad počas chrípky sa dieťa môže učiť online formou doma.

Osobnosť učiteľa

Havrilová poukazuje na skutočnosť, aké dôležité postavenie má učiteľ. „Pre nás je učiteľ stredobod našej práce. Potrebuje našu podporu. Venujeme sa vzdelávaniu učiteľov, ich príprave na moderné vzdelávanie a vyučovanie. Máme komunitu inovatívnych učiteľov. Prinášame novinky tak, aby učiteľ bol dnes schopný učiť moderne, vzdialene, aby dokázal efektívne využívať technológie vo vzdelávaní. Pozeráme sa aj na jednotlivé školy, či podporujú interaktivitu a spoluprácu alebo skôr individualizmus žiakov.“ Je nevyhnutné prinášať do vzdelávania nové inovatívne prvky, aby boli podporované zručnosti nielen učiteľa samotného, ale aj zručnosti žiakov potrebné pre digitálnu dobu, v ktorej žijeme.

Vypočujte si aj podcast s Patrikom Hermanom: Prosím, dávajte pozor na seba a na svojich blízkych

Keď sa zatvorili školy, boli sme pripravení

„Keď sa 15. marca zatvorili školy, my sme boli pripravení. Celý náš slovenský tím 16. marca, okamžite na druhý deň, začal so špeciálnou podporou pre školy. Poskytovali sme každý deň školenia, konzultácie, webináre, online tréningy. Vznikla nová stránka www.skolanadialku.sk, ktorá je rozdelená do jednotlivých sekcií. Jedna sekcia je pre učiteľov, aby vedeli, ako používať Microsoft teams, ako napojiť žiakov na hodinu, ako im zadať test, ako kontrolovať, či žiak sa učí alebo sedí na Faceboku. Druhý pilier stránky je pre žiakov, aby vedeli, ako napísať online úlohu, ako sa spojiť so spolužiakom a podobne. Tretí pilier je pre rodičov, ako kontrolovať úlohy žiakov, ako komunikovať s učiteľom, keďže nemôžu ísť do školy. Snaží sa zodpovedať na otázku, čo je úlohou rodiča v online vzdelávaní,“ dodáva Havrilová.

Zmeny sú nevyhnutné

Veľmi dôležité je rozumieť zmenám, v ktorých žijeme. Nemusím sa vzdelávať stále. Ale potom sa musím veľmi otvorene pozrieť na to, aká bude kvalita môjho života a či budem s tým, ako žijem, spokojný. Ak sa uspokojím s tým, že niekde zostanem stáť a nebudem mať prácu alebo dobrý zárobok, možno nebudem spokojný, je to moje vlastné rozhodnutie, ale aj moja zodpovednosť,“ hovorí Havrilová a pokračuje: „Ale verím, že takých ľudí je menšia skupina. Havrilová však verí, že väčšina ľudí je takých, ktorí chcú na sebe pracovať. Podľa nej sa treba pýtať. Čo môžem ja osobne urobiť? Ako sa môžem naučiť nové veci? Je veľmi dôležité vnímať zmeny, byť odvážny. Kde chcem, aby bola naša firma o päť rokov? Kde nájdem takých ľudí, ktorých budem potrebovať? Vnímame, ako sa menia očakávania trhu a partnerov?

Vypočujte si aj podcast o zdravom stravovaní s Jankou Kondrcovou

Technológia pomáha ženám v sebarealizácii

Technológia priniesla jednu úžasnú vec do ženského sveta. Pomáha ženám nachádzať vlastné uplatnenie v rámci ženskosti aj materstva v kombinácii so starostlivosťou o rodinu. Samozrejme, pokiaľ to žena sama chce. Technológie im umožnili istú mieru sebarealizácie, napríklad možnosť vytvoriť si vlastnú značku. Ženy majú možnosť pracovať, mať iný príjem. A popritom sú stále schopné starať sa aj o deti. Čo je lepšie ako spokojná mama, ktorá zároveň vytvára aj také to dobré, zdravé prostredie? Pretože zostať dlhodobo doma a ničomu sa venovať a byť viac menej frustrovaná, nie je dobré pre nikoho. Technológia prináša možnosť rodinného a pracovného balansu a možnosť sebarealizácie,“ vysvetľuje Havrilová. Zároveň upozorňuje na skutočnosť, že všetky tieto ženy, ktoré sa do niečoho pustili, sa museli mnoho vecí naučiť a pracovať na sebe.

Nevyhovárajme sa na technológie

Majú technológie svoju odvrátenú tvár? Alebo je to o nás samých, ako s nimi dokážeme, respektíve nedokážeme pracovať? Keď sa zamyslíme, je to iba nástroj či prostriedok, ktorý by mal slúžiť nám. A nie opačne.

„Rozhodnutie, do akej miery nás technológia ovplyvní, je na každom jednom z nás. Ja osobne by som vrelo odporúčala, aby k tomu boli vedené už deti v škole. Menej teoretizovania, informácie si dokážu nájsť. Je potrebné, aby sa učili ako manažovať čas, čo znamená životný balans, čo znamená nebyť 24 hodín online, čo znamená vyvážiť sedenie pri počítači fyzickým pohybom, športom, koníčkami, stretávaním sa s ľuďmi. To je zručnosť, ktorú všetci potrebujeme, aby sme dokázali nespadnúť do odvrátenej strany technológií. Nezvaľujme všetko na technológie, je to o našom rozhodnutí a našom nastavení, čo s tým urobíme,“ hovorí Havrilová.

V podcaste sa dozviete aj toto:

Ako z pohľadu Microsoftu zvládli pandemickú krízu a online učenie rodičia a učitelia?

Aká je vízia digitálnej školy?

Aký by mal byť úradník a úrad budúcej generácie?

Čo je to upskilling?

Ako sa naučiť, čo znamená práca z domu?

Prečo je dôležité neustále sa učiť a pracovať na sebe?

žiadne príspevky na zobrazenie