Najrozšírenejšie ľudské parazity a ako sa pred nimi chrániť

0
Najrozšírenejšie ľudské parazity a ako sa pred nimi chrániť

Sezóna kliešťov, bĺch a komárov je za nami, no riziká súvisiace s vyčíňaním parazitov stále nie sú zažehnané. Kým aktivite niektorých druhov hmyzu prajú teplejšie jesenné dni, vybrané mikroorganizmy vyčíňajú počas celého roka bez ohľadu na počasie.

Parazity sú odjakživa súčasťou prírody a jej biodiverzity. Pre mnohé druhy je korisťou práve ľudské telo. Niektoré sa živia krvou, iné sa udomácňujú vo vnútri tela, kde si za zdroj potravy vyberajú ľudskú stravu. Napriek rozdielom v potrave, mieste pôsobenia či spôsobe obživy ich spája jeden spoločný znak. Pre hostiteľa sú nebezpečné a ich útoky sa stávajú rizikom prenosu chorôb, pred ktorými je potrebné sa čo najefektívnejšie brániť.

Foto: www.pixabay.com

Kliešť

Malý zákerný roztoč patrí k najväčším milovníkom krvi. Ľudskú korisť vyhľadáva od apríla, v prípade vyšších teplôt od marca. Letné horúčavy ho trochu pribrzdia, no s príchodom jesene začína opäť vyčíňať vo veľkom, pričom aktívny býva do novembra. Tunajšie druhy prenášajú hlavne lymskú boreliózu a encefalitídu. Slinami tohto parazita sa však do tela môžu preniesť desiatky vírusov a baktérií.

Ako sa chrániť pred kliešťom:

– pri pohybe v prírode používajte dlhé nohavice a vysoké topánky

– na obuv aj oblečenie aplikujte prípravky s repelentným účinkom

– v predaji sú aj špeciálne kozmetické insekticídy na obuv a oblečenie

– po návrate domov si prekontrolujte celé telo, najmä slabiny a podpazušie

– súčasná medicína ponúka aj možnosť očkovania proti kliešťovej encefalitíde

Foto: www.pixabay.com

Komár

Podobne ako komáre, aj kliešte sa živia ľudskou krvou. Všeobecne sú považované za menej škodlivé, no výskumy potvrdzujú, že aj tento druh hmyzu môže byť prenášačom vážnejších ochorení. Platí to najmä o cudzokrajných druhoch, ktoré šíria maláriu, žltú zimnicu alebo japonskú encefalitídu.

Ako sa chrániť pred komárom:

– na okná v byte alebo dome si osaďte sieťky

– v interiéri používajte rôzne aromatické vône

– komárov odpudzuje aj zapnutá klimatizácia

– v prípade záujmu na seba aplikujte repelent

– ako repelent môžete použiť aj škoricový olej

Foto: www.pixabay.com

Voš

Vši sa cítia najlepšie v ľudských vlasoch, kde sa môžu ukryť pri kladení vajíčok na pokožku hlavy. Z týchto vajíčok sa potom vyliahnu larvy (známe aj ako hnidy), ktoré cicajú krv. Ich vyčíňanie je však ľahko identifikovateľné. Prítomnosť vší sa prejavuje svrbením a šteklením vo vlasoch. Pri pohľade zblízka môžeme na pokožke hlavy vidieť aj červené škrabance.

Ako sa chrániť pred všami:

– vyhýbajte sa kontaktu s veľkou skupinou ľudí, ktoré majú vši

– pravidelne si umývajte vlasy a po umytí ich vždy prečesávajte

– aplikujte špeciálne spreje alebo roztoky na odstraňovanie vší

– ak nepomôžu spreje a roztoky, čaká vás ostrihanie celej hlavy

Zákožka svrabová

Malý neviditeľný roztoč s veľkosťou okolo 0,5 mm je pôvodcom nepríjemnej kožnej choroby známej ako svrab. Tá sa šíri pri vŕtaní chodbičiek v spodnej vrstve kože, kde zákožka kladie vajíčka. Vŕtanie chodieb spôsobuje svrbenie, ktoré je prvotným príznakom prítomnosti tohto parazita. U ľudí s dobrou imunitou sa ochorenie nezvykne rozvinúť do vážnejších štádií.

Ako sa chrániť pred zákožkou:

– spite vo vlastnej posteľnej bielizni

– posteľnú bielizeň pravidelne perte

– nové oblečenie vždy najprv operte

Mrľa a hlísta

Dva rozdielne parazity, no mnoho spoločných znakov. V oboch prípadoch sa jedná prevažne o detského parazita, ktorý prežíva v čreve. Ich vyčíňanie vedie k občasným bolestiam brucha či k hnačkám. Prítomnosť hlísty je možné identifikovať podľa vajíčok v stolici. Mrľa zas dá najavo svoju prítomnosť svrbením v konečníku, najmä v noci.

Ako sa chrániť pred mrľou a hlístou:

– vystríhajte deti pred jedením piesku na ihriskách

– čerstvé ovocie a zeleninu vždy dobre poumývajte

– užívajte doplnkový extrakt z orecha kráľovského

– pite bylinkové čaje na podporu činnosti trávenia

Človeka napádajú aj ďalšie nebezpečné parazity. Často ide o organizmy, pre ktorých sme tzv. medzihostiteľom. Príkladom je pásomnica, ktorá prirodzene na človeka neútočí. Do ľudského tráviaceho traktu sa dostáva v mäse, ktoré nie je dostatočne spracované. Rovnakým spôsobom sa môže do žalúdka, čriev či pečene dostať aj motolica. Surovým mäsom, neumytým ovocím alebo nevhodnou vodou sa do tela dostáva aj toxoplazma, ktorá je pôvodcom toxoplazmózy, ochorenia nebezpečného najmä pre tehotné ženy. V snahe chrániť sa pred týmito parazitmi sa odporúča vždy umyť ovocie, kontrolovať kvalitu vody a dať si záležať na dostatočnej tepelnej úprave mäsa.

Prečítajte si aj: AKO POSILNIŤ IMUNITU A CHRÁNIŤ SA PRED VÍRUSMI?

Zdroj foto na titulke: www.pixabay.com

žiadne príspevky na zobrazenie