Najlepšie bryndzové halušky, ktoré budete milovať

0
Najlepšie bryndzové halušky, ktoré budete milovať
bryndzové halušky

Bryndzové halušky sú povinnou súčasťou nášho menu. Varíme ich pravidelne, aspoň raz mesačne.

Bez bryndze si už neviem ani predstaviť svoj jedálniček. Bryndzové pomazánky, alebo len čerstvý chlebík s bryndzou a cibuľkou, demikát či bryndzové slané koláče z kysnutého cesta. Mňam! Ak by som sa opýtala mojich detí, ktoré jedlo majú najradšej, jednoznačne by odpovedali – bryndzové halušky.

S haluškami som doslova vyrastala, ale nie pre každého sú prirodzeným receptom a mnohí sa pravidelne snažia a nie a nie, aby sa tie halušky podarili na 100 %. Buď sú tvrdé, suché či zlepené do jednej masy. Keď som na diaľku vysvetľovala recept môjmu budúcemu mužovi a on ich pripravoval pre portugalcov, prihoreli mu. Počuli ste už, že halušky dokážu aj prihorieť? Predstavte si, áno, stalo sa.

Bryndza a jej význam pre zdravie

Bryndza je našim národným pokladom. Obsahuje veľa probiotických kultúr, tuku, vitamínov skupiny B, minerálov a tiež vitamínov A, D, E a K, ktoré sú rozpustné v tuku. Vyrába sa prevažne z ovčieho mlieka, ktoré obsahuje omnoho vyššie hodnoty ako kravské. Oplatí sa dopriať si ju pravidelne.

Čo potrebujeme na halušky?

Na jednu porciu halušiek pre 4 – 5 osôb potrebujeme:

  • 8 stredných zemiakov
  • 1 – 2 vajíčka
  • Hladká múka podľa potreby
  • Štipka soli
  • 500 g brydze
  • 25 dkg slaniny
  • Zelená cibuľka/ pažitka na ozdobu

Možnosť pridať na rozrobenie bryndze

  • Sladká alebo kyslá smotana (podľa chuti)
  • Troška mlieka

Postup prípravy bryndzových halušiek:

Pripravíme si na malé kocky nakrájanú slaninku a orestujeme ju vopred na panvici. Popritom dáme variť vodu do veľkého hrnca (asi do 3/4 výšky)

Očistíme a nasrúhame/ alebo rozmixujeme tyčovým mixérom zemiaky do veľkej misy. Pridáme dve vajíčka, štipku soli a múku podľa potreby. Cesto nemá byť husté, ale ani veľmi riadke. Medzičasom dáme variť vodu do veľkého hrnca. Keď vrie, jemne ju osolíme a začneme “hádzať” halušky cez haluškovač.

Ak nemáte sitko na halušky, môžete si ho dať na dosku a po troche oddeľovať nožíkom kúsky cesta a hackať ich do viacej vody.

Každá várka sa varí po zovretí asi minútu. To, že sú hotové, zistíte, že vyplávu na hladinu. Ak si chcete byť istý, že halušky budú mať dobrú konzistenciu, po druhom zovretí ich vždy jemne zalejete trochou studenej vody, aby sa zmiernil var a sceďte. Pozor, halušky neoplachujeme, ani ich nenecháme celkom odtiecť. Scedíme ich len mierne. Bryndzu vymiešame vopred s troškou smotany alebo mliekom v extra mise/ hrnci, z ktorého už budeme halušky servírovať.

Hotové halušky nasypeme do rozrobenej bryndze a jemne premiesime. Môžeme pridať slaninku alebo si ju každý naservíruje samostatne.

Nezabudnime na poctivý zákvas, ktorý podávame k haluškám. Na odzobu poteší zelená jarná pažitka.

Akčný tip: vyskúšajte si pripraviť aj “hičkoše” bez haluškovača. Hičkoše sa hádžu priamo z drevenej dosky. Oddeľujete ich nožíkom a vzniknú tak omnoho väčšie kúsky halušiek. Niekomu chutia však omnoho viac. Hlavne deti si ich pochvaľujú. Vám zaberú trošku viac času venovaného “ručnej práci”.

Akčný tip 2: Nezabudnite, že halušky netreba cediť do poslednej kvapky. Ponechajte im trošku “vývaru”, budú mať vďaka nej chutnejšiu konzistenciu.

Akčný tip 3: Vrele odporúčam pripraviť si vopred viac halušiek, ak máte doma malých haluškových milovníkov. Následne im môžete čisté halušky jednoducho zmiešať s vajíčkom, či akoukoľvek zeleninovou omáčkou a vaše jedlo ohodnotia určite na päť hviezdičiek. Zároveň tak do nich viete elegantne dostať aj zeleninu v zmixovanej podobe.

Páčil sa vcm recept na poctivé bryndzové halušky? Pridajte nám do komentára váš špeciálny tip alebo ako sa vám recept doma podaril. Poteší nás každý komentár!

žiadne príspevky na zobrazenie