Nová hra Hlbina chce prehĺbiť ženské diskusie

0
Nová hra Hlbina chce prehĺbiť ženské diskusie

Milé mladé ženy, ruku na srdce, rozprávame veľa. Je to naša vrodená potreba a možno aj súčasť závitnice DNA. Jazyk nám melie jedna radosť, jedna starosť, vyjadruje čo máme na srdci, či na tele. Prirodzene hovoríme o tom, čo práve prežívame, čo cítime, čo chceme a potrebujeme.

Zdieľame s okolím svoje priania a túžby, svoje problémy a ťarchy. Hovoríme, čo milujeme a hovoríme čo neznášame (i koho neznášame). Občas poohovárame. Niekedy skĺzneme do rozoberania životov iných. Niekedy ostávame na povrchu a sme plytké.

Nie vždy sa nám však chce hovoriť. Často niečo tajíme. Tie najzraniteľnejšie časti svojho života skrývame. Nedáme najavo, že máme niekedy strach či úzkosť. Ťažké témy neotvárame. Tabu, traumy, bolesti nechávame hlboko v duši. Často tam nechávame ukryté aj naše veľké sny, plány, radosti a lásky.

Hra ako osvedčený formát

Tento článok však nie je rozborom našich spoločenských konverzácii. Je o novej spoločenskej hre –  Hlbina, ktorá vznikla s cieľom prehĺbiť naše rozhovory a vytiahnuť na povrch témy, ktoré oživia naše debaty a vzťahy. Či už tie rodinné, partnerské alebo priateľské. Autorka hry, Žaneta Morovská uvádza: „Hlbinu sme vytvorili aj pre zlepšenie vzťahov doma, pretože požiadať človeka, s ktorým žijete alebo sa často stretávate, aby vypol telku/mobil či zmenil bežnú tému a len tak s vami viedol hlbokú sústredenú konverzáciu nie je vôbec také jednoduché. Mnohí sa hanbia a nevedia ako začať.

Hlbina ženskej duše nadväzuje na prvé vydanie Hlbiny, ktorá vyšla minulý rok tesne pred Vianocami. Hra sa veľmi rýchlo ujala a rozšírila. Ľudia ju ocenili hlavne počas karantény, keď sme boli zavretí doma a ono naozaj nám neostávalo nič iné, než len sa zamýšať a reflektovať. Vstupovať do svojho vnútra a vnútra tých, ktorí žili vedľa nás.

Ženy bez rozdielu

Nové vydanie, ktoré vychádza v týchto dňoch je venované všetkým ženám, dievčatám a devám. Nájdu sa v nej slobodné, vydaté, matky, dcéry, nevesty, svokry, babičky, vnučky. Niektoré otázky sú síce viac na telo a dotýkajú sa aj sexuality, plodnosti či cyklu, ale dajú sa poňať aj s humorom a tak odľahčia prípadnú trápnosť konverzácie. Autorka hry Žaneta Morovská je zároveň spoluautorkou IG profilu @popysky, ktorý svojimi ilustráciami paroduje ženský svet a vnáša doňho nadhľad. Tento humorný prístup sa odrazil aj v niektorých otázkach a nás v redakcii najviac pobavili:

  • Aké to bolo, keď ti prvýkrat pretieklo?
  • Od zajtra nový život! Koľkokrát si už povedala túto vetu?
  • Popíš situáciu, keď nevieš vystáť samu seba. Aká si?

Väčšina otázok sa však týka kľúčových oblastí ženského prežívania a cítenia. V otázkach môžete medzi riadkami spoznať aj nosné témy z knihy Manifest mladej ženy, ktorú Žaneta napísala minulý rok a táto verzia Hlbiny s knihou mierne súvisí. „Otázky v Hlbine, podobne ako kniha, vyzdvihujú dôležitosť slobody, potreby sebaspoznávania, naplnenia, súznenia, nezapadania do predstáv okolia – ale do seba,“ uvádza Žaneta.

Hlbina ženskej duše

Cieľom hry je preniknúť pod povrch každodenného nánosu našich mejkapov, ísť do vlastnej hĺbky, ale pritom sa povznášať a baviť. Hlbina ženskej duše obsahuje otázky, ktoré vami otrasú, niektoré vás chytia za srdce, iné pobavia či príjemne naladia. Hra je ideálna na dámske jazdy, ženské kruhy, rozlúčky so slobodou, chvíle pri káve. 60 kariet je rozdelených do štyroch hlavných okruhov – zážitky, rozkvet, prínos a humor. Je koncipovaná tak, aby ste s ňou mohli pracovať aj samostatne, pri meditácii, vedení denníka a pre účely sebarozvoja.

Potrebujeme v živote hlboké konverzácie, rovnako tak ako potrebujeme aj povrchné. Jedno bez druhého neexistuje. Podobne ako sa smútok strieda s radosťou, aj hĺbka sa potrebuje dopĺňať ľahkosťou.

Autor článku: Žaneta Morovská, Kristína Majerová

Foto: archív Ž. M.

žiadne príspevky na zobrazenie