Najkrajšie filmové domy a ich interiéry

0
Najkrajšie filmové domy a ich interiéry

Akcia, zábava, dobrodružstvo, romantika. Nielen to zažili domy, v ktorých sa odohrávali najsledovanejšie filmové príbehy. Niektoré prešli viditeľnou premenou, iné si zachovali pôvodný vzhľad, aký sme mohli vidieť v kine alebo na televíznych obrazovkách. Viaceré z nich však spája, že sú považované za najkrajšie filmové domy na svete.

671 Lincoln Avenue (Winnetka, Illinois, USA)

Jedným z filmových domov, ktoré prešli premenou, je sídlo Kevina a jeho rodiny z filmu Sám doma. Vonkajšia podoba stavby z červenej tehly ostala takmer rovnaká, no interiér s výmerou necelých 400 m² je pozmenený. Zmeny sa ale nedotkli dispozičného riešenia. Dom má aj dnes 5 spální a 3 kúpeľne. V pracovni však pribudlo piano a steny boli premaľované na šedé. Iné je aj schodisko, ktoré nahradilo to pôvodné.

Foto: Wikimedia – Famartin

Twilight Swan House (St. Helens, Washington, USA)

Sága Twilight má časy najväčšej slávy za sebou, no v meste St. Helens sa dá atmosféra tohto  príbehu nasávať stále. Postarali sa o to majitelia domu z 30. rokov 20. storočia, ktorý vo filme slúžil ako Bellin dom. Twilight Swan House sa v súčasnosti prenajíma, pričom záujemcovia ochotní zaplatiť za noc 440 USD majú k dispozícii 5 izieb pre 10 hostí. Dom sa od natáčania príliš nezmenil. V izbách akurát pribudli tematické doplnky a makety jednotlivých postáv.

Vila na ranči z filmu Vlk z Wall Street (Old Brookville, New York, USA)

Príjem, akým disponoval Vlk z Wall Street, stačil na kúpu luxusnej vidieckej vily v dedinke Old Brookville na Long Island. Jej skutočná cena pred pár rokmi dosahovala 3,4 mil. USD. Kupujúcemu ponúkla presvetlenú rezidenciu s výmerou 808 m², ktorá stačila na to, aby sa do domu zmestilo 5 spální a veľká 2-poschodová vstupná hala. V dome nechýba veľká obývačka napojená na spoločenskú miestnosť, v ktorej sa nachádza aj bar a biliardový stôl. K vile patrí aj 2-akrový pozemok s vlastnou jazdiarňou.

Ennis House (Los Angeles, Kalifornia, USA)

Veľký betónový dom z roku 1924 poslúžil pri natáčaní viacerých filmov. Do tých sa dostal po tom, čo v ňom bolo natočených zopár úspešných reklám. Objekt navrhnutý architektom F. L. Wrightom sa objavil napríklad vo filmoch Dom hrôzy (1959), Deň kobyliek (1975) alebo Blade Runner (1982). Ich režiséri naplno využili prevzdušnené priestory s plochou vyše 550 m². Keďže interiér uprostred betónových stien pôsobí surovo a miestami až tajomne, hodil sa hlavne do hororov a sci-fi filmov.

Foto: Wikimedia – Mike Dillon

El Fureidis (Montecito, Kalifornia, USA)

Ešte o niečo staršia je vila El Fureidis v kalifornskom Montecito, kde počas natáčania filmu Scarface prebýval Tony Montana. Luxusný dom s výmerou 9 800 m² bol postavený v roku 1906 na viac ako 10-akrovom pozemku obklopenom peknými prírodnými scenériami. Dom bol vybudovaný s prvkami rímskeho a stredomorského štýlu, ktorý vidieť zvonku aj zvnútra. Tony Montana a jeho najbližší v ňom mali k dispozícii 4 komfortné spálne a 4 plne vybavené kúpeľne.

Elrod House (Palm Springs, Kalifornia, USA)

Medzi najkrajšími filmovými domami nesmie chýbať dom Jamesa Bonda z filmu Diamanty sú večné. Vila s výmerou 830 m² nebola nadčasovým rezidenčným dielom len v čase točenia filmu. Dom z konca 60. rokov 20. storočia, ktorého cena sa pred časom vyšplhala približne na 6 mil. USD, je aj po rokoch dielom schopným plniť najvyššie nároky na bývanie. Obyvatelia majú k dispozícii 5 spální, nadštandardne zariadenú kuchyňu a obývačku s kruhovou stenou, ktorá rezidencii dodáva originálny vzhľad. Celkový estetický dojem dopĺňa aj ladne zvolená kombinácia dreva a betónu.

V zozname najkrajších filmových domov sa objavujú ďalšie elegantné stavby. Každá z nich ponúka niečo iné. Kým niekto ocení viktoriánsku klasiku v podobe domu Hannibala Lectera z filmu Mlčanie jahniat, vkusu iného ulahodí skromný britský domček, akým je rodný dom Harryho Pottera v anglickom meste Bracknell. Na svoje si prídu aj milovníci modernejších stavieb, aké reprezentuje napríklad dom, kde sa natáčal film Protivné baby.

Prečítajte si aj: 12 najzvláštnejších domov na svete – chceli by ste v nich bývať?

Zdroj foto na titulke: Wikimedia – Mike Dillon

žiadne príspevky na zobrazenie