Najkrajšie a najvyššie drevostavby v Európe

0
Najkrajšie a najvyššie drevostavby v Európe

Ešte pred niekoľkými rokmi dosahovala výška najvyšších drevostavieb iba pár metrov. Tímy architektov, developerov a stavebníkov však urobili kus práce, ktorej výsledkom sú elegantné drevené objekty dorastajúce až do niekoľkých desiatok metrov.

Najvyššie drevostavby v Európe už prekonali výšku 70-80 metrov. Tou sa výšková hranica, ktorú je pri realizácii budov z drevených konštrukcií možné dosiahnuť, ani zďaleka nekončí. Potvrdzuje to aj niekoľko pripravovaných projektov, ktoré majú obohatiť európsku stavebnú mapu o ďalšie výškové projekty. Tie sa zaradia medzi najkrajšie a najvyššie drevostavby v Európe.

Mjøstårnet (Brumunddal, Nórsko)

Elegantná drevená stavba, ktorá patrí k rezidenčným klenotom nórskeho mesta Brumunddal, je aktuálne najvyššou európskou drevostavbou. Prvenstvo v tomto rebríčku si drží už od roku 2019, kedy bol 18-poschodový rezidenčný projekt Mjøstårnet s výškou 85,4 m dokončený a skolaudovaný.

Treet (Bergen, Nórsko)

V Nórsku stojí aj ďalšia výšková drevostavba, ktorá patrí medzi najkrajšie drevené budovy svojho druhu. Jedná sa o 14-poschodový bytový dom Treet, ktorý stojí v meste Bergen od roku 2015. Rezidenčný objekt s výškou 52,8 m bol svojho času najvyššou drevostavbou na severe Európy, no to už po realizácii projektu Mjøstårnet neplatí.

HoHo (Viedeň, Rakúsko)

Medzi najkrajšími a najvyššími drevostavbami nechýba ani viedenská polyfunkčná budova Holz-Hochhaus, verejnosti známa ako HoHo. Objektu s hybridnou konštrukciou, ktorej časť tvorí drevo a časť betón, sa na chvíľu podarilo obsadiť vedúcu priečku v rebríčku najvyšších drevostavieb na svete. Jeho 84-metrovú výšku ale neskôr prekonal nórsky líder Mjøstårnet.

The Wood Hotel (Skellefteå, Švédsko)

Drevo ako hlavný stavebný a konštrukčný materiál začal priťahovať aj majiteľov ubytovacích zariadení. Jedným z tých, na ktorých výstavbu bolo použité drevo, je 20-poschodový hotel vo švédskom meste Skellefteå. Zariadenie s 205 štandardnými izbami má výšku až 75 metrov, čo z neho robí jednu z najvyšších drevostavieb v celej Európe.

Stadthaus (Londýn, Veľká Británia)

Drevená rezidenčná budova s výškou 30 metrov stojí v londýnskej lokalite Hackney už od roku 2009. Výsledkom približne 2-ročnej realizácie tohto projektu je 9-poschodový bytový dom Stadthaus s úžitkovou plochou 2890 m². Ide o jednu z prvých výškových drevostavieb v západnej Európe, ktoré boli zrealizované pomocou prefabrikovaných drevených dielov.

Finforest Modular Office (Espoo, Fínsko)

Administratívny objekt s úžitkovou plochou viac ako 13 000 m² patrí už od roku 2005 medzi najväčšie a najvyššie kancelárske drevostavby v Európe. Pozornosť vzbudzuje najmä svojím dizajnom, ktorého kompozícia sa opiera o prepracované prepojenie obdĺžnikových modulov poskladaných do elegantného celku. Kancelársky komplex zaujme aj 2 átriami s oblúkovitým tvarom.

H8 (Bad Aibling, Nemecko)

9 štandardných apartmánov vo výškovej drevenej veži urobilo z bytového domu H8 nemecký unikát. Podobnú drevostavbu s elegantným dizajnom by sme totiž v roku 2011 hľadali v celej krajine márne. 8-poschodová budova sa vyšplhala do výšky 25 metrov, čo bolo v tom období najviac spomedzi všetkých dokončených drevostavieb v Nemecku.

Do zoznamu najvyšších drevostavieb v Európe už čoskoro pribudnú nové budovy. Niektoré z nich premiešajú poradie aj na vedúcich pozíciách v rebríčku najvyšších drevostavieb, iné sa uskromnia s nižšími priečkami. Architekti však kladú stále vyšší dôraz na dizajn stavieb, takže okrem výškových rekordov môžeme očakávať aj originálny a nadčasový vzhľad, ktorý bude môcť konkurovať aj najkrajším budovám zhotoveným z iných stavebných materiálov.

Prečítajte si aj: 7 svetových budov, ktoré sú vzorom udržateľnej výstavby

Zdroj foto na titulke: Pixabay

žiadne príspevky na zobrazenie