Guterres rokoval s Lavrovom, majú rôzne pohľady na situáciu na Ukrajine

0
Guterres rokoval s Lavrovom, majú rôzne pohľady na situáciu na Ukrajine

26.4.2022 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 26. apríla 15:41

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres diskutoval s ruským ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom. Po spoločnom rokovaní je jasné, že existujú dva rôzne pohľady na situáciu na Ukrajine. Uviedol to na tlačovej konferencii po rokovaniach so šéfom ruskej diplomacie v Moskve.

Vojnové zločiny

Guterres tiež zopakoval postoj OSN, že vojna je porušením integrity ukrajinského územia a je proti Charte OSN. Zdôraznil, že je v záujme každého „z nás“ ukončiť boje.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Vyzval na vytvorenie bezpečných koridorov pre civilistov, pričom poukázal na dlho obliehané mesto Mariupoľ, kde sa prehlbuje humanitárna kríza. Čím skôr bude nastolený mier, tým lepšie bude pre Ukrajinu, Rusko aj svet, skonštatoval podľa spravodajského portálu BBC Guterres.

Keď sa Guterresa spýtali na údajné ruské vojnové zločiny, odpovedal, že je znepokojený. Podľa jeho slov si vyžadujú „nezávislé vyšetrovanie“. Ako povedal, akceptuje, že Rusko má „sťažnosti“, ale OSN je tu na to, aby pomohla takéto problémy riešiť.

Oslobodenie Donbasu od nacistov

Lavrov sa zase posťažoval, že účasť Západu na Ukrajine je použitá ako opora na obmedzenie, kontrolu a rozčúlenie Ruska.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Súčasný konflikt pripísal „vniknutiu“ Západu do ruského „geopolitického priestoru“, čím sa ruský vplyv na Ukrajine odsunul na vedľajšiu koľaj, a znovu vyjadril nepodložené tvrdenia o tom, že obyvateľov východoukrajinského regiónu Donbas treba oslobodiť od nacistov. Povedal tiež, že Rusko bude spolupracovať s OSN a Červeným krížom s cieľom uľahčiť humanitárnu reakciu na Ukrajine.
Ruský minister sa tiež vyjadril, že je príliš skoro na to hovoriť o sprostredkovaní mierových rozhovorov medzi Ruskom a Ukrajinou. Moskva sa však podľa jeho slov zaviazala k diplomatickému riešeniu prostredníctvom rozhovorov s vládou v Kyjeve. Zároveň však odmietol návrh Ukrajiny na rokovania v Mariupole.

Jediným cieľom je mier

Guterres ešte pred začatím rozhovorov uviedol, že chce vytvoriť podmienky pre dialóg, prímerie a napokon mier na Ukrajine.

Prízvukoval pritom, že je potrebné urobiť všetko pre ukončenie vojny na Ukrajine. Potrebujeme čo najskôr prímerie, povedal Guterres a dodal, že prioritou musí byť aj minimalizovanie ľudského utrpenia. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Lavrov povedal, že na Guterresovu iniciatívu rýchlo odpovedal, aby získal „ďalší kontakt v mnohých otázkach, určite vrátane situácie okolo Ukrajiny, ktorá sa stala katalyzátorom množstva problémov“. Tiež skonštatoval, že Rusko oceňuje „vašu túžbu po ďalšom kole rokovaní v tejto ťažkej dobe“ a že niet pochýb, že budú hovoriť o „akejkoľvek téme“, ktorú Guterres považuje za dôležitú.

Diplomati následne začali rokovania za zatvorenými dverami. Guterres by sa mal neskôr stretnúť aj s prezidentom Vladimirom Putinom.

Viac k témam: Charta OSN, Mier, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Guterres rokoval s Lavrovom, majú rôzne pohľady na situáciu na Ukrajine © SITA Všetky práva vyhradené.

žiadne príspevky na zobrazenie