Melissa Bernstein vybudovala polmiliardovú značku populárnych hračiek napriek hlbokým depresiám

0
Melissa Bernstein vybudovala polmiliardovú značku populárnych hračiek napriek hlbokým depresiám

Hračky z dielne spoločnosti Melissa & Doug v súčasnosti nechýbajú v žiadnom väčšom hračkárstve. Výrazný podiel má na tom Melissa Bernstein, ktorá je jednou z kľúčových postáv stojacich za príbehom budovania celosvetovo úspešnej značky s polmiliardovou hodnotou. Jej úspech je pozoruhodný o to viac, že dosiahnuť sa jej ho podarilo napriek hlbokým depresiám.

Za vznikom spoločnosti Melissa & Doug stoja manželia Bernsteinovci. Americkému páru sa za viac ako 30 rokov podarilo to, o čom môžu mnohí výrobcovia hračiek iba snívať. Produkty z ich dielne majú celosvetové renomé a hodnota ich značky sa vyšplhala až na polmiliardovú úroveň. Za rastúcim predajom, nadštandardnými príjmami a prestížnymi oceneniami je však obrovské množstvo driny. A v prípade Melissy Bernstein aj nekonečné vnútorné boje.

Foto: www.pixabay.com

Zo suterénu do predajní na celom svete 

Príbeh hračkárskej značky sa začal písať v roku 1988. Manželia Bernsteinovci v tom období nedisponovali žiadnymi výrobnými prevádzkami a administratívnym zázemím, aké využívajú dnes. Prvé produkty vznikali v suteréne ich domu a v garáži Dougovho otca. Napriek tomu, že dopyt po hračkách tejto značky postupne stúpal, úspech prichádzal veľmi pomaly. Prvá väčšia expanzia nastala pred koncom 90. rokov, kedy na americkom trhu zabodovali najmä drevené hračky. Ďalší rast prišiel po spojení s Berkshire Partners v roku 2010. Tento gigant umožnil manželom Bernsteinovcom investovať do ďalšieho rozvoja, ktorý vyústil do medzinárodnej expanzie. Vďaka nej Melissa & Doug v súčasnosti zamestnáva viac ako 1000 ľudí a hodnota značky so stále sa rozširujúcim portfóliom dosahuje 500 mil. USD.

Pestré portfólio hračiek Melissa & Doug:

– detské drevené hračky s nadčasovým dizajnom

– rôzne druhy puzzle vrátane drevených modelov

– kreatívne umelecko-remeselné hračky a výrobky

– rôzne vzdelávacie hračky s edukačným prínosom

– plyšové hračky pre deti rôznych vekových skupín

Melissa navrhla viac ako 1000 hračiek

Za viac ako 30 rokov pôsobenia amerického výrobcu hračiek sa na trh dostali tisíce produktov značky Melissa & Doug. Množstvo z nich navrhla sama Melissa, ktorá je dodnes kreatívnou riaditeľkou spoločnosti. Niektoré z jej návrhov vsádzajú na vzdelávací efekt zameraný najmä na podporu predstavivosti a rozvoj kreatívneho cítenia, iné sa vyznačujú vtipným prevedením, ktoré má deti zabávať. Paradoxom je, že väčšina z týchto hračiek bola navrhovaná a vyrábaná v období, kedy ich autorka prežívala hlboké depresie.

Tvorivosť ako účinný liek na depresiu

Melissa trpela depresiami, návalmi smútku a pocitmi zúfalstva už pred založením spoločnosti. Podnikateľské začiatky a kreatívna práca jej dodali impulz, vďaka ktorému tieto problémy na istý čas ustúpili. To ale netrvalo dlho. Napriek rastúcemu úspechu si ju ponuré mentálne stavy našli opäť. Čím viac sa cítila zúfalá, tým viac tvorila, pretože kreativita jej pomáhala sústrediť pozornosť na niečo iné ako na vlastné myšlienky. Časom našla odvahu aj na skúmanie svojho stavu a jeho príčin, čo bola ďalšia skúsenosť, ktorá ju posunula vpred. Kombinácia tvorivosti, sebarozvoja, šťastného manželstva a 6 detí sa v jej prípade nakoniec ukázala ako najúčinnejší liek na depresiu.

Boj s depresiou bol námetom na knihu

Víťazstvo nad depresiami, s ktorými sa Melissa naučila pracovať, môže byť inšpiráciou pre mnohých ľudí zažívajúcich podobné prekážky. Aj preto sa rozhodla napísať knihu LifeLines: An Inspirational Journey From Profound Darkness to Radiant Light (Inšpiratívna cesta z hlbokej tmy po žiarivé svetlo), ktorá je výpoveďou o jej vnútorných bojoch a možnostiach, ako im čeliť. Kniha je na pultoch kníhkupectiev od minulého roka, odkedy inšpirovala mnohé matky, manželky, podnikateľky. Hlavnou cieľovou skupinou sú ženy, ktoré upadli do depresií kvôli tomu, že sa rozdávajú na všetky strany a zabúdajú na seba a svoje potreby, čo zažívala aj Melissa Bernstein.

Prečítajte si aj: Skvelé motivačné knihy od úspešných žien

Zdroj foto na titulke: www.pixabay.com

žiadne príspevky na zobrazenie