Nielen nohy, ale aj celé telo sa nám poďakuje nosením správnej obuvi

0
Nielen nohy, ale aj celé telo sa nám poďakuje nosením správnej obuvi

Pravdepodobne všetci poznáme nepríjemný pocit a bolesť nôh z nesprávne zvolenej obuvi. Niekedy si kúpime nové topánky a keď ich začneme nosiť, zistíme, že nám spôsobili otlaky alebo nás bolia v nich chodidlá.

Môže byť, že po nejakom čase si naše nohy zvyknú na novú obuv a bude sa nám v topánkach dobre chodiť. Aby sme však predišli zdravotným problémom v budúcnosti, mali by sme už teraz dopriať našim nohám maximálny komfort.

Ochránia nás pred množstvom zdravotných ťažkostí

Keď nás často bolia chodidlá a neraz aj kolená či kĺby, mali by sme sa zamyslieť nad tým, aké topánky nosíme. Samozrejme, najmä ženy chcú kráčať s módou a rady si obúvajú lodičky, ktoré im predĺžia nohy, dodajú sebavedomie a vďaka nim sa stanú aj príťažlivejšie pre mužov. Otázka však znie, čo povedia naše nohy o pár rokov a ako nám to časom budú vyčítať v podobe nepríjemnej bolesti.

Preto by sme sa mali zamyslieť nad výberom topánok, ktoré budú naše chodidlá rozmaznávať po celý deň. Určite sa nám celé naše telo poďakuje, ak doprajeme nohám zdravotnú obuv, ktorá ochráni nielen klenbu chodidiel, ale aj naše kolená a kĺby.

Pohodlné a správne vytvarované

Sú dni, keď strávime na nohách aj niekoľko hodín či už v práci, alebo napríklad „behaním“ po obchodoch, úradoch. A večer, keď si konečne vyzujeme topánky, pocítime veľkú úľavu. Nohy nás nosia celý život, už od chvíle, keď sa naučíme chodiť. Samozrejme, v detskom alebo mladom veku bolesť nôh necítime a ak áno, tak jej neprikladáme veľký význam. Horšie je to v staršom veku, keď nám v podstate celé telo vracia našu celoživotnú starostlivosť alebo nezáujem oň.

Čo hovorí na obuv ortopéd?

Správne zvolená obuv je pohodlná a dobre vytvarovaná a poskytne komfort chodidlám, kolenám, kĺbom, vďaka ktorým sa môžeme hýbať a naplno fungovať. Možno si stále ešte viacerí z nás spájajú zdravotnú obuv iba s istými povolaniami, napr. lekármi či zdravotníkmi. No v dnešnej dobe to už tak nie je! Nemusíme vôbec trpieť bolesťami nôh alebo byť zdravotnými pracovníkmi, aby sme takéto topánky nosili. Obuv s anatomicky tvarovanou stielkou, ktorú majú napríklad zdravotné sandále, je odporúčaná všetkým – deťom i dospelým. Čím skôr si to uvedomíme, tým skôr ochránime celý náš organizmus pred neskoršími ťažkosťami a problémami.

Zdroj obrázka:

Pixabay.com

Piti Tangchawalit / Shutterstock.com

žiadne príspevky na zobrazenie