Nerešpektuje vás okolie? Zmeňte to týmito 5 tipmi!

0
Nerešpektuje vás okolie? Zmeňte to týmito 5 tipmi!

Každá z nás sa stretla so situáciou, kedy nás ostatní nebrali na vedomie. Táto skúsenosť nie je príjemná, je dokonca bolestivá až frustrujúca. Ľudia vami pohŕdajú, nepočúvajú vás a neberú na vedomie vaše názory a nápady.

Môže sa zdať, že vášmu okoliu na vás nezáleží. Prinášame vám päť tipov na to, ako si u ostatných získať rešpekt a úctu. Stačí pár drobných krokov, ktoré vás dovedú do správneho cieľa. Ukážte okoliu, že aj vaše názory sú dôležité a záleží na nich.

Stanovte si jasné hranice

Pokiaľ máte pocit, že vás okolie využíva, nastavenie správnych hraníc bude kľúčové. Vďaka tomuto kroku ukážete okoliu, že vás nemôže považovať za samozrejmosť a určité veci si nemôžu dovoliť. Pri určovaní hraníc je dôležité si uvedomiť, nad ktorými vecami máte kontrolu. Nestanovujte si hranicu, ktorú nemôžete vo svojom okolí presadiť.

Hranice, ktoré si určíte, musíte povedať osobe, s ktorou máte problém. Môže nastať aj situácia, kedy sa nastavené hranice prekročia, pretože ľudia sú zvyknutí ju robiť inak. Nebojte sa ich upozorniť druhýkrát a poprosiť o akceptovanie vašej požiadavky. Ak vás ani po tomto kroku nebudú rešpektovať, je potrebné nastaviť razantnejšie zmeny, vďaka ktorým môžete zlepšiť komunikáciu s okolím.

Foto: pixabay.com

Neospravedlňujte sa prehnane

Ospravedlnenie je v poriadku, ale tiež má svoju hranicu. Prílišné ospravedlňovanie môže v ostatných vzbudzovať dojem, že ste viac submisívna ako dominantná. Aj jeden aj druhý pojem môže nadobúdať v extrémoch zlé pocity, avšak všetko je nájdení správnej rovnováhy. Nechcete byť bojazlivý a ponížený, ale ani drzý a arogantný.

Ak svojmu okoliu chcete dokázať, že si rešpekt zaslúžite, ospravedlnenie si musíte nechať len na situácie, ktoré vás skutočne mrzia. Neospravedlňujte sa len z princípu za svoju prítomnosť, vyjadrenie názoru alebo nesúhlas v diskusii. Keď vám nie je príjemné niečo urobiť, nemusíte to stále ľutovať. Všetky vaše názory sú dôležité, a to znamená, že by ste nemali stráviť ospravedlňovaním sa veľa času.

Hovorte tak, aby vás okolie počúvalo

Mnohé z nás, ktoré bojujú so získaním rešpektu máme pocit, že nemáme hlas, a nikto nás nepočúva. Pochopiteľne, nie každá z nás musí mať dar reči, avšak prezentovať vlastné názory a nápady môže pomôcť. Ak sa pri určitej príležitosti ozvete, môže to rozvinúť väčší záujem o vašu osobu.

Nebojte sa vyjadriť nesúhlas alebo iný názor na určitú vec. Vďaka tomuto získate rešpekt nie len od rodiny a priateľov, ale  aj od ľudí, ktorí vás nepoznajú. Môže ich osloviť váš prejav, názor, alebo spôsob rozmýšľania. Minimalizujte sťažovanie sa a negativitu a radšej zvoľte pozitivitu, aby sa ľudia, ktorí vás počúvajú cítili dobre a príjemne. Nezabudnite využívať očný kontakt, vďaka ktorému udržíte záujem komunikačného partnera. Maličkosti akými je milé oslovenie, gestá alebo záujem o okolie vás dovedú do úspešného cieľa.

Ukážte okoliu, že si vážite samu seba

Spôsob akým o svojej osobe rozprávate napovie veľa o vašej osobnosti. Nechválite sa príliš? Nepodceňujete sa? Toto sú základné otázky, ktoré by si mala každá z nás, ktorá bojuje o úctu okolia zodpovedať. Samochvála nepôsobí na okolie pozitívne, na druhej strane ani podceňovanie vám nepomôže.

Nemali by ste sa báť postaviť za to, čo je pre vás dobré. Samozrejme, s mierou a rozvahou budú vaše názory prijaté oveľa lepšie ako silou. Zhodnoťte pred priateľmi dôležitú časť vášho života, úspešný projekt alebo obchod. Nezabudnite však spomenúť aj cestu do vysnívaného cieľa, ktorá nebola vždy jednoduchá. Okolie vás začne vnímať ako úspešnú ženu, ktorá si cestu za úspechom zaslúžila vlastnou prácou a šikovnosťou.

Buďte sebavedomá aj v reči tela

Reč nášho tela je dôležitá a okoliu o nás môže mnoho prezradiť. Podľa nej sa dá zistiť ako sa cítime, alebo čo prežívame. Ukážte svojmu okoliu, že ste reprezentatívna, šťastná a odhodlaná žena so správnymi názormi. Ak budete chodiť so zvesenými ramenami, prekríženými rukami, alebo zrakom na displeji mobilného telefónu budete pôsobiť neprístupne a placho.

Týmito krokmi si nevybojujete rešpekt ani úctu svojho okolia. Ak vaša chôdza a reč tela vyjadruje sebavedomie, vaše okolie sa za vami rado uznanlivo pozrie. Budete pôsobiť dôveryhodne a okolie sa bude nazdávať, že existuje dôvod na to aká ste a zaslúžite si ich obdiv a rešpekt. Majte na pamäti fakt, že sebavedomí ľudia si úctu a rešpekt vážia, na druhej strane arogantní ľudia ju strácajú.

žiadne príspevky na zobrazenie