Najstaršie hudobné festivaly, ktoré prežili dodnes

0
Najstaršie hudobné festivaly, ktoré prežili dodnes
Foto: pixabay.com

Letná sezóna je v plnom prúde a s ňou beží naplno aj bohatý kultúrny program. Ten sa nezaobíde bez najväčších letných festivalov s dlhoročnou tradíciou. Niektoré z nich boli síce kvôli pandémii preložené, no v budúcnosti s nimi musíme ako s akciami schopnými prilákať tisícky domácich aj zahraničných návštevníkov rátať naďalej.

Prvé veľké hudobné festivaly moderného typu sa vo veľkom začali organizovať v polovici 20. storočia. Jednotlivé podujatia sa spočiatku zameriavali na konkrétny žáner, neskôr prebiehali aj v multižánrovom vydaní. Väčšina z nich prežila iba zopár ročníkov, no priaznivci nemuseli smútiť. Do zoznamu najnavštevovanejších hudobných podujatí postupne pribudli nové a ešte väčšie festivaly, pričom niektoré z nich sa organizujú dodnes.

Foto: www.pixabay.com

Glastonbury (Pilton, Veľká Británia)

Jeden z najväčších multižánrových festivalov na svete zápasí s rizikami zrušenia či presunutia pravidelne. Kým v minulosti ho ohrozovali dažde a záplavy, v tomto aj v minulom roku sa mu stala osudným pandémia. Organizátori však podujatie, ktoré sa od roku 1970 vypracovalo na popredný hudobný festival s návštevnosťou takmer 200 000 ľudí, zďaleka nepochovali. Mesto Pilton by malo znovu ožiť rockom, folkom, elektronickou hudbou a reggae budúci rok.

Reading Festival (Reading, Veľká Británia)

Nie všetky hudobné festivaly vo Veľkej Británii postretne počas tohto leta rovnaký osud ako Glastonbury. Vzhľadom na aktuálnu situáciu v krajine by sa podujatia naplánované na druhú polovicu leta mali uskutočniť. Ďalší z veľkých multižánrových festivalov, ktorý sa organizuje od roku 1971, tak s najväčšou pravdepodobnosťou privíta desiatky kapiel a niekoľko tisícok divákov, ktorí si počas posledného augustového víkendu užijú poriadnu porciu dobrej muziky.

Pinkpop Festival (Landgraaf, Holandsko)

Medzi najstaršie hudobné festivaly pod holým nebom patrí aj Pinkpop. Prvý ročník prebehol v roku 1970, vtedy ešte v Geleene. Neskôr ho presťahovali do Landgraafu, kde ho tradične navštevuje okolo 50 000 až 60 000 ľudí. Priaznivci obľúbeného rockového festivalu, ktorý sa v posledných rokoch postupne mení skôr na multižánrové podujatie, si však na zvučné mená svetovej hudobnej scény musia počkať minimálne do budúceho roka. Tohtoročná edícia bola kvôli pandémii preložená.

Roksilde Festival (Roksilde, Dánsko)

Dlhoročnou tradíciou siahajúcou do 70. rokov sa môže pochváliť aj Roksilde Festival. Prvé rockové podujatie tohto typu sa v blízkosti dánskeho mesta Roksilde odohralo v roku 1971. Založili ho 2 študenti, ktorí z neho postupne vybudovali obľúbený festival s medzinárodnou účasťou. Napriek tomu, že dopadom pandémie sa nevyhla ani jedna z najväčších hudobných akcií v Dánsku, organizátori ohlásili, že po zlepšení epidemiologickej situácie bude festival pokračovať ďalšími úspešnými ročníkmi.

Burning Man (Black Rock Desert, Nevada, USA)

Americký festival Burning Man je jedným z najjedinečnejších festivalov. Založený bol po tom, čo Larry Harvey v roku 1986 urobil na pláži v San Franciscu rituál so spálením sochy na počesť nového začiatku po strate priateľky. Na rituál sa prišlo pozrieť mnoho divákov, čo ho inšpirovalo k založeniu nového festivalu. Ten sa musel o 4 roky neskôr na podnet úradov presťahovať do púšte Black Rock Desert, čím jeho návštevnosť ešte vzrástla. Festivalu sa až do roku 2019 zúčastňovalo okolo 50 000 ľudí. Vlani ale kvôli pandémii prebehol iba online. Diváci sa ho nebudú môcť zúčastniť ani tento rok, najskôr až v roku 2022.

Jeden z najstarších festivalov sa každoročne koná aj u nás. Tradícia podujatia Hudobné leto, ktorého dejiskom sú Trenčianske Teplice, siaha až do 40. rokov 20. storočia, čo z neho robí najstarší festival vážnej hudby v strednej Európe. Vlani sa síce po viac ako 50 rokoch nepretržitého fungovania neuskutočnil, no tohtoročný program to priaznivcom vynahradí.

Zdroj foto na titulke: www.pixabay.com

žiadne príspevky na zobrazenie