Natália Gápľovská: „Vyrábali sme sviečky pre pápeža“

0
Natália Gápľovská: „Vyrábali sme sviečky pre pápeža“
luminia tvorba loga

Natália Gápľovská roky pôsobila v modelingu, kde nabrala skúsenosti a využila možnosť cestovania, ktoré miluje. Chcela sa však venovať niečomu zmysluplnejšiemu, a tak začala podnikať. Pokračovala v rodinnej tradícii vo výrobe sviečok z prírodných voskov, založila značku LUMINIA a dodala sviečkam nádherný vzhľad. Dnes sa môže pochváliť naozaj lukratívnymi zákazkami.

Čo ste študovali a ako si spomínate na vašu prvú prácu?

Na strednej škole som vyštudovala bankovníctvo, ale po maturite ma zlákal svet modelingu. Samotné prehliadky a fotenia ma síce nechytili za srdce, veľmi ma však bavilo cestovať, spoznávať nové kultúry, učiť sa jazyky, ochutnávať nové jedlá a spoznávať zaujímavých ľudí, ktorí sú dodnes jedným z najcennejších pokladov, ktoré mi tieto roky dali. Po 3 rokoch cestovania mi začala chýbať škola a dala som si s modelingom pauzu. Vysoká škola manažmentu na americkej univerzite mi dala najmä skvelých priateľov a zdokonalila moju angličtinu na business úroveň. Myslím, že aj vďaka tomu, že ako modelka som bola v cudzine takmer vždy odkázaná sama na seba, často riešila aj závažnejšie problémy, plávala medzi svetom najvyššieho luxusu a špinavých izieb zdieľaných s desiatkami cudzích dievčat, prispôsobovala sa stále meniacim sa podmienkam, som neskôr nemala strach pustiť sa do vlastného podnikania.

Pôsobili ste aj vo svete modelingu, nebolo vám ľúto opustiť ho?

Nie. Modeling ma nikdy nenapĺňal a chýbal mi v ňom hlbší zmysel, tvorba niečoho, čo niekam smeruje, rastie, rozvíja sa a robí niečo prospešné pre ľudí. Nejakú tú prehliadku alebo fotenie ešte občas urobím, ale musí mať pridanú hodnotu. Väčšinou to pojmeme ako výlet s kamarátkami, alebo je to zaujímavá destinácia, či odmena.

Ako ste dostali nápad venovať sa výrobe sviečok, resp. robiť to inak?

Môj strýko, ktorý sa venoval výrobe sviečok už roky, bol prvý, ktorý mi povedal, že príčinou môjho každoročného zimného kašľu môžu byť parafínové sviečky, ktoré som si práve v tomto období doma pálila. Nechcela som tomu veriť, že niečo tak krásne a bežne dostupné, môže byť natoľko zdraviu škodlivé. Dala som však na jeho rady a vyskúšala vymeniť všetky parafínové sviečky za prírodné z jeho dielne a neviem či náhodou, placebo efektom, ale moje zdravotné problémy pominuli. Začala som sa o problém s parafínovými sviečkami zaujímať hlbšie a zistila som, že v zahraničí je ich škodlivosť známa a prírodné alternatívy voskov sú bežne dostupné. U nás som túto osvetu začala šíriť na základe vlastnej skúsenosti a záujem o naše rodinné prírodné sviečky nenechal na seba dlho čakať. Založila som preto značku LUMINIA, ktorá je garanciou najvyššej kvality a absolútnej jedinečnosti, o ktorú sa usilujeme v každom detaile sviečky. Od unikátnej receptúry až 6-tich prírodných voskov namiešaných v každej sviečke s nádhernou trblietavou štruktúrou pripomínajúcou čerstvo napadaný sneh v slnečných lúčoch. Cez jemné a lákavé vône, ktoré sama miešam tak, aby ľuďom nevadili a nespôsobovali hlavy bôľ. Všetky sviečky vlievame do ručne fúkaného skla Bohemia Crystal, ktoré nám na mieru fúkajú už dve rodinné sklárne na Morave a severných Čechách. S krásnymi krištáľovými viečkami s brúseným diamantom, vďaka ktorému po vypálení ostane skvelá krištáľová nádobka na praktické použitie v domácnosti. Alebo nám môžu klienti vypálený krištáľ vrátiť, dostanú zľavu na ďalší nákup a my nádobky vyčistíme a použijeme na výrobu nových sviečok. Podporujeme tak bezodpadový životný štýl a snažíme sa maximálne chrániť životné prostredie.

