Máte pocit, že vášmu jedlu niečo chýba? 7 tipov, ako zlepšiť svoje kulinárske schopnosti

0
Máte pocit, že vášmu jedlu niečo chýba? 7 tipov, ako zlepšiť svoje kulinárske schopnosti
Zdroj: Unsplash.com

Možno to poznáte aj. Dali ste si na príprave jedla veľmi záležať, ale nedopadlo to úplne tak, ako ste si predstavovali. Stáva sa to. Niekedy máme jednoducho deň blbec alebo to je znakom toho, aby sme zapracovali na našom varení. Nie je to vôbec ťažké!

Kvalitné suroviny sú základ

Niektorí ľudia majú tendenciu si uľahčiť varenie čo najviac. Príklad – ak potrebujú k nejakému jedlu nastrúhaný syr, nedajú si tú námahu, aby ho doma nastrúhali, ale rovno ho taký kúpia. Samozrejme, môžete si pomyslieť, že čo by mohlo byť na tom také zlé? Boli by ste veľmi prekvapené, ale je tam veľký rozdiel medzi chuťou a kvalitou. Môžete sa s jedlom akokoľvek vyhrať, no keď nemáte kvalitné suroviny, tak…

Zdroj: Unsplash.com

Okoreňte to trošku!

By ste ani neverili, akú silu majú správne zvolené bylinky a koreniny. Jedlo bude vďaka nim ešte lepšie. Potvrdilo sa mi to aj na vlastnej skúsenosti. Robila som cestoviny s klasickou paradajkovou omáčkou, no na záver som do nej pridala tymian a oregano. Už len tá vôňa mi hovorila, že toto jedlo roztancuje moje všetky chuťové poháriky. Nebojte sa používať bylinky a iný druh korenia. Treba experimentovať.

Pozor na čas

Počas varenia sa musíte vyhnúť najmä jednej veci – chaosu. Ak si napríklad potrebujete spraviť cibuľový základ, nezačnite popritom pripravovať niečo iné. Riskovali by ste, že sa vám spáli cibuľa a môžete ísť na novo…

Namiesto takého chaosu si radšej všetko vopred pripravte, očistite a nakrájajte zeleninu, mäso dajte do marinády, ak je to potrebné a potom začnite variť. Pustite si k tomu hudbu, nalejte pohárik vína a uvidíte, že takýto pohodový prístup sa odrazí aj na chuti vášho jedla.

Zdroj: Unsplash.com

Starajte sa o nože

Nabrúsené nože sú neodkladnou súčasťou varenia. Mali by sme sa preto o ne dobre starať. Vedeli ste, že by nemali ísť ani do umývačky riadu? Kvôli teplu by mohli otupieť. Taktiež je dôležité, na čom nimi krájame. Rozhodne by ste mali vyhýbať sklu a mramoru. Nôž sa tak nielen otupí, ale môže sa aj zlomiť. Režte radšej na drevenej alebo plastovej doske, v tom máte vždy istotu.

Nevyhýbajte sa kyselinám

Môže vám to znieť zvláštne, ale je to tak. Týka sa to najmä octu a citrusovej šťavy. Jedli ste už niekedy šalát pred a po, ako ste doň dali troška šťavy z citróna? Okrem toho sa veľmi hodí aj k rybám a mäsu. Je to také záverečné „doťuknutie“ jedla, no s chuťou spraví priam zázraky.

Zdroj: Unsplash.com

Opakovanie je matka múdrosti

Prečítajte si recept. Aj niekoľkokrát. Najmä, ak ste danú vec ešte nikdy predtým nepripravovali. Okrem toho  v súčasnosti nájdete na internete rôzne rady a tipy. Bola by škoda nevyužiť ich. Ak vám niečo nie je jasné, neboj sa „googliť“. Je to určite lepšie, ako keby vám mal smrdieť dom/ byt od spáleného a naozaj nevydareného jedla.

Ochutnajte jedlo ešte počas varenia

Keď je jedlo v procese varenia, jeho chuť sa môže neustále meniť. Preto je dôležité, aby ste to stále zisťovali. Vďaka tomu budete vedieť, či ešte treba pridať koreniny, či ste niečo nechtiac presolili a pod. Bez priebežného chutnania to jednoducho nejde. A keby vám niekto tvrdil, že na tom nezáleží, veď si to jedlo môžete dochutiť už na tanieri…nie. To naozaj nie je ono.

žiadne príspevky na zobrazenie