Chlapci z Polonín urobili dieru do sveta. Vymysleli Vlčie sirupy

0
Chlapci z Polonín urobili dieru do sveta. Vymysleli Vlčie sirupy

Vlčie hory a vlčie sirupy. Čo ich spája? Húževnatosť, cieľavedomosť a láska k rodnej hrudi motivovala dvoch mladých mužov natoľko, že sa rozhodli využiť potenciál vlastného regiónu. Oprášili výrobu tradičných domácich sirupov z čias ich babičiek. A práve tu, na východe Slovenska. Ich produkty dnes využívajú známe gastroprevádzky nielen na Slovensku. Reč je o známej neznámej značke mMMm – Vlčie sirupy. V rozhovore nám Miroslav Telehanič prezradil:

  • prečo práve názov Vlčie sirupy,
  • o zázraku menom ginger shot,
  • čo znamená možnosť byť farmárom pre Vlčie sirupy,
  • o výzvach na barmanských súťažiach,
  • o prepojení firmy s podporou cestovného ruchu v Poloninách,

Prvé sirupy ste začali vyrábať ako barman. Nevedeli ste si kúpiť sirupy v kvalite, ako ste si predstavovali. Ako je možné, že ostatným barmanom sirupy vyhovovali?

Haha, dobrá otázka (smiech). Nepovedal by som, že ostatným barmanom sirupy vyhovovali, skôr neboli veľmi na trhu iné poctivejšie alternatívy. Našťastie už je situácia na trhu iná.

Spontánne ste do tímu pri tomto nápade pozvali kamaráta z detstva, Juraja Kovaľa. Napadlo vám niekedy, že budete takto aj profesne spolupracovať?

Popravde veľmi nie, štúdiom a budúcim povolaním sme jeden od druhého išli veľkou okľukou. Ja som vyštudoval hotelovú akadémiu. Juraj naopak, má vysokú školu so zameraním na strojníctvo, no a pozrite spontánne varíme sirupy už 9 rokov (úsmev).

Podnikanie ste zasadili do rodného regiónu, priamo do rodnej obce Ulič. Uličská dolina je najvýchodnejší cíp Slovenskej republiky. Tam, kde podľa niektorých nič nie je, vnášate život, podnikateľského ducha, príležitosti. Nepozerajú na vás ako na zázrak?

To sa musíte prísť pozrieť na to osobne a opýtať sa domácich. Našou prioritou je zostať podnikať v tejto časti Slovenska a pokúsiť sa prispieť k tomu, aby táto časť Slovenska ostala zaujímavá nielen pre pohraničných policajtov kvôli hranici Schengenu, ale aj pre mladých ľudí, ktorí by nemuseli za prácou cestovať ďaleko od domova.

Názvom Vlčie sirupy ste sa inšpirovali na základe pohoria v Poloninách – Vlčie hory. Čo pre vás osobne znamenajú?

Poloniny, respektíve Vlčie hory, ako ste už spomenuli, sú naša domovina. Narodili sme sa v tejto časti Slovenska, vyrástli sme tu, veľa nám ten kraj dal a teraz je rad na nás, aby sme možno my aspoň po troške všetko vrátili, či už formou robenia osvety, že Vlčie hory – Národný park Poloniny existuje alebo tak, že pomôžeme ľudom a zabezpečíme pre nich dobré miesto pre život.

 

https://www.instagram.com/p/CLuEkNzKUh6/?igshid=8x6lkcmr3zt5&fbclid=IwAR2bRGfqeDp772VlGVZm1yDcIVsOxY2AsB0TfU5guS5yi8k_K_JsGYFNCCk

Pri výrobe sirupov pracujete len so 100% šťavami, ktoré neriedite. O aké sirupy majú odberatelia najväčší záujem?

Povedal by som, že chute sa každým rokom menia. Vždy sa snažíme prichádzať s niečím novým, neobkukaným. Aktuálne máme novú sezónnu kombináciu „Malina – Tymian“. Klasika, ktorá asi nikdy nevymrie, je kombinácia „Baza – Citrón“, s ktorou sme napríklad získali aj ocenenie na Great taste v Londýne.

Objednávajú si ľudia sirupy aj do domácností? Napríklad ako sirup vhodný pre deti s kvalitným, poctivým zložením.

Počas minulého roka sme boli nútení čo najrýchlejšie spraviť e-shop a tak sa dostať bližšie k ľuďom. Vďaka tomu si nás ľudia môžu konečne vziať si domov (úsmev) a pripraviť svojim ratolestiam chutné limonády.

Nerozmýšľali ste nad predajom sirupov v prevádzkach, ktoré s vami zdieľajú podnikateľskú filozofiu? Mám na mysli napríklad drobné predajne s bio potravinami alebo produktami od slovenských dodávateľov?

Samozrejme, neustále na tom pracujeme a veľmi sa tešíme, že sa nám podarilo práve dostať ešte bližšie k ľuďom do domácnosti a to vďaka obchodom ako Starý otec a najnovšie aj Farmfoods. Taktiež nás môžete nájsť v menších obchodíkoch s remeselnými produktmi alebo v sieťach predajní Náš dvor.