Natália Gaplovská
Natália Gaplovská

Ako vznikali vaše prvé výrobky? Boli ste s nimi spokojná?

V našej receptúre sú dlhé roky testovania, skúšania a veľa pokusov s omylmi. Dlho som nebola s výrobkami spokojná a s mojim zmyslom pre detail stále vidím priestor pre zdokonaľovanie sa, na ktorom neustále pracujeme.

V čom sú sviečky LUMINIA unikátne?

Vďaka našim prírodným voskom s vyšším bodom topenia horia až 3-krát dlhšie, ako by horela akákoľvek iná sviečka rovnakej veľkosti. Horia čisto, jasnejším plameňom, neškodia zdraviu a nevadia senzitívnym ľuďom, alergikom, astmatikom, ani deťom. Na rozdiel od bežných vonných sviečok naše obsahujú aj prírodné esenciálne oleje, preto voňajú jemnejšie a prevoňajú priestor bez nutnosti zahasiť sviečku po krátkom čase kvôli priveľkej intenzite či bolesti hlavy zo syntetických vôní. Ručne fúkaný krištáľ im dáva jedinečný punc luxusu a čistý elegantný dizajn pozdvihne každý priestor. Slovenské ručne vyrábané darčekové kazety ohúria a vyjadria úctu každému obdarovanému. Bodkou absolútnej unikátnosti je možnosť personalizovať etiketu sviečky menom obdarovaného, čím je LUMINIA skvelým darom, ktorý každého úprimne poteší a zanechá trvalý dojem.

Študovali ste aj vo francúzskom Grasse, kolíske svetovej parfumérie. Ako ste sa tam dostali a ako hodnotíte toto obdobie?

Keď prišli prvé dopyty po vonných sviečkach začala som hľadať, kde vyrábajú najlepšie parfémy na svete a prirodzene ma to zavialo do kolísky svetovej parfumérie, Grasse na juhu Francúzska, odkiaľ parfémy aj historicky pochádzajú. Tu som sa naučila základy ako sa vône miešajú, z čoho sa skladajú a ako sa vyrábali kedysi z prírodných zložiek, ktoré dnes nahrádzajú chemické alternatívy. Vysvetlili mi, že takmer všetky renomované značky prechádzajú na syntetiku kvôli cene (pre predstavu: na výrobu 1 litra ružového oleja sa spotrebuje 4-5 ton ružových kvetov) a aj kvôli dlhšej trvácnosti a stálosti syntetických náhrad. V dnešnej dobe, keď parfémy cestujú po celom svete a sedia dlhé mesiace v parfumériách pod neónmi, či v skladoch online shopov, by sa prírodné zložky kazili. Žiaľ tento trend je aj dôvodom, prečo parfém, ktorý používate roky Vám zrazu môže začať vadiť. Vonia síce úplne rovnako, jeho zloženie je však už úplne iné.

Podľa čoho vyberáte a miešate vône do sviečok?

Základnú kolekciu som urobila podľa seba, aby mala zastúpené všetky typy vôní a každý si našiel to svoje. Časom kolekciu obmieňam podľa preferencií našich klientov a snažím sa im maximálne vyjsť v ústrety. Firmám miešam ich korporátne vône na mieru podľa zadania, použitia a atmosféry, ktorú daná značka vyžaruje.

