Na čo sa pripraviť, ak chcete odštartovať svoje podnikanie?

0
Na čo sa pripraviť, ak chcete odštartovať svoje podnikanie?

Sloboda rozhodovania, sebarealizácia a možnosť uchopiť veci do vlastných rúk. To všetko – a oveľa viac – poskytuje podnikanie. Ako však začať podnikať? Váhate, či sa na to hodíte, a či je váš podnikateľský nápad naozaj dobrý?  

Prirodzene nás pred začatím podnikania trápi množstvo podobných otázok. Netýka sa to len nášho biznis nápadu, ale mnohých iných faktorov. Riešime, koľko nás to bude stáť, aj to, koľko vybavovačiek nás čaká.

Podnikanie je teda úplne rozdielne ako klasické zamestnanie. Vyžaduje si správne nastavenie mysle, ak chceme biznis dotiahnuť k úspechu. Pri začatí podnikania totiž prichádzate o istoty, ktoré máte v bežnom zamestnaní – či už sa to týka dôchodku, zdravotného poistenia alebo náhradného voľna. Ak sa objaví problém, vy budete tá osoba, ktorá ho bude musieť vyriešiť, nech sa deje, čo sa deje.

Na druhú stranu, ste sám sebe pánom. A to je to, prečo do konca života neoľutujete svoje rozhodnutie začať podnikať.

Podnikanie – ako mám začať? 

Zoznam produktov a služieb, ktoré sú na trhu vyhľadávané, je skutočne nekonečný. To teda znamená veľkú príležitosť pre vás. Možno máte dlhoročný sen ohľadom podnikania, ktorý by ste si chceli splniť. Možno máte nápad, ako by sa súčasné produkty alebo služby mohli poskytovať inak.

Pamätajte: Ako pri všetkom, aj v podnikaní sú začiatky najťažšie. Túžba, disciplína a rozhodnosť sú však nevyhnutné pre úspešný biznis.

Podnikanie nezačínajte bez poznania svojho zákazníka

Základom podnikania je mať skvelý nápad alebo inšpiráciu. Čo však nevyhnutne potrebujete, je existencia vášho konečného zákazníka. Stačí, ak je vaša “diera na trhu” malá, no napriek tomu zisková. Jedine vtedy váš biznis bude fungovať.

Začatie biznisu sa nezaobíde bez marketingového prieskumu. Vedzte, že aj tie najväčšie spoločnosti si najprv robia prieskumy, aby dokonale spoznali svoj cieľový segment. Aj vy teda potrebujete analyzovať svoj produkt, a rovnako aj typ zákazníka, na ktorého sa chcete zamerať.

Prečítajte si viac informácií o tom, čo je dôležité pre podnikanie a ako začať podnikať (aj bez peňazí)

podnikanie

Je potrebné presne zadefinovať špecifickú skupinu zákazníkov. Ideálne je, ak je čo najmenšia. Kto je môj zákazník? Aké má zvyky, ciele, túžby? Na tieto otázky si odpovedzte buď sami, alebo s pomocou sociálnych sietí, ktoré dnes poskytujú nekonečné možnosti. Viac o tom, ako si zadefinovať cieľovú skupinu, sa dočítate v tomto článku.

Ak ste si týmto procesom prešli, je načase pouvažovať nad vaším obchodným menom – značke. Tá by mala byť ľahko zapamätateľná, zaujímavá a spájať sa s vašim produktom alebo službou. 

Až teraz sa začína tvrdá práca, ktorá stojí za začiatkom každého úspešného biznisu.

Koľko ma bude stáť začatie podnikania?

Začínajúcich podnikateľov trápi hlavne táto otázka. Prirodzene, na začiatok budete musieť siahnuť hlbšie do vrecka. Každé podnikanie si však vyžaduje rozdielnu investíciu. Taktiež aj právne formy podnikania sa líšia rôznymi výškami vkladu pri ich založení.

Pre začatie biznisu teda potrebujete adekvátny kapitál. Množstvo podnikateľov prvotné vklady získava z úspor, prípadne im pomáhajú priatelia či rodina. To samozrejme nie je zlá cesta. Pre získanie biznis kapitálu môžete požiadať aj o úver.

Prečítajte si, ako si vytvoriť dobre vypracovaný biznis plán

Ako rýchlo sa mi vrátia investície vložené do podnikania?

Vklady, ktoré vložíme do biznisu, sa väčšinou vracajú po 6 až 12 mesiacoch. To je samozrejme len priemer. Každý by chcel zisk nadobudnúť v čo najkratšom čase. To sa však stáva málokedy. Myslite realisticky. Odkladajte si teda finančnú rezervu, ktorá vás podrží v začiatkoch vášho podnikania.

podnikanie

Aká právna forma podnikania bude tá správna?

