Máte troška menšie bývanie? Nezúfajte! Triky, ako ho opticky zväčšiť

0
Máte troška menšie bývanie? Nezúfajte! Triky, ako ho opticky zväčšiť
Zdroj: Unsplash.com

Mnohé z nás môžu snívať o priestranných priestoroch, ktoré už len na pohľad vyrazia človeku dych. Potom sa však musíme zobudiť a uvedomiť si, že nežijeme v žiadnom zámku, ale v bežnom byte či dome. Na tom, samozrejme, nie je nič zlé. Ak však zúfalo túžite po väčších priestoroch, nemusíte sa nikam sťahovať. Prinášame vám tipy, ktoré môžu fantasticky nakopnúť vaše bývanie!

Menej je viac

Ako informuje web The Spruce, nemajte v izbe zbytočne veľa vecí, obzvlášť, keď je malá. Poriadne sa zamyslite, čí tam potrebujete mať isté haraburdy. Povedzme si úprimne, soška z rodinnej dovolenky, na ktorej ste boli pred 10 rokmi už aj tak nikoho nezaujíma. Zbavte sa vecí, na ktoré iba sadá prach a daná miestnosť rázom ožije.

Nábytok by vám nemal brániť v pohybe

Keď nábytok blokuje výhľad do miestnosti, nepôsobí to dobre. Rovnako by nemal zasahovať do priestoru, po ktorom sa potrebujete pohybovať. To znamená, aby ste stále nezakopávali o gauč, stoličku, stôl a pod. Okrem toho by bolo vhodné, aby ste si vybrali kratší typ nábytku. Nemusíte mať predsa sedačku, ktorá zaberie polovicu izby. Prípadne mohutný stôl, ktorého rohy iba každému ublížia. Treba si uvedomiť veľkosť daného priestoru a patrične s ňou nakladať.

Zdroj: Unsplash.com

Na farbách záleží

Ako uvádza web Homes & Gardens, farby sú mimoriadne dôležitou súčasťou vášho bývania. Ak použijete tmavé farby, daný priestor bude pôsobiť menším dojmom. Naopak, keď zvolíte svetlé a teplé farby, izba sa opticky zväčší. Okrem toho skúste vymeniť aj závesy za žalúzie. Priestor sa stane svetlejším a pri ich údržbe máte aj menej starostí. Ak ste však zástancom závesov, vyberte si také, ktoré nie sú príliš výrazné. Jemnými odtieňmi vôbec nič nepokazíte. Práveže fantasticky obohatia celkový výzor istej miestnosti. Keby ste to chceli ešte viac obohatiť, kúpte si koberec, ktorý by s nimi skvelo ladiť. Nemusí pokrývať podlahu celej miestnosti. Ide len o ďalší detail, ktorý však má skvelý efekt.

Doplnky spravia veľa

Keď chcete mať útulný domov, poriadne sa zamyslite nad istými detailmi. Nemusíte mať nutne všetko v bledých farbách. Ak sú napríklad parkety tmavšej farby, oživte to malým bielym kobercom. Dajte na gauč zopár zamatových vankúšov a určite potešia aj kožené kreslá. Sú to doplnky, ktoré pôsobia jemne, no celú miestnosť priam oživiac a skrášlia.

Investujte do svetla

Správne použitie svetla dokáže zväčšiť celú miestnosť. Je mimoriadne dôležité, v akej výške sa nachádza. Zadovážte si luster, ktorý bude pre váš priestor ako stvorený. Nemusí byť honosný, ani do očí-bijúci. Hlavne aby osvetlil celú miestnosť a na škodu nie sú ani podlahové svietidlá. Tie však môžete nahradiť aj stolovými lampami, ktoré zároveň slúžia ako skvelá dekorácia.

Zdroj: Unsplash.com

Zdroj: The Spruce, Homes & Gardens

Zdroj fotografií: Unsplash.com

žiadne príspevky na zobrazenie