Svoju ponuku ste rozšírili aj o parfémy…

Áno, naše klientky na mňa dlhšie naliehali, že oni chcú voňať tak krásne, ako tá ich sviečka ? Tak som opäť začala študovať, ako urobiť naše parfémy lepšie ako bežné. Prišla som na to, že okrem toho, že v bežne dostupnom komerčnom parféme z parfumérie už nie sú takmer žiadne prírodné zložky, tak obsahujú len 3 až 6% vonných olejov. Potom sú silné luxusné parfémy, ktoré obsahujú 12 až 15% vonných olejov. Ja som sa rozhodla ísť ešte vyššie a do našich parfémov miešame absolútny parfumérsky strop, 30% vonných olejov, preto stačí raz maximálne dvakrát streknúť a parfém vydrží omnoho dlhšie. Vďaka prírodným esenciálnym olejom sa naše parfémy aj skvele navzájom kombinujú a každý si tak môže vytvoriť svoju unikátnu vôňu podľa nálady a príležitosti. Nalievame ich do malých, praktických flakónov, ľahkých na prenášanie v kabelke a na cestovanie. Prírodné zložky tiež úplne inak reagujú s našim vlastným Ph, preto každý parfém na každom vonia trochu inak. Dlhodobo hrá prím náš White Tea & Jasmine a v lete sa teší popularite dám i pánov najmä Fig Mediterranean.

Prečítajte si aj rozhovor so zakladateľkou eshopu Bella Rose

Sviečky Luminia
Sviečky Luminia

Sklo, ktoré tvorí obal sviečky, dodáva Bohemia Crystal, ako ste s nimi začali spolupracovať? Máte ešte ďalších unikátnych dodávateľov?

Našla som krásnu malú rodinnú skláreň na Morave, ktorá fúka tak číry Bohemia Crystal, že sa v rebríčkoch kvality umiestňujú pred popredné známe mená veľkých firiem. Začiatky boli ťažké, lebo mnohé atribúty nášho poháru, ako napríklad absolútne rovné dno s minimálnym zaoblením, vraj nebolo možné vyrobiť. Dlho som sklárov presviedčala a hľadala alternatívy v technológiách, ako svoj zámer uskutočniť, a dnes máme krásne krištáľové poháre čistých línií, s nádherne zabrúsenou rovnou hranou a dokonale rovnými stenami. Každý z našich dodávateľov je v niečom unikátny. Hľadáme malé firmy s osobným prístupom, poctivou výrobou a chuťou robiť pre nás aj nemožné, tak ako my robíme pre našich zákazníkov.

Čo potom s vypáleným Bohemia krištáľom? Vyhodiť je ho predsa škoda.

Po vypálení ostávajú klientom krásne krištáľové nádoby s viečkami s brúseným diamantom, ktoré majú skvelé ďalšie využitie v domácnosti. Napríklad v kúpeľni na vatové tampóniky a tyčinky, v kuchyni na soľ, špáradlá, oriešky, tyčinky, ako poháre na whiskey či ľad, na šperky alebo ako váza. Taktiež nám klienti prázdne nádoby vracajú, dostanú zľavu na ďalší nákup a my ich vyčistíme a vyrobíme do nich nové sviečky. Viac sa môžete dozvedieť na našej webstránke.

Je možnosť nechať si u vás vyrobiť aj personalizovanú etiketu?

