Najkrajšie gotické stavby na svete

0
Najkrajšie gotické stavby na svete

Jeden z najobdivovanejších stavebných slohov kraľoval európskej architektúre zhruba 3 až 4 storočia. Aj keď po dlhodobej nadvláde ho vystriedali nové štýly, monumentálne stavby vybudované podľa princípov gotiky zdobia mestá v rôznych kútoch sveta dodnes.

Gotika začala písať príbeh všestranného umeleckého smeru v 11.-12. storočí. Vo francúzskej architektúre, odkiaľ sa šírila do celej strednej a západnej Európy, si začala upevňovať pozíciu zhruba v polovici 12. storočia. Ako štýl nadväzujúci na románsky sloh sa najprv uplatňovala v návrhoch sakrálnych stavieb. Neskôr jej prišli na chuť aj majitelia hradov, zámkov či iných prominentných sídel svetského typu. Mnohé z nich patria aj po dlhých storočiach od výstavby medzi najkrajšie gotické stavby na svete.

Katedrála Notre-Dame v Paríži (Paríž, Francúzsko)

Nad osudom najslávnejšej francúzskej katedrály visí po požiari z roku 2019 naďalej otáznik. Nič to však nemení na tom, že honosný parížsky chrám je stále klenotom francúzskej gotiky. Sakrálny objekt s 2 vežami dosahujúcimi výšku 69 metrov, do ktorého sa zmestí naraz 9000 ľudí, sa staval viac ako 180 rokov. Definitívne hotový bol v roku 1345.

Foto: www.pixabay.com

Opátstvo Mont-Saint-Michel (Manche, Francúzsko)

Francúzsko ako kolísku gotiky zdobí viacero fascinujúcich diel, ktoré patria medzi najkrajšie gotické stavby na svete. Ďalšou je komplex kláštorných budov Mont-Saint-Michel v malej ostrovnej lokalite v Dolnej Normandii. Gotické budovy s opevnením boli k starému opátstvu pristavané v 13. storočí. Najväčšou pýchou opátstva je La Merveille (Zázrak), ktorý Victor Hugo označil za najkrajšiu stenu v Európe.

Katedrála Panny Márie v Palma de Mallorca (Malorka, Španielsko)

Z katedrál sa do rebríčkov najkrajších gotických stavieb na svete pravidelne dostáva aj chrám zasvätený Panne Márii v hlavnom meste Malorky. Sakrálna stavba, ktorú miestni nazývajú aj La Seu, sa začala stavať v prvej polovici 13. storočia. Komplex zo zlatohnedého pieskovca, ktorý stojí na základoch niekdajšej mešity, bol dokončený až v roku 1601.

Palazzo Ducale (Benátky, Taliansko)

Gotikou to takmer na každom kroku dýcha aj v Taliansku. Jedna z najkrajších stavieb v tomto štýle sa nachádza v Benátkach. Palác známy pod názvom Palazzo Ducale sa vybudoval v 14. storočí. Okrem znakov typickej benátskej gotiky sú na ňom viditeľné aj byzantské prvky. Za čias Benátskej republiky bol chvíľu sídlom miestneho vládcu. Dnes slúži ako sídlo múzea.

Katedrála Santa Maria del Fiore (Florencia, Taliansko)

Medzi talianskymi gotickými stavbami vyniká aj „florentský dóm“. Dominanta Florencie, ktorá bola zapísaná do Svetového dedičstva UNESCO, sa začala stavať na konci 13. storočia. Dokončená bola v prvej polovici 15. storočia, pričom pôvodné architektonické plány neskôr doplnil návrh nádhernej tehlovej veže s nadčasovým renesančným vzhľadom.

Foto: www.pixabay.com

Hrad Karlštejn (Karlštejn, Česká republika)

Máloktorý zo stredovekých hradov si udržal pôvodný gotický vzhľad. Opakované prestavby spôsobili, že hradné sídla sú v súčasnosti zmesou viacerých štýlov. Výnimkou nie je ani český Karlštejn, ktorý si však zachoval množstvo viditeľných gotických prvkov. Aj vďaka tomu je hradný klenot zo 14. storočia jednou z najkrajších svetských stavieb nielen v ČR, ale v celej Európe.

Foto: www.pixabay.com

Hrad Malbork (Malbork, Poľsko)

Gotika v plnej paráde je viditeľná aj na monumentálnom poľskom hrade Malbork. Pevnosť, ktorej rozloha dosahuje vyše 250 000 m², má niekoľko prvenstiev. Okrem toho, že údajne ide o najväčší hrad na svete, stojí za zmienku prvenstvo v rebríčku najväčších tehlových stavieb. Hrad je podľa expertov na architektúru zároveň najväčšou zachovalou gotickou stavbou sveta.

Foto: www.pixabay.com

Krása gotiky neobišla ani Slovensko. U nás sa síce nebudovali také veľkolepé budovy, aké sú v iných štátoch, no niekoľko elegantných veľdiel zdobí aj naše mestá. Podstatnú časť gotickej zbierky tvoria kostoly, napríklad Dóm sv. Alžbety v Košiciach. Medzinárodne populárny je aj gotický oltár majstra Pavla v Levoči. Najkrajšie gotické pamiatky mapujú aj tzv. gotické cesty, ktoré vedú regiónmi Gemer a Spiš.

Prečítajte si aj: Najkrajšie barokové stavby na svete

Zdroj foto na titulke: www.pixabay.com

žiadne príspevky na zobrazenie