Novinka na leto Irsai Oliver Vitis Galéria Frizzante

0
Novinka na leto Irsai Oliver Vitis Galéria Frizzante

Perlivé vína získavajú čoraz viac na obľube aj na Slovensku. V sezóne 2021 prinieslo obľúbené vinárstvo VITIS perlivé novinky v podobe dvoch odrôd Frankovka modrá rosé a Múller Thurgau.

Tento rok 2022 k ním pribudla novinka Vitis Galéria Frizzante Irsai Oliver.

Muškátovo-ovocnú škálu intenzívnych vôní akcentujú osviežujúce bublinky. Milovníci tejto ľahkej, aromatickej odrody vína si ju odteraz môžu vychutnať i v sýtenom prevedení. Podľa technológa Juraja Slováčka je dobrá voľba základného vína najdôležitejším z výrobných krokov perlivého vína.

Spomínané tri odrody sa na Slovensku pestujú už desaťročia a konzumenti tichých vín ich preferujú, preto padla voľba práve na nich. Sú chuťovo odlišné, no každé z nich má vlastnosti, ktoré sa pridaním bubliniek ešte zintenzívnia.

Vitis Galéria Frizzante z odrody Irsai Oliver polosladký

História odrody

Biela odroda Irsai Oliver je typickou súčasťou stredoeurópskeho vinárskeho dedičstva. Narodila sa v roku 1930 v Maďarsku. Jej predkami, z ktorých ju vyšľachtili, sú staré odrody tejto časti starého kontinentu.

Na jednej strane Čabianska perla – voňavá muškátová odroda, vďaka svojej príjemnej chuti najčastejšie používaná ako stolová odroda. Na druhej strane odroda Bratislavské biele, prastará podunajská sorta, ktorá sa vyskytuje už len ojedinele vo vinohradoch, starých niekoľko desaťročí.

Irsai sa často vychutnáva aj ako voňavé, chutné stolové hrozno. Dozrieva pomerne skoro a nie je príliš náročnou odrodou, takže je mimoriadne obľúbený u drobnopestovateľov. Ak sa z takéhoto hrozna urobí víno, nemôže byť iné.

Charakteristika-senzorika

Svieže iskrivé víno, Vitis Galéria Frizzante odrody Irsai Oliver polosladké je atraktívnej slamovožltej farby, v ktorom Vás okamžite osloví nádherná citrusovo korenistá vôňa grepu a muškátového oriešku s harmonickou chuťou sladkastých pomarančov s pikantnou koncovkou. Skvelý partner na posedenia s priateľmi, či spríjemnenie bežného dňa. Ako čisté odrodové víno má sklon k oxidácii, rýchlo starne a nie je vhodné na archiváciu.

Odporúčanie k jedlu

Víno Vitis Galéria Frizzante polosladké odrody Irsai Oliver sa snúbi s bryndzovým posúchom a slaninkou, alebo ku kačaciemu paté a aj k orientálnej kuchyni.

TIP someliéra Vitis Juraja Kordiaka:

V lete odporúčame podávať moderným spôsobom s ľadom ako samostatný nápoj. Odporúčaná teplota pri podávaní je 6-9 C. Odporúčaný servis-pohár na sekt, alebo pohár na biele vína.

www.najnapoje.sk

žiadne príspevky na zobrazenie