Áno, o personalizované darčeky je veľký záujem najmä na Vianoce a počas svadobnej sezóny, kde priamo na etiketu žiarivej sviečky napíšeme meno nevesty, ženícha a dátum svadby a takýto dar prezentujú mladomanželom v nádhernej bielej ručne vyrábanej darčekovej kazete so saténovou stuhou a ich iniciálami. Najväčšie sviečky dávajú ako hodnotné svadobné dary a stredné sviečky namiesto kytíc kvetov. Je to naozaj dar, ktorým vyniknete, urobíte úprimnú radosť a zanecháte trvalý dojem, keďže takto personalizovnú sviečku často odmietajú nevesty zapáliť ? Taktiež sú obľúbené naše najmenšie sviečky s menami novomanželov ako svadobné darčeky pre hostí. Pokiaľ sviečky horia priamo na svadbe, ich vôňa bude navždy pripomínať tento výnimočný deň. Vôňa je totiž najsilnejším mostom k spomienkam a konkrétna vôňa aj po rokoch oživí emóciu, ktorú sme v daný okamih, keď sme sa s ňou stretli prvý krát, cítili.

Sviečka Luminia

Čo považujete za svoj doteraz najväčší úspech?

Vyrábali sme už sviečky pre pápeža do Vatikánu, robili sme sviečkovú výzdobu na veľkolepých svadbách na francúzskej riviére, pár kúskov má doma speváčka Adele, či dcéra Clinta Eastwooda. Najväčšiu radosť mám však z našich stálych klientov, vďaka ktorým sa naša osveta krásne šíri ďalej a ich pochvalné a vďačné slová sú nám veľkou motiváciou. Tešíme sa, že je naša snaha ocenená a naša práca má skutočný zmysel.

Aké máte ďalšie plány do budúcnosti? Čo je váš najväčší sen?

Počúvame našich klientov a snažíme sa im priniesť produkty, o ktoré nás žiadajú. Pracujeme na difuzéri, ktorý si predstavujem ako nádherný interiérový šperk, povznášajúci každý priestor. Preto aj jeho výroba trvá už 2 roky, lebo nevieme zosúladiť moju predstavu s možnosťou ručného vyfúknutia z krištáľu a s dokonalou funkčnosťou produktu. Miešam parfémy pre výrobcov kozmetiky a vďaka tejto spolupráci postupne začíname pracovať na vlastnej kozmetike. Ale opäť, kým budem mať všetky produkty vyšpičkované a dokonale otestované, môže prejsť ešte dlhé obdobie. Veľmi závažným problémom je tiež otázka obalov, do ktorých budeme kozmetiku baliť. Keďže sa snažíme vyhýbať plastom a podporujeme bezodpadový život, hľadáme alternatívy aj pre kozmetiku.

Ako zvyknete oddychovať?

Najradšej oddychujem v prírode a v spoločnosti mojich priateľov. Či už športom, jedlom alebo chvíľkovým sladkým ničnerobením. Veľkú časť roka ešte stále precestujem, čo mi tiež skvele presmeruje myšlienky, nazbieram nové inšpirácie a oživí pracovný entuziazmus.

Skúste nám dať tri rady, pre ženy, ktoré by sa chceli vydať na cestu za vlastným snom.

Ak ste o niečom presvedčené, že viete spraviť inak a lepšie, ako ostatní, choďte do toho a nedajte sa odhovoriť, kým to nevyskúšate. Robte veci naplno, s láskou a dobrým úmyslom. Prekážky a problémy sú na to, aby hneď potom, ako nás znechutia, nás niečo hodnotné naučili. A keď budete mať pocit, že sa všetko kazí, nič sa nedarí a už vás to nebaví, choďte von do prírody, venujte sa rodine, priateľom, zábave a riešenie problému sa často dostaví samé úplne náhodou, keď to najmenej čakáte.

Kde sa s vami vieme stretnúť?

Na Dobrom Trhu, na konferencii Umenie byť ženou, na eventoch, ktoré podporujeme. Dozvedieť sa o nich môžete z našej facebookovej stránky alebo na našom instagramovom profile luminia.crystal.candles. Alebo si objednajte sviečku z nášho eshopu, veľmi rada prekvapujem našich klientov osobným doručením. Priamy kontakt s vami je jednou z častí mojej práce, ktorá ma baví najviac ?

žiadne príspevky na zobrazenie