Odborníčka na kávu Jana Király: Moderná žena by mala piť kvalitnú kávu

0
Odborníčka na kávu Jana Király: Moderná žena by mala piť kvalitnú kávu

Ženy sú v súčasnosti vyťažené viac ako kedykoľvek predtým. Po ukončení štúdia sa často dostávajú na rázcestie, keď ich život postaví pred dôležité rozhodnutie: uberať sa materskou alebo kariérnou cestou? Mnohé z nich to napokon „risknú“ a pokúšajú sa stihnúť všetko naraz. Takýto je aj príbeh Jany Király.

Rodená Prešovčanka spolu s manželom založila rýchlo rastúci projekt Blog o káve, prostredníctvom ktorého sa snažia podporovať vyše stovku slovenských pražiarní kávy. Obchodné spolupráce sa im začali množiť a do toho prišlo vytúžené tehotenstvo i narodenie syna. Dá sa to všetko vôbec stíhať?

Dobrá káva a chvíle relaxu

„Dá, ale treba piť dobrú kávu,“ usmiala sa Jana Király v rozhovore pre akcnezeny.sk. Vzápätí dodala, že čaro kvalitnej kávy u nej nespočíva len v priamom čerpaní energie. Vníma ju inak. Káva je pre ňu cestou k nájdeniu si chvíle len pre seba, pričom počas týchto okamihov dokáže vypnúť a zrelaxovať. Chvíľkové uvoľnenie v konečnom dôsledku vedie k odhaleniu nových rezervoárov síl.

Fungovalo by to u každého? „Treba si to skúsiť. Ak si človek nedokáže nájsť chvíle len pre seba a vypnúť, spáli ho to. Skôr či neskôr vyhorí,“ odvetila.

Radšej striedmo a kvalitne ako veľa a nekvalitne

Király je presvedčená o tom, že práve káva je pre ženu najlepší spoločník na takéto okamihy. A nielen pre ženu, veď oddych a vypnutie hľadajú všetci.

„Musí to však byť kvalitná káva,“ zdôraznila. „Aspoň u mňa to funguje len takto. Radšej striedmo a kvalitne ako veľa a nekvalitne. Keď v rukách držím kvalitnú kávu, podvedome si pripomínam, akú stopu tu chcem zanechať. A následne robím všetko preto, aby som kvalitu vniesla do výchovy dieťaťa, do pracovného pôsobenia i do všetkého ostatného, čo sa ma akokoľvek týka a s čím prichádzam do kontaktu.“

kava
pixabay.com

Aká je to kvalitná káva?

Ako odborníčky na kávu sme sa jej pochopiteľne opýtali aj na to, aká je to vlastne kvalitná káva. Odpovedala, že taká, ktorej každý článok produkcie sprevádzala kvalita. Od pestovania až po prípravu v kaviarni.

„Cesta, ktorou káva musí prejsť, je poriadne dlhá. Na začiatku ide o kvalitu týkajúcu sa pestovania, správnej pôdy či optimálnej nadmorskej výšky, v ktorej kávovník rastie, potom kvalita zberu kávovníkových čerešní, kvalita ich spracovania na farmách, kvalita týkajúca sa exportu a prepravy, kvalita praženia kávovníkových zŕn či kvalita samotnej finálnej prípravy kávy. Len pár percent svetovej produkcie kávy disponuje kvalitou vo všetkých článkoch dodávateľského reťazca,“ skonštatovala Jana Király.

Môže káva otvárať nové dvere?

Moderní ľudia vyhľadávajú kvalitu vo všetkých oblastiach svojho života. Aj preto v poslednej dobe kávová kultúra napreduje míľovými krokmi a aj na Slovensku sa pije čoraz lepšia a kvalitnejšia káva. Jana je presvedčená o tom, že trochu rozhľadu v tejto oblasti nikomu nezaškodí. Kvalitná káva podľa nej dokonca môže pomôcť otvárať nové dvere. A určite žiadne nezavrie.

Nájde sa aj nejaký konkrétny príklad? „Skúste si predstaviť rokovanie, počas ktorého by ste obchodným partnerom ponúkli instantnú kávu,“ odvetila. „Alebo by ste ich vzali do kaviarne, kde by im zaliali turka. Áno, preháňam, ale azda si rozumieme. Kvalitná káva vie pozdvihnúť úroveň okamihu a pomôže otvárať nové dvere.“

Moderná žena by mala piť kvalitnú kávu

Moderná žena by podľa nej mala chcieť viac a kvalitu by mala hľadať vo všetkých oblastiach. „Kedysi sa moderná žena chcela lepšie obliekať a túžila lepšie vyzerať, dnes chce aj viac vedieť a mať prehľad v základných otázkach spoločenského života. Chce byť samostatná, nezávislá, chce si naplno užívať život.“

„A podľa mňa k tomu pasuje aj kvalitná káva. Verte mi, káva pomáha pri hľadaní relaxu, ponúka zdravotné výhody, ale dokáže aj povýšiť úroveň daného okamihu. Som presvedčená o tom, že moderná žena by mala piť kvalitnú kávu,“ dodala Jana Király.

Zdroj obrázku: amenic181 / Shutterstock.com

žiadne príspevky na zobrazenie