Najlegendárnejšie bohyne v starej mytológii

0
Najlegendárnejšie bohyne v starej mytológii

Narastajúci vplyv žien v posledných desaťročiach nie je z historického hľadiska žiadnou novinkou. V dejinách sa objavuje viacero epoch, kedy predstaviteľky ženského princípu stáli v popredí a ovplyvňovali celospoločenské dianie. Niektoré z nich dokonca ťahali za nitky „zhora“, či už z nebies, z Olympu alebo z vyšších svetov.

So ženami, ktoré dozerali na svet a ľudstvo v ňom „zhora“, sa stretávame v každej mytológii. Svoje bohyne mali starí Sumeri, Egypťania, Severania, Slovania aj antickí Gréci a Rimania. Mnohé z nich sa stali legendami, ktoré dodnes fascinujú umelcov, historikov, scenáristov aj laických priaznivcov mytológie. Príbehy o najlegendárnejších bohyniach a ich zásahoch do chodu sveta tak prežívajú naďalej a postupne sú odovzdávané ďalším generáciám.

Foto: www.pixabay.com

Afrodita – grécka bohyňa lásky

Nežná, krásna a príťažlivá, najmä takto bola zobrazovaná Afrodita, grécka bohyňa sexuality a lásky. V latinčine je známa ako Venuša, starí Gréci ju nazývali aj Cypriánka. Tento názov je prischol kvôli polohe kultového centra, ktoré manželke údajne najškaredšieho gréckeho boha Hefaista zriadili na Cypre.

Aténa – grécka bohyňa múdrosti

Aténa je dodnes známa najmä ako bohyňa múdrosti. Jej „kompetencie“ však siahali omnoho ďalej. Zeus jej zveril patronát aj nad právom, spravodlivosťou, umením a remeslami. Mocnej bohyni obetovali aj vojaci, ktorým pomáhala v bojoch o Tróju. Kľúčovú úlohu zohrávala aj v živote Aténčanov, ktorým dala jedlo a drevo.

Artemis – grécka bohyňa lovu

Jedna z najmilovanejších dcér veľkého Dia, dvojička boha Apolóna, bola ochrankyňou lesov a divej zveri. Nie náhodou ju starí Gréci často zobrazovali s lukom a s laňou. Diana, ako bola nazývaná v antickom Ríme, však nemala patronát len nad lovom. Vládca Olympu z nej urobil aj bohyňu mesiaca.

Héra – grécka bohyňa manželstva

Neodmysliteľné miesto v gréckej mytológii má aj Héra. Diova manželka, kráľovná Olympu, bola bohyňou rodiny, manželstva a pôrodu. Často však nemala čas na svoje „božské“ úlohy. Keďže Zeus jej zahýbal so smrteľníčkami, množstvo energie vynakladala na to, aby im a ich deťom urobila zo života peklo. Svoje o tom vie Herkules, ktorý neustále bojoval s nástrahami nastraženými najvyššou gréckou bohyňou.

Eset – egyptská bohyňa manželstva

Okolo egyptskej bohyne Eset, ktorú v neďalekom Grécku nazývali Izis, je mnoho tajomstiev a nezodpovedaných otázok. Podpísalo sa pod to manželstvo s Usirevom, vládcom podsvetia, ktoré bolo vždy opradené záhadami. Egypťanom to však nebránilo v tom, aby Eset uctievali ako jednu z najmocnejších bohýň schopných navrátiť život a spájali si ju s archetypom matky a manželky.

Freya – severská bohyňa plodnosti

V severskej mytológii je viacero vplyvných bohýň. Zásadnú úlohu medzi nimi zohrala Freya, ktorá nebola iba bohyňou plodnosti, ale tiež lásky, krásy a úrody. Jednalo sa o akúsi severskú Afroditu, navyše s patronátom nad mágiou a veštením. Často je zamieňaná s bohyňou Frigg, Ódinovou manželkou. Podľa expertov na severskú mytológiu však ide o 2 odlišné bohyne.

Skadi – severská bohyňa zimy

Patronát nad temnou severskou zimou sa ušiel bohyni Skadi. Tú Severania vykresľovali ako rýchlu a priam neviditeľnú bohyňu, ktorá podnikala nebezpečné lovecké výlety v zasnežených horách Škandinávie na lyžiach. Keďže chodila loviť sama iba s lukom a nikdy sa jej nič vážne nestalo, Severania ju považovali za vládkyňu zimy.

Mokoš – slovanská bohyňa ženskosti a plodnosti

Pozíciu jednej z najvýznamnejších bohýň v slovanskej mytológii zaujala Mokoš. Tá sa stala patrónkou ženskosti, plodnosti, manželstva a rodiny. Starí Slovania ju považovali za bohyňu-matku, ktorá sa starala o ženské práce a plodnosť v slovanských domovoch. Medzi jej úlohy patrila aj ochrana pôdy a starostlivosť o úrodu.

Uvedené mytologické postavy sú iba zlomkom z rozmanitého zoznamu bájnych bohýň. Silné a vplyvné ženy dozerajúce na svet sa objavovali aj v ďalších mýtoch od starého kontinentu až po vzdialené Japonsko. Medzi ďalšie bohyne, s ktorými sa spájajú legendárne príbehy, patrí aj perzská Anáhitá, indická Lakšmí či japonská Amaterasu Ómikami.

Prečítajte si aj: Ženské bojovníčky v minulosti – ktoré žili naozaj, ktoré iba v príbehoch?

Zdroj foto na titulke: Pixabay

žiadne príspevky na zobrazenie