Do určitého bodu si pri plánovaní biznisu viete poradiť sami. Pri výbere formy podnikania by ste však mali požiadať o názor odborníka. Prečo? Skôr či neskôr sa budete musieť popasovať s vybavovaním patentov, ochranných známok či copyrightu, rovnako aj s evidenciou značky.

S tým vám šikovne poradí právnik alebo odborný poradca. Ak máte takéhoto človeka vo svojom kruhu známych, je to pre vás len obrovské plus. Využite teda kontakty, ktoré máte a nechajte si poradiť. Známosti vám pomôžu aj pri hľadaní spoľahlivej účtovníčky.

Prečítajte si tiež 10 šikovných tipov, ktoré vám pomôžu v podnikaní

Najvhodnejšie právne formy podnikania na Slovensku

Pre laika je trošku náročnejšie vyznať sa v (ne)výhodách rôznych foriem podnikania. Nápad síce vzniká lusknutím prsta. No registrácia na daňovom úrade či získanie licencie býva na dlhšiu trať.

Ak ste začínajúci podnikateľ, vhodnou právnou formou pre vás bude živnosť alebo s.r.o.  Aký je medzi nimi rozdiel?

Podnikanie na živnosť

Živnosť je vhodná najmä pre jednotlivcov, ktorí chcú podnikať samostatne. Podnikateľ ju vykonáva vo vlastnom mene a na vlastnú zodpovednosť. Za záväzky ručí do výšky svojho majetku a je povinný platiť si odvody od začiatku podnikania. Založenie živnosti bude trvať 3 až 4 dni.

Zriadenie živnosti je jednoduché. Potrebujete však presne definovať činnosti, ktorým sa budete venovať. Pri niektorých živnostiach je nutné mať určité vzdelanie alebo prax.

Výhodou živnosti je, že si môžete uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane. Taktiež máte právo na stravné vo výške 4 € za každý pracovný deň. Čo sa týka evidencie účtovných dokladov, môžete si vybrať, či si budete viesť jednoduché alebo podvojné účtovníctvo. Jedinou veľkou nevýhodou je ručenie za záväzky celým majetkom

podnikanie

Podnikanie právnou formou s. r. o.

Na druhú stranu je tu spoločnosť s ručením obmedzeným, teda s. r. o. Tá je vhodná ako pre jednotlivca, tak aj pre viacero spoločníkov (avšak maximálne 50 osôb). Pri tejto forme podnikania majitelia za záväzky neručia v plnej výške, ale iba do výšky nesplateného vkladu (t. j. do výšky vkladu, ktorý doposiaľ neuhradil). Firma zas za záväzky ručí celým svojím majetkom. Založenie s.r.o. trvá približne 10 a viac dní.

Podmienkou založenia s.r.o. je vloženie kapitálu zakladateľov spoločnosti. Minimálne základné imanie je v Obchodnom zákonníku definované na 5 000 €. Spoločníci a konatelia nemusia poberať príjem za výkon činnosti. Znamená to, že z titulu vlastníctva nemusia platiť odvody do zdravotnej ani sociálnej poisťovne.

Výhodou s.r.o. je teda obmedzené ručenie vlastníkov aj fakt, že konateľ nemusí platiť odvody vo vzťahu k spoločnosti. Nevýhodou je zas nemožnosť uplatnenia si nezdaniteľnej časti základu dane ani stravného. Okrem toho je s.r.o.-čka povinná viesť si podvojné účtovníctvo, čo je prácnejšie. Rovnako je potrebné vykonávať daňovú a účtovnú uzávierku. Bez šikovnej účtovníčky sa teda nezaobídete.

Obe právne formy podnikania majú svoje negatíva aj pozitíva. Ani jednou však nepochybíte. Ak sa aj rozhodnete podnikať samostatne, neznamená to, že na všetko zostávate sami. Obklopte sa šikovnými ľuďmi, ktorí do vás vlejú motiváciu, inšpirujú vás a poskytnú vám adekvátny feedback

Dnešná doba praje podnikateľom viac, ako to bolo v minulosti. Pomoc vám ponúkajú viaceré zdroje – v prvom rade internet, ale aj rôzne kurzy a semináre. Pomocnú ruku podáva začínajúcim podnikateľom aj Slovak Business Agency (SBA) či Slovenská sporiteľňa cez portál www.zacinamepodnikat.sk. Bola by škoda to nevyužiť, čo poviete?

žiadne príspevky na zobrazenie