Čím sú tieto sirupy konzervované? Nájdeme v nich klasický biely cukor?

V našich sirupoch nepoužívame konzervanty, ale používame klasický biely slovenský kryštálový cukor, ktorý je zároveň prírodným konzervantom. Nakoľko nie je hnedý cukor ako hnedý, ostávame pri bielom cukre.

Počas pandémie si mnohí ľudia objednávali a kupovali práve váš ginger shot. Je to niečo, čo vzniklo počas aktuálnej situácie alebo teraz dostal ginger shot svoju šancu?

U nás vznikol ginger shot ako posledná záchrana v potápajúcej sa lodi (úsmev), nakoľko sme sa zameriavali 95% na gastro, ktoré bolo z dňa na deň zavreté. Pocítili sme aj my, čo to znamená. Našťastie sme hneď v prvý týždeň zareagovali a vytvorili tento produkt, ktorý nás podržal v prvej aj druhej vlne. Samozrejme, nebolo to nič extrémne, ale aspoň sme udržali zamestnancov a pokryli základné výdavky.

https://www.instagram.com/p/CN0EsVaqnW5/?igshid=1dcgnn8id19st&fbclid=IwAR2KDRT0OxDcD6Qere62qFNJZzK8cpNAhjXwZbQfXXroFrxZZklCTlf68mM

Na vašej webovej stránke ponúkate možnosť „buď náš farmár“. Hľadáte poctivých domácich farmárov so zmyslom pre pestovanie. Ako to vyzerá v praxi? 

V praxi to funguje tak, že máme určitý zoznám ovocia a bylín, ktoré vieme využiť v našich produktoch. Farmárovi ich ponúkneme a on sa môže rozhodnúť, o čo by mal záujem pri pestovaní. Vieme mu pomôcť s nákupom sadeníc, prípadne pri prvých vstupných nákladoch na sadbu a podobne, potom od neho odkupujeme suroviny za trhovú hodnotu.

Koľko farmárov a kde všade pomáha k pestovaniu ovocia práve pre Vlčie sirupy?

Aktuálne sa snažíme dostať ešte len tieto informácie k farmárom, máme už vysadené stromčeky rakytníka, arónie a bázy. Taktiež aplikujeme napríklad samozber ovocia, kde si chodíme k farmárom zbierať ovocie alebo vykupujeme ovocie z dvora. No zatiaľ je celý náš projekt ešte len v plienkach, nakoľko sa o ňom ešte len postupne začínajú dozvedať farmári. Taktiež sme si nasadili aj vlastné sadenice ovocia a začíname si dopestovávať ovocie a byliny.

https://www.instagram.com/p/COfokINq0ME/?igshid=16bp31l0asjmt&fbclid=IwAR3UsIVz74mHxpKOokHkdaHcHrExxeO9NTVsZtStOX4okJKWzH3LnVMpG1A

Ste zástancovia ručnej práce. Nepoužívate žiadne „pomôcky“. Neuvažujete nad zefektívnením niektorých procesov? Predsa len, ušetrili by ste čas, vyrobili viac…

Aj teraz používame drobné stroje, napríklad odšťavovače a centrifúgy, no naša vízia je ostať pri ručnej práci a to hlavne z dôvodu zamestnanosti. Sme z chudobného kraja a naším cieľom je podporiť zamestnanosť v tomto regióne.

Ktoré hlavné suroviny nájdeme vo vašich sirupoch?

Určite ovocné šťavy, ktoré nie sú z koncentrátov.

Ak Vlčie sirupy nepoznám, čo by som mal vyskúšať ako konzument v domácnosti a čo ako ako majiteľ gastro prevádzky?

Je to na preferencii chuti. Ak obľubujete napríklad rebarboru, tak smelo do toho (úsmev). No máme rôzne príchute napríklad „Grep – Bazalka“, čo je jeden z bestsellerov alebo aj „jablko – cvikla“ pre ľudí, ktorí majú radi zemiťejšie chute.

Miroslav, vy ste sa v roku 2019 umiestnili na prvom mieste v barmanskej súťaži World Class 2019. Taktiež ste boli nominovaní na Barovú osobnosť roka 2019. Čo je pre vás osobne najväčšou výzvou na týchto súťažiach?

Každá súťaž je o niečom inom, inak je pripravovaná, inak sa súťaží, no najväčšiu výzvou je vydať zo seba maximum a priniesť na súťaže vždy niečo nové a tak sa snažiť pomôcť udať trendy v gastronómii nie len na Slovensku.

Nerozmýšľate prepojiť Vlčie sirupy s podporou cestovného ruchu?

Postupne na tom pracujeme. Aj preto máme názov Vlčie sirupy, aby boli ľudia zvedaví, prečo Vlčie, kde môžeme následne vysvetliť, že sme z Vlčích hôr, ktoré sa nachádzajú v Národnom parku Poloniny.

Čo pre vás osobne znamenajú Vlčie sirupy?

Sú to naše sirupové deti.

Zdroj foto: archív M. T., @tomas.sici , @kavickari

Obyčajné jablká v neobyčajne chutnom šate: unikátna manufaktúra Janky z La Caramela

 

žiadne príspevky na zobrazenie