Milica Czaková: Tešiť sa do práce je dôležité, trávime v nej tretinu dňa

0
Milica Czaková: Tešiť sa do práce je dôležité, trávime v nej tretinu dňa

„Vôbec by som sa nebála zamestnávať matky. Ambiciózne matky idú ako píly,“ hovorí Milica Czaková, generálna manažérka izraelskej pobočky spoločnosti Henkel.

Na rozhovor si našla čas popri tom, ako jej sťahovacia firma balila veci na presun z Viedne do Izraela. Dobre to vystihuje životné tempo Milice Czakovej, ktorá aj s malým dieťaťom začína ďalšiu etapu svojej kariéry, tentoraz ako riaditeľka pobočky globálnej firmy na Blízkom východe.

Milica Czaková sa od septembra stala generálnou manažérkou divízie Laundry and Home Care izraelskej pobočky spoločnosti Henkel. Pochádza z Lučenca. Svoju kariéru začínala ako obchodná zástupkyňa so sladkosťami, no vypracovala sa na obchodnú riaditeľku spoločnosti Henkel pre Maďarsko, neskôr pre Česko a Slovensko.

V štyridsiatich troch rokoch porodila svoje prvé dieťa a po materskej dovolenke sa do firmy vrátila na marketingové oddelenie do Viedne. Po viac ako dvoch rokoch dostala ponuku na vysnenú pozíciu generálnej manažérky jednej z dcérskych spoločností globálneho koncernu, s partnerom a synom sa teda sťahujú do Izraela.

Ste vo firme veľmi obľúbenou líderkou. Čo musí mať dobrý vedúci?

Záujem o ľudí, ale úprimný. Pýtať sa, učiť sa od nich. A aj sebareflexiu. Nemám problém priznať, že niečo neviem, a poprosiť o vysvetlenie. Viem, že mám v tíme odborníkov, ktorí sú lepší ako ja. Ja ich však viem spájať. A viem sa aj zasmiať. Humor patrí k práci. Treba si vedieť urobiť zo seba srandu, kolegovia to ocenia. Keď ľuďom dáte sebadôveru a spojíte ich dokopy, vytvoríte silný tím, ktorý sa môže na seba spoľahnúť.

Váš kariérny cieľ bol stať sa generálnou manažérkou, čo sa vám splnilo. Máte ešte nejaké ďalšie sny?

Hovorím si, že keď raz skončím svoju korporátnu kariéru, vrátim sa domov. Pochádzam z Lučenca, kde máme usadlosť. Zrekonštruujem ju, budem sa venovať záhrade a oddychovať. Ale keď to poviem niekomu z blízkych, nikto neverí, že dokážem oddychovať. Aj partner mi vždy hovorí, že keď mám možnosť mať trošku voľného času, zase niečo naplánujem, aby sme ten voľný čas nemali. (smiech) Ale taká som. Je pravda, že neviem vyslovene vylihovať.

„Dieťa bol najlepší projekt v mojom živote.“

Po štúdiu ekonomickej vysokej školy ste si namiesto bankového sektora zvolili povolanie obchodnej zástupkyne. Prečo?

Vedela som, že v biznise musím začať od základov. Práca obchodného zástupcu vám dá veľa. Pochopíte, čo je dôležité a že to nie je jednoduché. Keď som neskôr ako obchodná riaditeľka rozhodovala o ľuďoch, ktorí sú v teréne, vedela som sa do nich vcítiť a pochopiť ich problémy. Dodnes som za tú skúsenosť vďačná. Myslím si, že takto by to malo byť v každom povolaní, vybudovať kariéru od nuly až hore. Mladí sú dnes ambiciózni, hneď chcú všetko. Treba mať veľké ambície a sny, ale ísť za nimi s pokorou a rozvahou.

Ako ste vydržali u jedného zamestnávateľa 16 rokov?

Henkel má rodinnú atmosféru, človek tam fakt rád chodí do roboty. Ako nemecká firma musíme makať a všetko funguje vďaka procesom. Ale máme sa radi a dokážeme ísť spolu napríklad na pivo či bežať maratón. Tešíme sa na seba, a to je dôležité. Veď jednu tretinu z dňa sme v práci.

Označujete sa manažérku otvorených dverí. Prečo je pre vás také dôležité nájsť si čas na kolegov?

Keď sa ľudia cítia v práci dobre a vedia, že tam je niekto, kto ich posúva ďalej a dáva im šancu, vráti sa to. A obzvlášť dôležité je to u mladých ľudí, pretože si tak vychovávate budúcu generáciu. Keby sme im nedávali dostatočný priestor a podporu, ako firma by sme zostarli a raz aj vymreli. Potrebujeme múdrych, vzdelaných, ambicióznych a šikovných mladých ľudí. Keď ich motivujeme, aby zostali vo firme, potom sa nám bude dariť. A podľa mňa si každý dobrý líder musí vychovať nástupcu. Kto sa toho bojí, nie je si vo svojom odbore istý.

„Keď mám možnosť mať trošku voľného času, zase niečo naplánujem, aby sme ten voľný čas nemali.“

Rodili ste v štyridsiatich troch rokoch. Ako to zmenilo váš pohľad na život a na kariéru?

Veľmi. Dieťa vám rozhodne zmení priority. Trošku spomalilo závratné tempo, ktoré som mala predtým. Do štyridsiatky som bola sama a veľa som pracovala, venovala som sa kariére. No zvyknem žartovať, že dieťa bol najlepší projekt v mojom živote. Prináša mi radosť, robí ma mladšou, dáva iný pohľad na svet. Ďakujem za to, že prišlo. Ani by som nepovedala, že budem až taká šťastná, že ho mám.

Čo to u vás zmenilo z hľadiska pracovného života?

Materstvo ma obohatilo a som za to vďačná. Zmenilo mi pohľad na prácu aj na svet. Naučilo ma väčšej tolerancii, ktorá mi, priznám sa, možno trochu chýbala. Kedysi mi nerobilo problém hocikedy doma zapnúť počítač a pracovať aj po večeroch. Pri dieťati sa to nedá. No vôbec by som sa nebála zamestnávať matky. Ambiciózne matky idú ako píly. Dieťa zvýši vašu efektivitu, pretože svoj čas musíte rozdeliť medzi prácu, dieťa aj partnera.

Nie každý muž dobre znáša, keď je žena úspešnejšia. Ako to je u vás?

Som veľmi vďačná za to, že sa môžem naplno venovať kariére a môj partner mi s tým pomáha. Ale určite je to aj o kompromisoch, inak by to nešlo. Nemôžem mu povedať, nech si zbalí veci, lebo zajtra ideme do Izraela, všetko musíme spolu prebrať.

Viete si popri rodine a práci nájsť nejaký čas aj na seba? Čo rada robíte, keď sa vám to podarí?

Je to už horšie ako voľakedy. Ale snažím sa. Veľmi rada behám, najmä skoro ráno. Vtedy toho s čerstvou hlavou aj veľa vymyslím. Snažím sa behať aspoň trikrát do týždňa. Rada si doprajem aj kozmetiku, nechty, vlasy, pedikúru. Taktiež som veľká milovníčka saunovania a otužovania. A ešte mám rada kriminálky. Čítať teraz nestíham, čo ma veľmi mrzí, no deň by musel mať 48 hodín. Ale pozrieť si Poirota v nedeľu poobede, keď malý zaspí, to je ideálna kombinácia.

žiadne príspevky na zobrazenie