Najkrajšie zámky v krajinách V4

0
Najkrajšie zámky v krajinách V4

Štáty Vyšehradskej skupiny (V4) sú známe obrovským množstvom zámkov. Niektoré sú aj po rokoch existencie nádhernými veľdielami, ktoré sa právom zaraďujú na popredné pozície aj v rebríčku najkrajších zámkov v Európe.

Zámok Děčín (Děčín, Česko)

Niekdajší hradný komplex prestavaný na štýlový zámok nie je jednou z najnavštevovanejších pamiatok v severných Čechách náhodou. Návštevníkov Děčínskeho zámku čaká nespočetné množstvo užitočných poznatkov, prehliadky skvostných záhrad na čele s Ružovou záhradou a majestátne výhľady zo zámockého areálu, ktorý je postavený na vysokej skale nad sútokom riek Labe a Ploučnice.Foto: www.pixabay.com

Zámok Hluboká (Hluboká nad Vltavou, Česko)

Kým zámockej mape v severných Čechách vládne Děčín, estetickým vládcom južných Čiech je Zámok Hluboká. Ten nadobudol svoju súčasnú podobu v priebehu 19. storočia po tom, čo v minulosti prešiel viacerými stavebnými zásahmi. Do Hlubokej nad Vltavou láka veľkými záhradami, galériou so vzácnymi obrazmi a knižnicou s vyše 60 000 zväzkami.

Lednický zámok (Lednice, Česko)

Niekdajší renesančno-barokový zámok bol v 19. storočí prestavaný podľa štýlu, ktorý čerpá z anglickej neogotiky. Samotné zámocké sídlo ale nie je jediným dôvodom, pre ktorý sa do Lednicko-valtického areálu, zapísaného aj do Svetového dedičstva UNESCO, hrnú tisícky návštevníkov. Lednický zámok im ponúka aj možnosť jazdy na koči či návštevu takmer 60 metrov vysokého minaretu, ktorý patrí medzi najvyššie v celej Európe.Foto: www.pixabay.com

Smolenický zámok (Smolenice, Slovensko)

História Smolenického zámku siaha do 14. storočia, kedy bol postavený na mieste bývalého hradu. V druhej polovici 19. storočia ho Pálffyovci prestavali podľa vzoru stredofrancúzskych romantických zámkov. Túto podobu si zachoval dodnes. V súčasnosti slúži ako Kongresové centrum SAV. Počas letných prázdnin je za účelom prehliadok prístupný širokej verejnosti.

Bojnický zámok (Bojnice, Slovensko)

Rod Pálffyovcov zasiahol aj do histórie Bojnického zámku. Aj ten bol vybudovaný na mieste bývalého hradu. Romantická stavba so zachovalými renesančnými a neogotickými prvkami sa vypína na travertínovom kopci na okraji Bojníc. Už niekoľko desiatok rokov je sídlom múzea s niekoľkými vzácnymi expozíciami.Foto: www.pixabay.com

Vajdahunyad (Budapešť, Maďarsko)

Zámocký komplex Vajdahunyad, ktorý je pýchou budapeštianskeho parku Városliget, nemá až takú historickú hodnota, no z hľadiska architektonického prevedenia ide o veľdielo. Autori ho navrhli ako súbor objektov inšpirovaných prvkami z viacerých stavebných slohov. Širokej verejnosti bol sprístupnený v roku 1896. V súčasnosti v ňom sídli aj expozícia spadajúca pod Maďarské poľnohospodárske múzeum.

Hotel Palota (Lillafüred, Maďarsko)

Rozprávkový palác v mestečku Lillafüred, situovaný v prostredí Národného parku Bükki, nie je iba jedným z najkrajších zámkov. Podľa expertov sa zároveň radí k najkrajším hotelom v celom Maďarsku. Hotel Palota, ako je 4-hviezdičkový komplex pomenovaný, očarí najmä visutými záhradami a výhľadom na jazero, ktoré sa nachádza len kúsok od hotelového areálu.

Zámok Moszna (Moszna, Poľsko)

Nadštandardné ubytovanie v hotelových izbách ponúka aj poľský Zámok Moszna, ktorý sídli v rovnomennom meste. Okrem toho, že má pre hostí k dispozícii vyše 300 izieb a priestrannú kongresovú sálu, známy je aj 99 vežami, ktoré sa vypínajú na strechách jednotlivých objektov tvoriacich veľký zámocký komplex.Foto: www.pixabay.com

Książ (Wałbrzych, Poľsko)

Dolnosliezsky Książ nepatrí iba k najkrajším, ale zároveň aj k najväčším zámkom. Údajne ide o tretí najväčší zámok v Poľsku. Súčasnú podobu získal po opakovaných prestavbách, pričom najväčšie stavebné zásahy prebehli v 18. storočí a na začiatku 20. storočia. Počas 2. svetovej vojny bol výrazne poškodený, no rekonštrukcia zo 70. rokov mu vrátila zašlú slávu a urobila z neho pamiatku vyhľadávanú domácimi aj zahraničnými turistami.

9 predstavených veľdiel je iba malým výberom z pestrého výberu najkrajších zámkov v krajinách V4. Ďalšie architektonické klenoty, ktoré fascinujú (nielen) jedinečným dizajnom, nájdeme takmer v každom regióne od českého Děčína po východ Slovenska, od maďarského Balatonu po pobrežie Baltského mora.

Zdroj foto na titulke: www.pixabay.com

žiadne príspevky na zobrazenie