Navnaďte sa na valentínsky večer a pripravte si hriešny dezert ponorený vo víne

Share

Vinum Nobile Winery v spolupráci so šikovnou foodblogerkou Luckou Súkeníkovou moje.jedlo predstavuje tento lákavý valentínsky dezert, ktorý si zamilujete. Vyskúšate ho s nami?

Lucka ho nazvala “Opité hrušky v smotanovom kréme”. Voľba vínka bola jasná- nádherne sa prepojilo so skvelým slovenským Alibernetom 2018 rady Slovak Valley. Jeho tmavopurpurová farba prepožičala tomuto dezertu výsledný wow efekt vo farbe aj chuti.

Poďte sa inšpirovať ako zahviezdiť a prekvapiť svoju lásku netradičným valentínskym prekvapením.

Čo budete potrebovať?

  • 4 zrelé hrušky (alebo podľa počtu osôb)
  • 1/2 l vína Slovak Valley Alibernet, 2018
  • 2 ks badiánu
  • 2 ks celej škorice
  • 2 lyžice cukru

Na smotanový krém potrebujeme:

  • 300 g kyslej smotany
  • 200 g smotanového bieleho jogurtu
  • štipku soli
  • vanilkový cukor

Na slaný karamel potrebujeme:

  • 200 g trstinového cukru
  • 180 ml šľahačkovej smotany
  • 70 g masla
  • 1 lyžičku soli
  • Mandle na ozdobenie

Ako na to?

Deň vopred si pripravíme smotanový krém – v miske zmiešame smotanu, jogurt a štipku soli. Sitko si vystelieme plátnom (alebo utierkou) a zmes doň vylejeme. Sitko umiestnime nad misku tak, aby sa nedotýkalo dna, pretože tekutina zo smotany bude odkvapkávať. Prikryjeme pokrievkou/potravinovou fóliou a necháme v chlade do druhého dňa. Na druhý deň zmes preložíme do misky a vyšľaháme spolu s vanilkovým cukrom do hladkého krému.

Hrušky ošúpeme, ale stopku ponecháme. Spodok zrežeme opatrne tak, aby hrušky po uvarení stáli. Do hrnca nalejeme víno, prisypeme 2 lyžice trstinového cukru, pridáme badián aj celú škoricu. Do vína ponoríme ošúpané hrušky a varíme cca 45 minút až hodinku na miernom ohni pod pokrievkou. Čím su hrušky zrelšie, tým kratšie ich varíme.

Kým sa hrušky varia, pripravíme si slaný karamel. Odvážené množstvo cukru opatrne zohrievame v širšom hrnci. Miešame drevenou vareškou a dávame pozor, aby sa nám cukor rovnomerne topil a nepriháral. Vo vedľajšom hrnčeku si zohrejeme smotanu s maslom tak, aby sa maslo rozpustilo, ale zmes nebola horúca. Keď je cukor rozpustený, pomaly cícerkom za stáleho miešania prilievame zohriatu smotanu s maslom.

Miešame opatrne, aby nám vrelý cukor nevyprskol. Opäť prilejeme trošku zmesi a dobre miešame. Takto prielejeme postupne celú smotanovo maslovú zmes. Keď je zmes rovnomerne spojená, vypneme zdroj tepla a prisypeme lyžičku soli. Dobre zamiešame. Ešte teplé nalejeme do pripraveného pohárika.

Servírovanie

Začneme servírovať – na dno taniera dáme smotanový krém, položíme naň hrušky, pokvapkáme slaným karamelom, posypeme mandlami a podávame s červeným vínom. Už na prvý pohľad zatieni tento úchvatný dezert aj pečené torty. Prirodzená sladkosť ovocia v spojení s vínom a  nádychom korenistej veľmi zvodnej príchute Alibernetu a jemného dotyku krému a slaného karamelu predstavuje pre naše zmysly absolútne dokonalú súhru.

Bonus navyše pre milovníkov vínka

Keďže je v recepte zastúpený vynikajúci Alibernet, môžete s ním zakončiť toto luxusné maškrtenie a pokračovať v jeho príjemnom degustovaní naďalej počas večera.

Vinum Nobile Winery pripravilo pre všetkých zamilovaných limitovanú valentínsku ediciu Alibernetu ročník 2018. Skvelý nápad na darček k vlastnoručne pripravnému dezertu, čo poviete?

Vinum Nobile Winery. Slovenské vína svetovej kvality

Už od svojho vzniku v roku 2012 žne Vinum Nobile Winery úspechy na medzinárodných aj regionálnych vinárskych súťažiach. Opakovane ich tešia najmä miestenky v Národnom salóne, kde sa ich vína každoročne zaraďujú k TOP 100 vínam zo Slovenska.

Inšpirujte sa špeciálnou výhodnou valentínskou ponukou a vyberte si tu jedinečnú  Valent(V)ínku za skvelé ceny a doručením do 48 hodín až ku dverám.

Máte na výber bohatú ponuku dvojíc vín v darčekovom balení, jednotlivé vínka pre NEHO a pre ŇU, valent(V)ínkovú poukážku či limitovanú valentínsku edíciu lahodného Alibernetu. Je to vínko, ktoré si zamilujete, za cenu, ktorá vás milo prekvapí.

Lucka Súkeníková a jej jedlo

Lucka je milovníčkou dobrého jedla, šikovná žienka, ktorá má vášeň pre varenie a pečenie v krvi. Vydala viaceré knižky s úspešnými receptami: Moje skvelé jedlo, Moje skvelé koláčiky, jej srdcovku Recepty našich starých mám a aktuálne aj najnovšiu knižku Moje najlepšie fit jedlá, kde propaguje rýchle a zdravé recepty z dostupných surovín pre štíhlu líniu.

Sledovanie jej blogu a instagramového účtu moje.jedlo je gastronomickým zážitkom.

Foto zdroj: Archív Lucia Súkeníková/ moje.jedlo &  Vinum Nobile Winery.